fbpx
Nieuws

Onderzoek naar legionellapreventie

ISSO start een onderzoek naar legionellapreventie. Het grootschalige onderzoek ‘Drinkwater veiligheid’ moet aantonen waar en waarom het nog steeds in de praktijk misgaat. ISSO wil daar met constructieve oplossingen paal en perk aan stellen. Het onderzoek wordt gehouden onder alle uitvoerders van richtlijnen en maatregelen om legionella te voorkomen.

In Nederland worden jaarlijks maximaal vierhonderd mensen ziek door een legionella-uitbraak, waarvan de helft de ziekte oploopt in ons land. Ongeveer 10 procent overlijdt aan de ziekte. De anderen houden hun leven lang ingrijpende klachten, zoals extreme vermoeidheid en geheugenstoornissen.

Kennis

“Een legionella-uitbraak in Nederland roept vragen op,” stelt Irene van Veelen, ISSO-projectcoördinator en deskundig in installaties rondom water. “Technisch gezien hebben we in Nederland alle kennis in huis om legionella te voorkomen. Bovendien zijn veel richtlijnen en maatregelen verplicht. Hoe kan het dan toch fout gaan? Daarop willen we via een landelijk onderzoek antwoorden hebben.”

Oplossingen

ISSO houdt het kwantitatieve onderzoek ‘Drinkwater veiligheid’ onder alle partijen die te maken hebben met legionellapreventie, waaronder opdrachtgevers, architecten, ontwerpers, beheerders en installateurs. Het onderzoek is anoniem. Van Veelen: “We zoeken geen zondebokken of wetsovertreders. We willen alleen de struikelblokken van een betrokken partij in kaart brengen.”

Integrale aanpak

“We horen vaak dat in nieuwbouw legionella een groter probleem is dan in bestaande bouw,” vervolgt Van Veelen. “Als dat zo is, ligt de problematiek dan bij techniek, gebrekkige informatie of bij onvoldoende voorlichting? Of wordt een project ondermijnd door slechte communicatie, gebrek aan financiën, te weinig tijd of machtsverhoudingen? Zijn de oorzaken duidelijk, dan kunnen we aan de slag met gerichte, constructieve oplossingen. Natuurlijk is niet alles is op te lossen met techniek alleen; we zoeken een integrale aanpak.”

Zaak is om alle belemmeringen op te ruimen rondom de uitvoering van legionellapreventie. Misschien is een andere manier van kennisoverdracht nodig. Of is een bepaalde partij geholpen met meer of toegespitste voorlichting. Dit zijn bij uitstek taken die ISSO uit kan voeren. Ook organisaties als Holland Water, IMIQ Advies en Hydroscope willen graag inspelen op de problematiek rondom legionellapreventie met de juiste kennis, diensten of producten. Om die reden dragen deze organisaties aan het onderzoek bij met hun kennis en ervaringen.

Deelname onderzoek

Van Veelen: “Alle betrokken partijen rondom legionellapreventie hebben belang bij de uitkomst van dit onderzoek. Daarom hopen we op een brede respons.” Deelnemers aan het onderzoek zijn onder meer de Nederlandse Vereniging voor Techniek in de Gezondheidszorg (NVTG), brancheorganisaties Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en HISWA en de vereniging van recreatieondernemers RECRON. Belanghebbenden ontvangen vanzelf een uitnodiging. De enquête kunt u ook hier invullen. De uitkomsten van het onderzoek worden verspreid onder alle deelnemers en relevante partijen.

2 reacties op “Onderzoek naar legionellapreventie

  1. […] Legionallabesmettingen komen vooral voor in de zomer, en dan met name bij hevige regenval na een warme periode. Een besmetting wordt niet opgelopen door besmet water te drinken, maar door verneveld water met daarin de bacterie in te ademen. Fonteinen of tuinsproeiers kunnen bronnen van besmetting zijn. Maar de bacterie komt ook voor in de grond, en kan zo via opspattend regenwater verspreid worden. Vooral mensen met een verminderde weerstand lopen kans om ziek te worden. Eerder al kondigde ISSO aan een onderzoek te starten naar de preventie van legionella. […]

  2. […] blijkt uit onderzoek van ISSO, kennisinstituut voor installatietechniek, dat dit voorjaar van start ging. Cijfermatig is legionella een zeer serieus gevaar, bijna even groot als brand en […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.