Ga naar hoofdinhoud

,

Veel mis met mechanische ventilatie

Er gaat nog veel mis met mechanische ventilatiesystemen in nieuwbouwwoningen. Dat constateert een expertgroep van bouwprofessionals, installateurs, adviseurs en consumenten dat op initiatief van het Lente-akkoord met een publicatie komt over systeem C, natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. In veruit de meeste nieuwbouwwoningen doet het ventilatiesysteem niet wat het moet doen. Dat komt doordat installateurs, aannemers en bewoners een andere taal spreken. Op de lange weg tussen ontwerp en gebruik doen zich veel miscommunicatie, onwetendheid en onvolkomenheden voor. Het resultaat is comfortverlies en een slechte luchtkwaliteit.

De groep experts is bij elkaar gehaald op initiatief van het Lente-akkoord (Aedes, Bouwend Nederland, NEPROM, NVB). De conclusie: systemen die met aandacht en inzicht zijn ontworpen en geïnstalleerd doen het wél goed. En systemen waarbij bewoners om wat voor reden dan ook ingrijpen, functioneren minder. Vorig jaar kwam het Lente-akkoord met een soortgelijke brochure over Balansventilatie. Het consortium Monicair constateerde begin dit jaar dat de bouwregelgeving onvoldoende borging biedt voor de binnenhuiskwaliteit.

De belangrijkste ingrediënten voor een goed ventilatiesysteem C in de nieuwbouw zijn volgens de experts:

  • Zonering: meerdere afzuigpunten in huis, afzonderlijk geregeld
  • Winddrukgeregelde ventilatieroosters
  • Regeling van de luchtstroom per kamer op basis van CO2
  • Ieder afzuigpunt een eigen ventilatiekanaal
  • Ruime ventilatiekanalen, ruime bochten
  • Een afsluitbare kast om de MV-box
  • Warmteterugwinning uit afvoerlucht

De aanbevelingen van de expertgroep zijn beschreven in de brochure “Mechanische ventilatie in woningen”, een uitgave van het Lente-akkoord. Download hier de brochure.

Eén reactie op “Veel mis met mechanische ventilatie

  • De CO2 concentratie is een goede indicator van de binnenluchtkwaliteit in ruimten waar mensen verblijven. Dat is ook de reden dat mechanische ventilatie CO2-gestuurd zijn. Met een CO2 indicator met display kun je de luchtkwaliteit monitoren. Op het moment dat een mechanisch ventilatiesysteem niet goed functioneert, wordt je tijdig gewaarschuwd middels de stoplichtsignalering en eventueel een geluidsignaal dat klinkt bij overschrijding van de ingestelde grenswaarde. (www.co2indicator.nl)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Blijf op de hoogte met onze nieuwsbrief

Met de gratis nieuwsbrief van Installatie.nl ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws en actuele ontwikkelingen in de installatiebranche, productnieuws en installatiefouten.

Laatste nieuws

Zonwering maakt airco overbodig

Je kunt ook teveel beugelen

Minibuffer kan hybride warmtepomp helpen

Energie Theater krijgt vervolg

‘Warmtepompmarkt groeit ook zonder plicht’

Renovatietrends in 2024; wat kunnen installateurs verwachten?