fbpx
Nieuws

Warmtepomp en cv-ketel in één behuizing

Over enkele jaren zitten cv-ketel en warmtepomp in de hybride toepassing onder één mantel, met één elektronische aansturing. De integratie van de technieken moet voor 2026 op de markt zijn.

Dit zegt technisch directeur Peter Cool van Intergas in een interview met Installatie Next, de bijlage bij het decembernummer van Installatie. Op dit moment zijn ketel en warmtepomp nog twee afzonderlijke technieken, die apart van elkaar worden geproduceerd en geassembleerd.

Bij een doorontwikkeling van de Xtend, de hybride die komend jaar bij de groothandel ligt, wordt het binnendeel van de warmtepomp geïntegreerd onder de ketelmantel, zo vertelt Cool in het interview. De hybride moet in zijn ogen technisch zo eenvoudig mogelijk worden opgebouwd. “De Xtend is door ons ontwikkeld als eerste stap voor verdere integratie: de besturing van buiten- en binnenunit is volledig geïntegreerd op één print waar ook een webserver met User Interface (WebUI) voor de bediening is ondergebracht. Hiermee is het mogelijk met een willekeurige device de hybride te configureren en te bedienen.” Het binnendeel van de warmtepomp is nu al zo klein, dat verhuizing onder de ketelmantel een logische vervolgstap is.

De bijlage Installatie Next is bijgesloten bij het decembernummer van Installatie. U kunt hem hier ook los bestellen in gedrukte versie of als e-book.

Besparen op montagetijd

Er zijn twee grote voordelen van integratie van deze binnendelen: de gebruiker is binnen minder ruimte kwijt voor de installatie. Ten tweede kan er sneller gemonteerd worden, omdat het binnendeel al verbonden is met de ketel. In feite hoeft de installateur enkel de aansluitingen op de leidingen vanuit het buitendeel, en de binnen installatie te verzorgen. De branche heeft zich tot doel gesteld om de installatietijd die nodig is voor een hybride warmtepomp terug te krijgen van 32 naar 16 manuren, zo is te lezen in het actieplan HR Hybride dat de overheid, fabrikanten, installateurs en netbeheerders met elkaar hebben opgesteld.

Strikt genomen heeft de Daikin hybride, de samenwerking tussen Intergas en Daikin die sinds 2012 op de markt is, de technieken ook al als één product aan de muur hangen. Hier zijn de componenten weliswaar op elkaar, maar nog niet in elkaar samengebracht. Zo worden de technieken nog apart elektronisch aangestuurd. Bij deze hybride levert Intergas de ketel, die bij Daikin in het Belgische Oostende wordt samengevoegd met het warmtepompdeel van de installatie. Ook bij monoblock-hybrides blijft de binneninstallatie beperkt: hier is alle warmtepomptechniek ondergebracht in de buitenunit van de lucht/water-warmtepomp.

Intergas is niet de enige fabrikant die bezig is om de technieken in elkaar te schuiven. Ook Remeha, op dit moment marktleider in de hybride warmtepompen, geeft aan te onderzoeken hoe de Elga Ace een plek kan krijgen onder dezelfde mantel als de cv-ketel.

Normering ijkpunt in productie toestellen
2026 wordt een belangrijke mijlpaal in de verwarmingstechniek. Het kabinet wil vanaf dat jaar het rendement van verwarmingsinstallaties gaan normeren. Concreet betekent dit solo vervangingen van cv-ketels, dus zonder duurzame toevoeging, tot het verleden gaan behoren. De overheid verwacht van toestelfabrikanten dat de productie van hybrides op dat moment is opgeschaald tot het niveau van het totaal aantal ketelvervangingen in Nederland (431.000 in 2021). Wanneer de normering rond komt,  zal dit waarschijnlijk leiden tot een forse piek in de ketelvervangingen in 2024 en 2025

15 reacties op “Warmtepomp en cv-ketel in één behuizing

 1. Mark schreef:

  Goede ontwikkelingen.
  Als de overheid de burger, milieu en de installateur echt wil helpen. Moeten deze drie ook echt geholpen worden. Subsidie naar de (Nederlandse) ketel bedrijven om systeem door te ontwikkelen. Daardoor hebben de burger en de installateur er “voordeel” van.
  Al blijf ik van mening, pak eerst de (gas) grootverbruikers aan. Laat de burger voorlopig met (de verplichtingen) met rust

 2. Ibrar Khan schreef:

  Dit alles is tussen oplossingen. Besteed de tijd en energie om er een permanent oplossing te vinden nl. fully electric oplossing.

