fbpx
Nieuws

Onderzoeksraad: erkenningsregeling verplichten

De Onderzoeksraad vindt dat Minister Blok van Wonen met een verplichte, verzwaarde en uniforme erkenningsregeling moet komen voor alle installateurs die zich bezighouden met gasinstallaties. Dit zegt de Onderzoeksraad voor de Veiligheid in haar onderzoek naar koolmonoxide-ongevallen, dat vandaag gepubliceerd is. Link naar het onderzoek en aanbevelingen onderaan dit artikel.

De Onderzoeksraad heeft overwogen om verplichte opleverkeuringen bij aanleg en periodieke keuringen van cv-ketels aan te bevelen, maar meent dat met een verplichte erkenningsregeling het huidige stelsel al sterk verbeterd wordt. Momenteel zijn erkenningsregelingen als Sterkin en SEI, en kwaliteitslabels als OK CV op vrijwillige basis. Minister Blok heeft in het kader van deregulering tot dusver altijd geweigerd om met verplichtende maatregelen te komen. Dit standpunt zorgt volgens de Onderzoeksraad voor onvoldoende borging voor veilige gasinstallaties.

Huidig stelsel geen waarborg

Uit het 228 pagina’s tellende rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid naar koolmonoxideongevallen blijkt dat 46% van de ongevallen gebeurt met een cv-installatie; het merendeel hiervan is modern en goed onderhouden. Dit wijkt af van het beeld dat vooral oude geisers of slecht onderhouden toestellen te veel koolmonoxide zouden produceren. Verder constateert de Onderzoeksraad in het vandaag gepubliceerde rapport dat periodiek onderhoud aan installaties geen afdoende bescherming vormt tegen koolmonoxideongevallen. De verschillende kwaliteitslabels zoals keurmerken, erkenningen en certificeringen bieden te weinig garantie voor daadwerkelijk professionele aanleg en veilig onderhoud. Het onderzoek is dan ook hard aangekomen bij de installatiebranche. Uneto-VNI-voorzitter Titia Siertsema is geschrokken van het rapport en kondigt maatregelen aan.

Probleem is groter

Tot nu toe wordt aangenomen dat jaarlijks ten minste vijf à tien dodelijke slachtoffers vallen door blootstelling aan een verhoogde concentratie koolmonoxide en enkele honderden gewonden. Naar inschatting van de Raad is de omvang van het probleem met koolmonoxide drie tot vijf keer zo groot. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging worden echter vaak niet herkend zodat een juiste diagnose uitblijft. In het webinar Rookgasafvoer, de prijs van veiligheid, constateerde Brandweer Nederland al dat het aantal gewonden slechts het topje van de ijsberg was.

Installateurs en toestellen

De Onderzoeksraad constateert in het onderzoek naar de ongevallen tekortkomingen in het vakmanschap van de verschillende installateurs, al dan niet voorzien van een kwaliteitslabel. Bij veilige aanleg en onderhoud is namelijk niet alleen aandacht vereist voor het toestel, maar ook voor de bijbehorende componenten en het betreffende gebouw. Zo moeten bijvoorbeeld de luchttoevoer- en rookgasafvoerleidingen en uitmondingen passen bij zowel het toestel als het gebouw. Bij veel installateurs ontbreekt het aan deze integrale benadering en ligt de focus enkel op het toestel.

Analyse ongevallen

Uit analyse van ongevallen met koolmonoxide blijkt dat bij de meeste ongevallen de installaties nieuw waren of door een professionele installateur periodiek onderhouden werden, voordat het misging. Gedurende het onderzoek kwam ook het ontbreken van technische beveiligingen naar voren. Verbrandingsinstallaties worden niet failsafe ontworpen; de installatie slaat dus niet af noch geeft deze een foutmelding als er teveel koolmonoxide wordt geproduceerd. Ook zijn de installaties niet bestand tegen verkeerde handelingen van bewoners of installateurs (niet foolproof). De Onderzoeksraad is van mening dat fabrikanten hier actie op moeten ondernemen door installaties zo te ontwerpen dat een verkeerde aanleg, instelling of andere afwijkingen niet kunnen leiden tot productie en het vrijkomen van een verhoogde concentratie koolmonoxide.

