fbpx
Nieuws

Alle nieuwbouw BENG vanaf 2020

Vanaf eind 2020 moeten alle nieuwe gebouwen bijna-energieneutraal (BENG) zijn. Daarom heeft minister Ollongren (BZK) besloten dat alle bouwaanvragen vanaf 1 januari 2020 aan de BENG-eisen moeten voldoen. Dit schrijft ze in een brief die donderdag 7 december naar de Tweede Kamer is gestuurd. De marktpartijen in het Lente-akkoord hebben waardering voor de duidelijkheid die de minister schept.

Haalbaarheid

Ook geeft de brief helderheid over het traject de komende tijd. De haalbaarheid van de BENG-eisen wordt komend voorjaar getoetst via een kostenoptimaliteitsstudie. Daarna worden de definitieve BENG-eisen in de loop van 2018 vastgesteld. Ook komt (vermoedelijk eind 2018) de nieuwe NVN bepalingsmethode voor de energieprestatie beschikbaar. Hier kan de markt vanaf dat moment mee aan de slag om definitief uit te rekenen hoe energiemaatregelen in BENG uitpakken.

De bepalingsmethode voor de energieprestatie blijft tot de invoering van de nieuwe BENG-eisen ongewijzigd. De inhoud van de recent gewijzigde NEN normen 7120 (energieprestatie van gebouwen) en 7125 (energieprestatienorm voor maatregelen op gebiedsniveau) wordt zoveel mogelijk meegenomen in de nieuwe methode. De komende tijd wordt – onder andere in samenwerking met het ZEN-platform – gewerkt aan de onderzoeken die leiden tot de definitieve BENG-eisen.

Niet in de brief genoemd is het traject voor overheidsgebouwen. Deze dienen per 1 januari 2019 al bij vergunningverlening aan de BENG-eisen te voldoen. Omdat de NVN voor BENG dan nog maar net gereed is, wordt voor overheidsgebouwen nog de NEN 7120 als bepalingsmethode aangehouden.

1 reactie op “Alle nieuwbouw BENG vanaf 2020

  1. […] 1 januari 2020 gaan de BENG-eisen gelden, eisen voor Bijna Energieneutrale Nieuwbouw. Maar die eisen staan nog niet vast. Eerst moet […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.