fbpx
Nieuws

Oudere woning nog niet warmtepomp-proof

45

De warmtepomp mag dan een voorname opvolger zijn voor gasgestookte woningen. Een duurzame gasloze installatie zónder gedegen plan is niet aan te raden.

In het webinar ‘Zet ‘m op 50’ deelden installateur Ruud Meijns van M&O Techniek en Remco Onder de Linden van leverancier Alklima hun ervaringen. Zij schotelen de kijker een stappenplan voor voor verduurzaming van bestaande woningen.

Kijk hier hier het webinar, na registratie, gratis terug.

“De warmtepomp is een perfect apparaat”, zegt Meijns. “Maar hij moet wel onder de juiste omstandigheden zijn werk kunnen doen.” Gebrekkige isolatie of kierdichting, onvoldoende oog voor ventilatie, en een verkeerde afstemming met leiding- en afgiftesystemen, zijn volgens de sprekers tijdens het webinar de oorzaak van mogelijke comfortproblemen met of hoog stroomverbruik van warmtepompinstallaties. “Installateurs moeten weer ouderwets rekenen aan installaties. Daarmee hebben we in feite ons vak terug“, zegt Meijns.

45 reacties op “Oudere woning nog niet warmtepomp-proof

 1. Piet Koren schreef:

  Beste mensen,
  Er zijn in de gemeente Zutphen grote problemen geweest met
  een nieuwbouw warmtepompinstallatie met zeer hoge kosten
  voor installatie en kWhverbruiken. De verbruikers hebben het
  proces voor de rechtbank gewonnen en zijn inmiddels over op
  een eigen cv-ketel. Extra kWhkosten op de jaarrekening van
  1000euro en meer heeft ze doen schrikken. Een cvketel blijft
  nodig in de wintermaanden en kost ook nog eens 900 m3 en
  is dus niet CO2 vrij ondanks de warmtepomp.
  Ook isolatie en bouwkundige kosten in bestaande woningen
  voor vloerverwarming e.d. zijn nodig. De bestaande radiatoren
  zijn voor de capaciteit van de warmtepomp van ca 5kWh warmte
  veel te groot en bovendien ook nog te klein voor voldoende
  warmte met ca 40 graden in huis. Dekosten zijn hoog 10000 euro
  en meer, bovendien is de warmtepomp qua levensduur ca 12 jaar.

 2. Gerrit schreef:

  De warmtepompen op de Teuge in Zutphen waren aangesloten op een centrale water warmtebron(en), die op den duur uitgeput raakten door de hoger dan verwachte warmte vraag van de woningen (slechter geïsoleerd dan gepland)
  De warmtepopen waar men vaak op doelt zijn lucht/water warmtepompen, omgekeerde airco dus.

  • Chris schreef:

   Een warmtepomp zal voornamelijk de hele dag draaien om warmteverliezen te compenseren en ja isoleren is van groots belang. Je moet niet vanuit gaan dat je goedkoper uit bent anders waren de huizen nu al verwarmd met een warmtepomp. Moraal je bent vooral veel geld kwijt aan installatie en ook aan energie verbruik. De shift zal dan schuiven naar elektra. Hooguit icm zonnecellen, waarbij de overschot aan elektra als het ware de warmtepomp aandrijft is interessant. Echter na 2023 (meen ik) waarbij je dus niet meer elektra teruglevert tegen huidige inkoop prijs zal dleiden naar onrendabel (economisch) systeem. En dus ben je als gebruiker terug bij af.

   • Gerrit schreef:

    Een warmtepomp heeft natuurlijk als voordeel dat deze “energie kan maken”, uit 1kWh aan electriciteit kan deze onder de juiste omstandigheden voor 3-4 kWh aan warmte opwekken(haalt de warmte uit de buitenlucht), dus energie verbruik zal in principe lager worden.
    Helaas werkt dat mechanisme in de winter het slechts, juist wanneer de meeste warmte nodig is. dilemma.

    • Chris schreef:

     Klopt o.a. alles afhankelijk van de cop. 1 M3 gas heeft een lhv van 31.65 MJ en 1 kWh een waarde van 3.6 MJ. Met een cop van 3 heb je ca. 3 kWh nodig bij cop van 4 kom je uit op ca 2 kWh. Dus in de wintermaanden zal de cop slechter zijn dus energie technisch in kWh ja dan bespaar je economisch dan ben je evenveel of misschien meer kwijt. Een te grote warmtepomp installeren is een garantie voor een slechte cop ( draai je deellast)..dus tja complexe materie! Een gemiddelde consument zal door bomen bos niet zien en een warmte pomp is tab aanschafkosten gewoon hoger.

 3. Harry schreef:

  Je weet als consument helemaal niet waar je aan toe bent.
  Voor verduurzamen heb ik drie offertes alle drie zeggen ze wat anders en als leek weet ik niet wie de waarheid zegt.

