fbpx
Nieuws

Op zoek naar zekerheid bij pv-panelen

Tijdens een live webinar werd de eerste handreiking voor veilige plaatsing van zonnepanelen met opslagbatterij voor appartementen gepresenteerd. Dit gebeurde door het Instituut voor Fysieke Veiligheid, Veiligheidsregio Rotterdam en Voor de VVE. Ruim zeshonderd VvE’s, woningcorporaties, gemeentes en beheerders namen hieraan deel. 47 procent gaf aan dat zij niet precies wist waar een installatie aan moet voldoen om veiligheid te waarborgen. 58 procent zei dat hier nog te weinig transparantie en helderheid over is.

In de handreiking zijn alle maatregelen en adviezen op bouwkundig, installatietechnisch en organisatorisch gebied omschreven. Hiermee wil men ernstige ongevallen, zoals brand, in de toekomst voorkomen.

Salderingsregeling

Nu de salderingsregeling afgebouwd wordt, is de plaatsing van zonnepanelen met opslagbatterij een optie die 70 procent van de VvE’s onderzoekt. De opslagbatterij biedt een oplossing hiervoor, omdat woningeigenaren hierdoor zelf de verkregen zonne-energie kunnen opslaan en gebruiken wanneer nodig.

Onlangs werd in Maassluis het eerste verduurzamingsproject in Europa opgeleverd waarbij de 29 appartementseigenaren ieder een eigen meter en opslagbatterij per woning kregen. Met ruim 300 zonnepanelen op het dak van het complex kunnen zij nu volledig in hun energiebehoefte voorzien. Dit was tevens het eerste project waarbij aan alle maatregelen uit de handreiking werd voldaan.

Onzeker over veiligheid

In Nederland zijn er zo’n 180.000 flatgebouwen, waarvan een grote meerderheid van de bewoners en beheerders wel zonnepanelen wil. Maar voor de helft van hen vertraagt het proces door onzekerheid over de veiligheid. Van de aan het webinar deelnemende partijen en VvE-leden heeft 21 procent al wel zonnepanelen geplaatst. 98 procent daarvan alleen voor de algemene ruimten. Terwijl er in de meeste gevallen wel sprake is van voldoende dakoppervlak om een zonnepaneelsysteem te plaatsen dat voorziet in alle benodigde energie van alle woningen en de algemene ruimte.

Volgens het CBS werd vorig jaar 40 procent meer stroom door zonnepanelen opgewekt in Nederland. Het grootste deel van deze toename (70 procent) is toe te schrijven aan grotere installaties op daken van gebouwen en op de grond. Er was echter ook sprake van een aantal grote branden, die vaak het gevolg bleken van constructie- en installatiefouten. De handreiking zorgt ervoor dat alle betrokken partijen, zoals de VvE, installateurs en de brandweer, vanaf het begin weten waar zij op moeten letten en wat zij kunnen doen om veiligheidsrisico’s te minimaliseren.

Het webinar is hieronder terug te kijken.

1 reactie op “Op zoek naar zekerheid bij pv-panelen

  1. Sporrel schreef:

    Wat hebben we nu aan een batterij als ’s winters de zon weinig schijnt en we juist dan behoefte zouden hebben aan opslag?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.