Borging kwaliteit

Volgens de Onderzoeksraad vertoont het stelsel van kwaliteitslabels grote hiaten. De verschillende erkenningen, certificeringen en keurmerken geven te weinig waarborgen voor daadwerkelijke kennis en kunde van de professional die aan huis komt. Zo kan een bedrijf een kwaliteitslabel krijgen als het ten minste één vakbekwame medewerker in dienst heeft of is enkel lidmaatschap van een branchevereniging vereist. Vanuit de branche ontbreekt het aan concreet toezicht op de werkzaamheden bij mensen thuis en blijven sancties op onveilig werk veelal achterwege. Het zelfregulerend vermogen van de branche is daarmee onvoldoende om consumenten de benodigde kwaliteit en veiligheid te bieden. Ook het toezicht vanuit de overheid ontbreekt. De afgelopen jaren is vooral ingezet op deregulering en het verplaatsen van de verantwoordelijkheid naar de consument en de branche. Volgens de Onderzoeksraad is regulering en toezicht vanuit de overheid echter noodzakelijk, onder meer door het instellen van een wettelijk verplichte en uniforme erkenningsregeling. De Raad ziet hier met name een rol weggelegd voor de minister voor Wonen en Rijksdienst en de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Hieronder een samenvatting van de conclusies van het rapport, en een reconstructie van ongevallen

Het rapport en de aanbevelingen staan hieronder:

Rapport Koolmonoxide

Aanbevelingen Rapport Koolmonoxide

24 reacties op “Onderzoeksraad: erkenningsregeling verplichten

  1. frank schreef:

    sterkin en sei zijn slagers die hun eigen vlees keuren,en ze worden betaald door de
    mensen die ze moeten keuren,bij een keuring bij ons keken ze niet eens naar de meetapparatuur

  2. Martin Zomers schreef:

    Een rookgasafvoer dient vakkundig gemonteerd te zijn. Hiervoor is al enige tijd de term “Het nieuwe beugelen” in het leven geroepen. Kortom correct geplaatst met in de aanleg aandacht voor de verdunningsfactoren en voldoende gebeugeld voor probleemloos langdurig gebruik. Alles geheel volgens de voorschriften aangedragen door de fabrikanten.

    Eén parker in de rookgasafvoer kan al leiden tot overschrijding van de voorgeschreven dichtheidseisen voor overdruksystemen vastgelegd in het bouwbesluit. Een installateur kan de dichtheid van rookgasafvoeren testen met behulp van de Wöhler DP 600 dichtheidsmeter.

    Zie https://www.youtube.com/watch?v=JsVNQNKNyWw

    Groeten namens het Wöhler team

    Martin

  3. Ronald Hobbel schreef:

    Een extra keuring is op zich geen probleem, maar het probleem begint volgens mij bij de handige buurman die de cv ketel via internet besteld en het zelf wel even kan aansluiten.

    Zou het niet geweldig zijn als VNI, Sterkin, Sei zich daar eens voor gaan inzetten zodat de installateurs weer eerlijke concurrentie krijgen.

    Sommige dingen horen gewoon niet in een webshop thuis, Als dit aangepakt word dan is er denk ik geen enkele installateur die erop tegen is een keuring te krijgen. nu zullen er alleen kosten bijkomen voor de installateur die het wel goed doet.

    maar goed de resultaten zijn schrikbarend.

    • Redactie schreef:

      We hebben het even uitgezocht. Zelfs bij een in bedrijfstellingsverplichting, waar de Raad maar ook de branche voor pleit, is de markt vrij. Dit betekent dat iedereen een ketel kan kopen, maar dat hij altijd (uitroepteken) door die streng erkende, gecontroleerde vakman in bedrijf moet worden gesteld. De handel is gebonden aan leveringsplicht volgens Europese vrije markt, waarbij geen marktbescherming mag worden toegepast. Dus je buurman mag wel kopen, niet aansluiten.

      • Ronald Hobbel schreef:

        Zou het dan niet verplicht gesteld moeten worden dat dit bij de webshops vermeld staat.

        • Eddy schreef:

          Goed punt. Dat zal zeker, als dat het geval wordt. Idem voorwaarden fabrikanten/productgarantie. Ook verzekeraars kunnen hier rol in spelen. En publiekscampagne. Campagne OK CV op radio/media start binnenkort trouwens.

