fbpx
Nieuws

Op de bon voor foute asbestsanering

Op de bon voor foute asbestsanering

De Inspectie SZW heeft een boete van 46.500 euro uitgedeeld aan een aannemer voor het onjuist saneren van asbest op een locatie in Bergen op Zoom. In Haren ging een zzp-klussenbedrijf op de bon voor 15.300 euro. Sinds januari zijn boetes verhoogd, en controleurs vrijgemaakt.

 

 

Op een voormalig defensieterrein in Bergen op Zoom waren al honderden meters aan asbesthoudende cementbuizen verwijderd en een deel moest nog verwijderd worden. Na een signaal van de Inspectie Leefomgeving en Transport is de Inspectie SZW ter plaatse gaan controleren. Uit de controle bleek dat het aannemersbedrijf de asbestwerkzaamheden niet had gemeld bij de Inspectie en het bedrijf en de werknemers niet over de benodigde certificaten voor asbestsanering beschikten.

 

Asbesthoudende platen

Het zzp-klusbedrijf in Haren was bezig in huurwoningen, waar onder meer asbesthoudende platen van zolder ondeskundig verwijderd. Na een tip is de Inspectie SZW aldaar gaan controleren. Hieruit bleek dat het klusbedrijf de werkzaamheden niet had gemeld bij de inspectie SZW, niet over de benodigde certificaten beschikte, er geen containment was gebouwd en het asbesthoudende afval niet correct was verwijderd.

 

Preventieve stillegging

De Inspectie heeft beide bedrijven gewaarschuwd dat bij herhaling van eenzelfde of soortgelijke overtreding kan worden besloten om de werkzaamheden van het bedrijf gedurende langere tijd te staken. Deze sanctie – de zogenaamde ‘(waarschuwing) preventieve stillegging’ – kan sinds januari 2013 door de Inspectie SZW worden toegepast bij ernstige en zware overtredingen. Voor de Inspectie SZW is de aanpak van misstanden in de asbestsector een van de speerpunten. Daarom is een speciaal team geformeerd met inspecteurs, die zijn vrijgemaakt voor de aanpak van misstanden. Sinds januari 2013 zijn de boetebedragen voor het overtreden van de arbeidsomstandighedenwet fors aangescherpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.