fbpx
Nieuws

Warmtepomp-pact voor Eneco

Energiebedrijf Eneco gaat zich verder storten op de verkoop van warmtepompen. Het bedrijf gaat een samenwerking aan met NIBE.

De lucht/water, bodemgebonden en ventilatielucht/water-warmtepompen van het Zweedse bedrijf gaan via het energiebedrijf de markt in. NIBE is een van de marktleidende bedrijven op het gebied van warmtepomptechniek, dat de elektrische apparaten bovendien in verschillende smaken aan kan bieden.

Vooral projectenmarkt

Focus ligt de komende tijd vooral op de professionele markt. Dit betekent dat Eneco woningbouwcorporaties warmtepomptechniek aan gaat bieden in combinatie met vernieuwende servicecontracten. Drie jaar geleden maakte het energiebedrijf al bekend dat het de servicecontracten voor CV-ketels in dit marktsegment af gaat bouwen.

Installatiebedrijf

De installatietak van het energiebedrijf, waar 200 monteurs voor werken, is één van de grootste servicebedrijven van Nederland, dat zich vooral concentreert op de Randstad. Het bedrijf plaatst en onderhoud vooral CV-ketels en stadsverwarmingsinstallaties, maar maakt ook al voorzichtige stappen op warmtepompgebied met de Warmtewinner, een ventilatiewarmtepomp die het met Inventum heeft ontwikkeld. Deze warmtepomp zet de warmte uit afgezogen ventilatielucht om in CV-warmte.

Naast energieleverancier (gas, elektriciteit) is Eneco steeds meer actief op de markt van verduurzaming. Zo participeert het bedrijf in gebouwbeheersysteem Simaxx, energieinkoop-tool Peeeks, verduurzamingsloket Energie In Huis en het mobiele werkplatform Roamler Tech.

6 reacties op “Warmtepomp-pact voor Eneco

 1. Johan schreef:

  De gebruikte warmtepompen gebruiken R410a als koelmiddel, je kunt je afvragen of je dat nog wilt. Het past in ieder geval NIET in wélk duurzaam beleid dan ook.
  Vreemd dat zo’n grote producent nog steeds geen milieuvriendelijk koelmiddel toepast.

  • Imco schreef:

   Beste Johan,

   Vanzelfsprekend zal NIBE ook koudemiddelen met een lage GWP-waarde en/of natuurlijke koudemiddelen in de warmtepompen gaan toepassen. Het duurzaam beleid van NIBE is dat machines pas worden gelanceerd als deze volledig (uit)ontwikkeld en getest zijn. De toegepaste koudemiddelen verschillen overigens per type warmtepomp, NIBE produceert al decennia een lijn ventilatiewarmtepompen die gebruik maken van R290 (GWP van 3).

   • Koelmonteur schreef:

    R290=propaan en zeer zeker afgeraden om tegebruiken, zeker als je compressor uit zou fikken.
    Plus is de eerste reactie compleet in zijn recht waarom gebruiken we een product met een hoog co2 equivalent om het energie en milieu te verbeteren.
    Als loodgieters straks hun F-gassen gaan halen wordt de kwaliteit zeer laag van de installaties en daardoor ook meer lekkages, het gas is ook belachelijk duur (1kg 120 euro)
    Mocht er een lekkage zijn.
    Ik werk op het moment in de airconditioning/warmtepompen en wij al bedrijven raden ze af buiten de lucht warmtepomp.
    Ook uit eigen ervaring is de NIBE warmtepomp erg slecht van kwaliteit materialen zijn slecht en prestatie is helemaal niet zo geweldig als dit artikel het beeld schetst.

    • Nealz schreef:

     Hallo Koelmonteur; ik lees je reactie uit 2019 en moet zeggen dat die – ook al was het destijds nog niet een algemeen bekend begrip – veel vanuit aannames is geschreven. Natuurlijke koudemiddelen zijn over het algemeen idd brandbaar, maar niet in de geringe mate (hoeveelheid, aantal gram) waarmee ze voor huishoudelijk gebruik worden gevuld. Propaan is vele malen efficiënter dan de ‘gangbare’ synthetische koudemiddelen (die overigens vaak ook als brandbaar betiteld kunnen worden). Daarnaast kun je niet botweg stellen dat Nibe slechte kwaliteit levert, het bedrijf bestaat al meer dan 40 jaar en is een van de vorlopers op het gebied. Prestaties zijn bij elke warmtepomp zeer afhankelijk van de inzet…

 2. Johnny schreef:

  De kwaliteit word sowieso laag als ze roamler inzetten. Er is geen echte installateur die voor die 3 tientjes iets installeert.

 3. Han Schepers schreef:

  Heren wat je ook kiest belangrijk is dat deze warmte pomp goed gaat werken!!
  Echter hebben wij de ervaring als Oventrop mensen dat er vele problemen zijn.
  Waarom? De installaties worden veel al voorzien van een warmte pomp maar er wordt niets of nauwelijks aan het inregelen van de installatie gedaan.
  Hierdoor wordt de delta T van de installatie zo laag dat de warmte pomp niet het gene brengt waarvoor hij is gekocht. Met onze ervaring en technisch ondersteuning willen wij graag Eneco maar ook de installateur ondersteunen zodat we een correct werkende installatie gaan krijgen. Han Schepers 0615298085

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.