fbpx
Nieuws

Opfrisbeurt voor NEN 1010

De elektrotechnische norm NEN 1010 is aangepast. Vorige week nam Titia Siertsema, voorzitter van Uneto-Vni, de nieuwe editie in ontvangst tijdens de vakbeurs Elektrotechniek 2015.

Bij de tijd

NEN 1010 is nu aangepast aan de nieuwste internationale elektrotechnische eisen en loopt daar zelfs op vooruit met aanvullende eisen op het gebied van onder meer zonnestroominstallaties en laadinstallaties voor elektrische auto’s. Naar verwachting worden de belangrijkste delen van deze nieuwe NEN 1010 per 1 juli 2016 weer via het Bouwbesluit bij wetgeving aangewezen. Maar de nieuwe norm mag ook nu al worden toegepast, omdat hij beter aansluit bij de huidige stand der techniek en de eisen van deze tijd.

Ingrijpende aanpassingen

Zo’n tachtig procent van alle rubrieken in de nieuwe norm is veranderd. NEN 1010 bestaat nu voor meer dan negentig procent uit mondiale laagspanningseisen, waarover ook binnen de EU overeenstemming is bereikt, plus een aantal specifiek Nederlandse aanvullingen. Dit brengt naast vele kleine veranderingen ook ingrijpende aanpassingen voor de elektrotechnische sector in ons land met zich mee. De meest ingrijpende daarvan heeft betrekking op de elektrotechniek in onder meer ziekenhuizen.

Samenwerking

De aangepaste norm is opgesteld met hulp van leden van brancheorganisatie Uneto-Vni, energieleveranciers, netbeheerders, kennisinstituten, certificerende instellingen en leveranciers van de elektrotechnische componenten en materialen waaruit de installaties worden opgebouwd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.