 3. Derk schreef:

  @Ibrar Khan Hybride is een betere oplossing. Het is goedkoper in aanschaf, het stroomnetwerk kan het beter aan en het is beter geschikt voor de meeste huizen. Ja, we blijven een beetje gas verbruiken, maar daar vergaat de wereld niet van.

 4. Stille Willie schreef:

  Alles electrisch blijft voorlopig nog een lachertje (of zullen we hier spreken van een slim plan om ons allen meer geld uit de zak te kloppen?). De infra is er nog lang niet voor geschikt en de groene stroom hiervoor is er bij lange na nog niet. Als je het grote plaatje bekijkt dan kan gasloos de komende 15 jaar gewoon nog niet. Ik zeg; eerst besparen, besparen en nog eens besparen. Het grootste obstakel is de psyche van de mens…

 5. Wilbert schreef:

  Gewoon de keuze laten vallen op een goed product. Neem de aroTHERM van Vaillant, hier wordt dezelfde warmtepomp gebruikt in een hybride als in een all-electric. Dan hoeft hybride dus geen ’tussenoplossing’ te zijn. Overigens ben ik van mening dat een hybride ook een eindoplossing kan zijn met bijvoorbeeld een groen gas. Echter duurt dit nog jaren (als het al gaat gebeuren)….

 6. Bob schreef:

  Ik heb de laatste jaren mijn tweekapper zo goed geïsoleerd, dat het gasverbruik nu op 520 m3 per jaar staat. Ik heb vorige week zelf een Intergas Extreme 30 aan de muur gehangen en heb verder geen enkele behoefte aan hybride oplossingen. Het verdient zich niet terug.

  • Jos Meijer schreef:

   Bij dat gebruik zou je prima een warmtepomp kunnen gebruiken. De terugverdientijd was bij mij -2 maanden. (De warmtepomp € 2600,- de subsidie € 2800,-)

   • O.Verrips schreef:

    Dag J. Meijer,

    Heel mooi wat u bereikt hebt.
    Ik heb een groot huis met hypotheek. Energierekening was nu E 1000,00 per maand. Ik verwacht dat met vorstperiode, en de tariefswijzigingen van Januari a.s. , via het tariefplafond voor elektra, en gas het wel E 1500,00 kan worden. Naast het voorzichtig verder isoleren, zou ik graag van u wat info krijgen m.b.t. de warmtepomp, en de isolatiestand van het huis waarin u woont.

    Bij voorbaat mijn dank,

    O.V.

   • Henk schreef:

    Op welke warmtepomp van 2600 € krijg je een subsidie van 2800 €.? Dit klinkt als ‘Als iets te mooi is om waar te zijn, dan ís het dat ook’. Ik benieuwd…

 7. Erik schreef:

  Heb in mijn vorige jonge woning een soortgelijke combinatie gehad. De Daalderopcombinair ontwikkeld in 2010, grootste drama ooit, en gebruikt mega veel stroom als hij het deed.

 8. O.Verrips schreef:

  Dag J. Meijer,

  Heel mooi wat u bereikt hebt.
  Ik heb een groot huis met hypotheek. Energierekening was nu E 1000,00 per maand. Ik verwacht dat met vorstperiode, en de tariefswijzigingen van Januari a.s. , via het tariefplafond voor elektra, en gas het wel E 1500,00 kan worden. Naast het voorzichtig verder isoleren, zou ik graag van u wat info krijgen m.b.t. de warmtepomp, en de isolatiestand van het huis waarin u woont.

  Bij voorbaat mijn dank,

  O.V.

 9. J. Verschuur schreef:

  Wordt het wiel hier niet opnieuw uitgevonden? Ferroli is al jaren op de markt met de Omnia (S) Hybride (C) waarbij het binnendeel van de WP geintegreerd is in de CV behuizing!

 10. gertjan derks schreef:

  hallo ,ik ben een verwarmingsinstallateur ,en heb jaren terug met nefit turbo ,ecomline ed in combi uitvoering op vliezo trappen ed lopen hanessen. die dingen waren veel te zwaar om te hanteren. bij vervangen gaan ze bij mij er in stukken uit. hoop dat een hybride onder 1 kap beperkt blijft qua gewicht en afmeting.
  anders toch maar de daikin met intergas ,allebei onder de 30 kilo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.