
Branchevereniging Bodemenergie vreest dat de invoering van de Omgevingswet in januari tot problemen kan leiden bij meldingen en vergunningen voor bodemenergiesystemen. “Wil je niet dat je project onnodig vertraagt, doe dan nú je melding.”
Dat zegt Willem Bastein, adviseur bij de Branchevereniging Bodemenergie en mede-oprichter van Klimaatgarant, één van de grotere leveranciers van bodemenergiesystemen.
De Omgevingswet bundelt 26 wetten en tal van regels en voorschriften over onze fysieke leefomgeving in één wet. De wet werd al een aantal keer uitgesteld, maar in maart besloot een meerderheid in het Parlement om in te stemmen met 1 januari 2024 als inwerkingstredingsdatum voor de Omgevingswet.
‘Nog niet droogzwemmen’
Maar volgens Bastein is de kans groot dat de wet niet direct perfect zal werken. Ook is er nog geen testomgeving beschikbaar voor marktpartijen voor het aanvragen van een vergunning of het doen van een melding voor een bodemenergiesysteem. “We kunnen dus nog niet droogzwemmen. We weten nu nog niet hoe we het loket eruit gaat zien, en ook de ambtenaren die de ingezonden documenten moeten beoordelen hebben naar ik begrijp ook nog niet kunnen oefenen”, zegt Bastein. “Wij zien dit echt als een groot risico en daarom maken wij ons ook ernstig zorgen over vertragingen”, aldus Bastein.
Wie een gesloten bodemsysteem tot 70 kW bronzijdig vermogen (thermisch 80 à 85 kW) wil aanleggen kan volstaan met een melding. Dat is nu zo en dat verandert ook niet. Hetzelfde geldt voor open systemen. Daarvoor is nu een vergunning nodig en na 1 januari ook. Alleen voor gesloten systemen boven de 70 kW verandert er iets. Daar is nu een vergunning voor nodig, en straks volstaat een melding.
Melding moet eerst goedgekeurd zijn
Een ambtenaar moet bij een melding altijd controleren of de juiste documenten zijn geüpload. Pas als dat is goedgekeurd, kan de aanleg van start. Voor de procedure staat doorgaans vier weken. Voor open systemen duurt het vergunningsproces meestal acht weken en de ambtenaar kan in een uitstelbrief hier nog zes weken extra de tijd voor nemen.
Bastein somt op: zonder bronboring, geen bovengrondse verwarmingsinstallatie. Zonder installatie geen woningen. Hij wil maar gezegd hebben: er is een risico dat een deel van de nieuwbouw in Nederland straks zomaar enkele maanden stilvalt. Bastein: “Als je nú een melding doet, dan ben je waarschijnlijk nog op tijd. Voor de aanvraag van een vergunning ben je nu al aan de late kant.”
Deze paniek is niet terecht want zoals al werd benoemd gaat het om een melding en als deze compleet wordt aangeleverd hoeft er geen besluit meer worden genomen maar alleen geaccepteerd.
Nadat voor het bouwwerk een OPA besluit is genomen is er voldoende tijd om een bodemenergiesysteem te melden.
Beste Jeroen, nuttige aanvulling. Dank. Maar stel nou dat het de omgevingsplanactiviteit voor het bouwwerk al vergund is, maar de bodemboring nog niet gemeld. En het wordt inderdaad een rommeltje na 1 januari, dan kan ik me voorstellen dat je toch in de problemen komt.