  • Gerrit schreef:

   Het feit dat het allemaal best complex is, maakt het een mooi verdien model voor adviseurs…

   Probeer eerst maar eens je huis te verwarmen met het CV ketel water (cv water, dus NIET het tapwater!) op 40-50 graden, als dat lukt, kun je wellicht over op een warmtepomp, eerder niet. Dus eerst isoleren isoleren isoleren tot dat lukt, dan pas de volgende stap maken naar een wp.

   • Leo B schreef:

    Ik heb panelen en een warmtepomp. De panelen doen van november tot maart vrijwel niets. En ook op het genot van de warmtepomp valt veel af te dingen.

    Maar belangrijker is te weten dat schone energie zonder 100% backup van kerncentrales eenvoudig niet mogelijk is. Electrische energie kan in de hoeveelheden die wij nodig hebben nu eenmaal niet opgeslagen worden. Dat probleem wil de politiek niet onder ogen zien. Het zal er echt van komen dat veel gas uit Rusland komt of dat er veel kerncentrales komen. Ik adviseer iedereen niet te veel in wind en panelen te investeren wat het is een doodlopende eeg

 4. Hans schreef:

  Helemaal eens met Harry. Adviezen varieren in mijn geval van 5kW tot 12 kW L/W warmtepomp.
  Leveranciers en/of fabrikanten die resultaat garanderen en aan klantgerichte kwaliteitsborging doen zijn er niet of nauwelijks.
  Met een hybride opstelling is het risico beter te overzien, maar vergt toch ook een behoorlijke investering met een beperkte houdbaarheid, want 2030 schijnt een soort deadline van het klimaatplan te zijn.
  De sector toont te weinig commitment. De markt is onvolwassen. Van het gas af is voor de meeste mensen te duur en risicovol.

  • Gerrit schreef:

   Dus beter nog even afwachten dan nu overhaast in een niet goed doorontwikkeld concept te stappen.
   Alvast je huis goed isoleren kan natuurlijk nooit kwaad 😉

 5. Hans schreef:

  Dat is precies wat ik gedaan heb Gerrit.
  Toen ik dit (vrijstaande) huis uit 1978 met label C kocht was het gasverbruik 2.400 M3 voor 185 M2. Radiatoren eruit gesloopt, vloerverwarming met open verdelers erin. Spouw, dak en kruipruimte geisoleerd. Verbruik is nu 850 M3. Ik kan de isolatie nog verder verbeteren door het glas in de slaapkamers te vervangen, want dat is nu eenvoudig dubbel glas. Dat gaat zich echter niet terugverdienen, dus ik twijfel nog (en moet eerst sparen).

  Ik heb niet alleen de temperatuur van het CV-water omlaag gebracht naar 38 graden, maar ook het vermogen van de CV-ketel op 50% (= 14 kW) ingesteld. Lager kan helaas niet. Sanitair warm water is ingesteld op 60 graden.

  • Gerrit schreef:

   Slaapkamers verwarm je normaal gesproken niet of nauwelijks, dus dan valt er ook niks te besparen.
   Zo te lezen is je huis nu wel “wp-ready” als ik het zo lees, maar ben geen expert.

 6. Rian schreef:

  Hier ook heel veel vraag en geen idee waar ik moet beginnen
  Mensen willen wel een wp maar ze willen dat niet betalen, die mooie golf is toch belangrijker
  Heb zelf ook een huis van 260m2 en de verwarming staat op 13 graden dag en nacht en de rest stook ik bij met een kachel op hout
  Ik ga proberen om over 10 jaar 2 ton te sparen om een grote verbouwing te doen met als oogpunt om co2 neutraal te gaan leven, betekend wel dat ik concessies moet doen, wp als temp bewaking tot 16 a 17 graden en alles daar boven bij stoken met hout en een mega huuge zonnetje boiler

  • gerrit schreef:

   Die houtstook is erg jammer, dat is niet de juiste manier om schoner en duurzamer te worden, daarmee vergiftig je de buitenlucht voor je buurt en de CO2 uitstoot word er ook niet beter van denk ik, hooguit je eigen energierekening.

   • Willie schreef:

    He Gerrit ………bedankt voor je bijdrage…..stook al heel lang en wist echt niet dat ik Nederland aan het vergiftigen was….maar op groengif stemmen is veel nog veel giftiger

    • Gerrit schreef:

     ga buiten maar eens ruiken dan, als je de middeleeuwse houtkachel aan staat.

     • Rudolf schreef:

      Een warmtepomp kan ik niet betalen dus zat ik te denken aan houtkachel met CV aansluiting maar die is ook slecht voor het milieu Ik zat ook te denken aan de elektrische cv ketel maar ik weet niet hoeveel stroom verbruikt en dan moet je weer een boiler ernaast hebben voor het warme tap water en ik heb ook nog een bad dus de keuze is vrij moeilijk voor de consument met een kleine portemonnee Ik heb al zonnepanelen dus ik ga de goede kant op hoop ik

  • Jan schreef:

   Lekker.. op hout stoken. Stank- en fijnstof overlast, vaak voor (helaas alleen) de buurt.

