fbpx
Nieuws

Slimme regeling houthaard met cv-aftak

De kant-en-klare regeling die een cv-haard goed laat samenwerken met ketel of warmtepomp, komt op de markt.  De Groene Kachel, een handelsnaam van ingenieursbureau Iwin, lanceert deze week op de vakbeurs Energie de regeltechniek die een sfeerkachel effectief kan doen samenwerken met traditioneel cv-systeem of duurzame warmtepompoplossing.

Cv-aftak

De sfeerhaard, al dan niet houtgestookt, is populair, maar met name de goed geïsoleerde nieuwbouw heeft steeds minder verwarmingsvraag in de woonkamer, wat tot een te hoge warmteproductie kan leiden. Een meer duurzame koppeling met een cv-systeem of een buffervat voor tapwater ligt dan ook voor de hand, en is ook niet nieuw. Onder meer Dru heeft in haar label Green Design kachels met cv-tak op de markt. Hierdoor kan de warmte van de kachel beter benut worden, en kan de houtgestookte variant in de nieuwbouw een epc-korting verkrijgen; de moederhaard 2.0.

Bufferopslag,Volautomatische regeling

Een toegankelijke volautomatische regeling voor woningtoepassing was er nog niet. De Groene Kachel heeft een regelpakket samengesteld op basis van een Sauter regelaar, met benodigde kleppen, regelaars en sensoren. Installateurs zonder ervaring met cv gekoppelde houthaarden kunnen aan de slag met dit ‘Ikea-pakket’, dat ook aansluitschema’s en installatietekeningen bevat. Met de volautomatische regeling gaat het rendement van de installatie flink omhoog; de verbranding is beter, waardoor er minder afzetting in het rookgaskanaal ontstaat, en minder fijnstof wordt uitgestoten. Voor een bedrag tussen de 2650-3250 euro heeft de installateur alle regeltechniek in huis. Het regelpakket is exclusief haard, schoorsteen en buffervat en installatie.

Het doe-het-zelf-pakket is een vereenvoudigde versie van de installatie die is toegepast in een woning in Putten, die vorig jaar breed uitgemeten werd in nr 9 van vakblad Installatie en Sanitair.

1 reactie op “Slimme regeling houthaard met cv-aftak

  1. Tis schreef:

    Te maken kosten voor deze regeling is veel te duur dit heeft geen kans van slagen geien dat er goedkopere regelingen op de markt is .

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.