  4. Alex schreef:

    Men moet eerst zorgen dat de particulier geen cv-ketel meer zelf kan aanschaffen

  5. Jaap schreef:

    Verkeerde foto bij artikel is namelijk de lucht aanzuig een geen rga

  6. Hans Schram schreef:

    Erkenningsregeling verplichten. Wat lees ik “kwartje is gevallen”

    Dan de verplichting aan de particulieren om aantoonbaar de bewijzen aan b.v. verzekering of verkoophuis dat de installatie voldoet aan de minimale veiligheid eisen “technische installaties”.
    Wat de Bovag wel voor elkaar krijgt in de autowereld lukt de VNI-UNETO niet.

    Helaas moeten er eerst voldoende slachtoffers vallen voordat de installatie APK komt.

  7. Bert Bos schreef:

    Met dank aan mevrouw Joritsma, die het allemaal zo nodig vond dat dit allemaal moest kunnen, de markt zou zich zelf wel reguleren, nou nou dat hebben we gezien dan hoe dat werkt, al meer dan vijftien jaar met bloed zweet en tranen opboksen tegen beunhazerij met prijzen wat echt niet kan geeft niet alleen heel slecht werk, maar ook veel imagoschade aan ons vak, menige oud collega heeft dit de laatste jaren echt de kop gekost.

    Maar het is allemaal niet zo moeilijk als het lijkt hoor !!

    Volg normaal de europese regelgeving, zoals dat in alle andere europese landen om ons heen wel gedaan wordt, deze vraagt immers de vakbekwaamheid, stelt dat alle toestellen verplicht gekeurd moeten worden enz, stel dan gewoon de oude erkenningsregeling weer in werking, ( deze was immers prima ), en daarnaast gewoon een strenge verplichte keuring door een derde partij, want bedrijven die zich zelf moeten keuren of alleen een erkenning werkt niet.

    Maar zeker niet het verhaal zoals het nu bij o.a. Sterkin geregeld is, mij wel keuren en een onbekende derde lekker zijn gang laten gaan, dat is de omgekeerde wereld.

  8. […] Dit blijkt uit de antwoorden die de minister gegeven heeft op Kamervragen naar aanleiding van het onderzoeksrapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, dat in november […]

  9. […] Merken installateurs dat particulieren en professionals wakker geschud zijn door de verontrustende conclusies van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid? Of is het […]

  10. […] uit een presentatie van de branchevereniging op de VSK, naar aanleiding van de bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), dat koolmonoxide-ongelukken in Nederland onderzocht. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat […]

  11. […] uit een presentatie van de branchevereniging op de VSK, naar aanleiding van de bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), dat koolmonoxide-ongelukken in Nederland onderzocht. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat […]

  12. […] uit een presentatie van de branchevereniging op de VSK, naar aanleiding van de bevindingen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV), dat koolmonoxide-ongelukken in Nederland onderzocht. Uit dit onderzoek bleek onder meer dat […]

  13. […] Tweede Kamer toegezegd dit voorjaar met een inhoudelijke reactie te komen op het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid. Blok schrijft de Kamer dat de benodigde afstemming tussen zijn ministerie, en het ministerie van […]

  14. […] Vorig jaar verscheen er een lijvig onderzoeksrapport over ongevallen door koolmonoxidevergiftigingen. […]

  15. […] Vorig jaar verscheen er een lijvig onderzoeksrapport over ongevallen door koolmonoxidevergiftigingen. […]

  16. […] aandringen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, die vorig jaar met een pittig rapport plus aanbevelingen over koolmonoxide-incidenten kwam, neemt minister Stef Blok van Wonen ook een […]

  17. […] Stef Blok van Wonen staat niet onwelwillend tegenover een verplichte erkenningsregeling voor installatiebedrijven die gasinstallaties maken en onderhouden. Dit bleek uit de […]

  18. […] een jaar na de publicatie van het koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid, hebben nog meer maatschappelijke groeperingen zich achter […]

  19. […] (Wonen) aan de Tweede Kamer. De brief met het voorstel is de kabinetsreactie op het rapport van de Onderzoeksraad van de Veiligheid, dat november 2015 verscheen. De installatiebranche en consumentenorganisaties zijn voor een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.