fbpx
Nieuws

OM waarschuwt installateurs voor hennepteelt

Het Openbaar Ministerie waarschuwt elektriciens en installateurs tijdens de Elektrotechniek-vakbeurs in Utrecht om niet mee te werken aan de aanleg van hennepplantages. De nagebouwde plantage is een van de meest opvallende stands op de vakbeurs Elektrotechniek, die deze week gehouden wordt.

Boete of gevangenis

Aanleiding is de nieuwe opiumwet die sinds 1 maart geldt. In die wet worden handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van de illegale hennepteelt strafbaar gesteld. Een elektricien die stroom aanlegt en daarbij weet of vermoedt dat die wordt gebruikt voor de georganiseerde wietteelt, is dan medeplichtig aan het misdrijf. Dit kan resulteren in een geldboete tot 81.000,- euro of zelfs een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.

Nagebouwde wietplantage op de vakbeurs Elektrotechniek
Nagebouwde wietplantage op de vakbeurs Elektrotechniek

Hennep ruiken

Tijdens de beurs, die duurt van 29 september tot en met 2 oktober, staan medewerkers van de politie en het Openbaar Ministerie klaar om vragen te beantwoorden. Ook is er een hennepcontainer, waar bezoekers kunnen zien en ruiken hoe een wietkwekerij eruit ziet. Installateurs die vermoeden dat ze benaderd worden voor een dubieuze klus, kunnen dit melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem. De stand is een initiatief van het Openbaar Ministerie, de politie, Meld Misdaad Anoniem (MMA) en het platform energiediefstal (PED) van Netbeheer Nederland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.