fbpx
Nieuws

De tien grote installatiebedrijven binnen de samenwerking TDI 500 gaan hun kennis en ervaring bij de opschaling van het aantal hybride warmtepompen ook beschikbaar stellen aan andere installateurs. Dit zegt secretaris Henry Kasper van de overkoepelende stichting in het Impact Café van Breinn. “De coalitie is niet bedoeld om de markt te verdelen.”

Afgelopen maand werd bekend dat tien grote installatiepartijen, samen goed voor de helft van de cv-ketelvervangingsmarkt in Nederland, met Team Duurzame Installaties 500 (TDI500) gaan samenwerken om dit jaar nog 500 hybride warmtepompen per dag te gaan installeren.  Henry Kasper: “Ook kleine installateurs gaan meeprofiteren van de kennis en ervaring die deze bedrijven opdoen.”

Montagetijd terugdringen, innovatie aanjagen

De 10 installateurs werken samen via een stichting, waar TNO penvoerder van is. Deze stichting heeft 5 miljoen euro subsidie gekregen van uit de regeling Missiegedreven Onderzoek Ontwikkeling en Innovatie (MOOI) van RVO. Met dit geld worden innovatietrajecten gestart om de montagetijd van hybride warmtepompen te halveren en opleidingen te versnellen. Ook worden vernieuwde producten en concepten aangejaagd. Nederlandse fabrikanten hebben al toegezegd vanaf dit jaar 100.000 hybride warmtepompen per jaar te kunnen leveren.

Ook kleine installateur profiteert

Henry Kasper: “De coalitie is niet ontstaan om een markt te verdelen. De kennis die we opdoen gaan we onder meer via Techniek Nederland delen. Terwijl we aan het werk zijn, blijven we met elkaar in gesprek.” Voordeel van de coalitie: door de slagkracht die de bedrijven gezamenlijk hebben, kan meer druk en invloed aangewend worden om productvernieuwing bij toestelfabrikanten aan te jagen. “Dan moet je denken aan volledig binnenhuis opgestelde installaties of de integratie van binnen-unit warmtepomp en cv-ketel.”

“We gaan met monteurs van deze tien bedrijven afpellen waar welke tijd in zit. En dan gaan we met fabrikanten in gesprek hoe producten verbeterd kunnen worden. Die winst komt ook ten goede aan de hele sector.”

In het Impact Cafe van Breinn, de innovatietak van installateur Breman, wordt uitgebreid gesproken over de coalitie. Dit fragment is hieronder te beluisteren.

Hoofdredacteur Eddy Buiting van Installatie.nl schuift in dit programma aan om de trends van 2023 voor installatiebedrijven te bespreken. De volledige uitzending van het Impact Café van Breinn is hier terug te kijken.

3 reacties op “‘Opschalen hybride warmtepomp: ook kleine installateur profiteert mee’

  1. Henk schreef:

    De kleine installateur loopt al minstens 15 jaar voorruit wat betreft de toepassing van duurzame energie van woningen en bedrijfspanden. Wij zijn de trendsetters daar kan niemand omheen.Grotere bedrijven lopen minstens 15 jaar achter en zijn hiervoor niet geschikt alleen voor massa en omzet dat is zeker waar .De kennis en knowhow zit bij de echte installateur die alles kan ontwerpen en installeren zowel elektrotechnisch als verwarmingstechnisch of wat dan ook niks geen standaard alles op maat..

  2. E Schothorst schreef:

    Blue Heart thermo-akoestische warmtepompwaar blijven die ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.