 7. Ronnie schreef:

  Heb een hoekwoning bouwjaar 2008. Is goed geïsoleerd. Heb radiatoren en had vorig jaar een verbruik van 720 M3 gas. Mijn stroomverbruik is 2500 kWh. Heb vorig jaar zonnepanelen aangeschaft en zal met stroom ongeveer op de nul uitkomen. Omdat ik elk jaar overstap van energie maatschappij ben ik elk jaar goedkoop uit. Als ik mijn waardes bij een energie vergelijker invul, kom ik op een bedrag tussen de 30 en 40 euro per maand uit. Ga dan echt geen dure waterpomp aanschaffen , die verdien ik nooit terug.

  • Gerrit schreef:

   Daar heb je heel mooi het grote dilemma verwoordt Ronnie:

   Een hele zuinige en goed geïsoleerde woning heeft al een heel laag energie verbruik en dus een lage energie rekening, voor deze woningen gaat het dus niet lonen om te investeren in een warmtepomp (die ook niet eeuwig meegaat) en in eventueel benodigde verbouwingen (radiatoren –> LT verwarming).

   Een onzuinige niet zo goed geïsoleerde woning moet dusdanig veel aan verbouwd en veranderd worden (isolatie, LT verwarming, WTW, enz) dat je dat ook vrijwel nooit gaat terug verdienen.

   Het is dus ook iets wat je echt moet willen, want financieel zal je er zelden beter van worden denk ik.

  • Dick schreef:

   @Ronnie,
   Ik heb met 2 collega’s een Daikin altherma monoblock 7kW geïnstalleerd.
   2 huizen zijn gebouwd in 1980 en 1 is vrij nieuw.
   Ik heb mijn huis niet extra geïsoleerd, er zit wel overal dubbelglas in.
   Toen ik de Daikin kocht heb ik gelijk van Java nieuwe radiatoren gekocht, behalve dat mijn toen 38 jaar oude radiatoren aan vervanging toe waren, zijn Java radiatoren veel efficiënter.
   Niet alleen voor warmtepomp installatie maar ook voor CV, en ze zijn zeker niet duur.
   Deze Daikin monoblock werkt 100% tot -25°
   Daarna word hij minder efficiënt.
   Hij kost voor subsidie ongeveer €4500,- min €1250,- subsidie komt hij op €2300.-

   Een monoblock werkt heel simpel, zoek een geschikte plek bij de gevel, maak een stopkontakt voor 230v en je maakt 2 gaten in de muur van 40mm waardoor de 2 leiding moeten lopen naar je bestaande CV leidingen.

   Ik verstookte 1126m3 aan gas en dat koste mij €950,-
   Mijn Daikin heeft over heel 2018 aan elektra 1673 kW verbruikt. X €0,22 = €368,-
   €950 – €368 = € €582,-

   Ik bespaar nu dus €582,- per jaar.
   En heb binnen 5 jaar mijn warmtepomp terug verdiend.
   Met een nieuwe CV ketel van €1500,- had ik nu nog steeds in de klauwen van het dieven kartel gezeten die me jaarlijks een berg geld afpakken.

   Logisch dat ze zeggen dat je met gas je huis niet hoeft te isoleren want dan stook je tenminste lekker door en verdienen zij klauwen met geld.

   Voor het warme tapwater heb ik een Fujitsu Sanistage 200+ boiler gekocht.
   Dit werkt ook op het warmte pomp principe.
   Ook makkelijk zelf aan te sluiten, je moet alleen aan en afvoer van lucht maken.

   Waarbij ik de uitgang van de Sanistage in de zomer gebruik om mijn huis te koelen.
   Als hij draait dan blaast hij de koude lucht mijn huis in, makkelijk te maken met een T klep.
   Mijn oude electrische boiler verbruikte 6 kW per dag.
   En deze Fujitsu Sanistage verbruikt gemiddeld 1,6 kW per dag.
   Dus ik bespaar 4,4 kW stroom per dag op mijn warme tapwater.
   Dat is weer 1606 kW per jaar oftewel €353,-
   Deze boiler kost voor subsidie ongeveer €1650,- er zit €1100,- subsidie op dus netto kost het mij €550,-
   Ik deze boiler dus in 1 1/2 jaar terug verdiend en zomers gratis airco voor de uren dat hij werkt.

   Ik zie heel veel mensen hier papagaaien en zonder kennis of ervaring vreemde niet kloppende verhalen vertellen..
   Luister daar niet naar.

   Vloerverwarming is erg dom.
   Kost heel veel energie want de muren zuigen enorm veel warmte uit je vloer en dienen als koelrib

   Als je begint aan vloerverwarming “moet” je altijd de vloer thermisch ontkoppelen van de muren.
   En dit is bijna altijd onmogelijk.

   • gerrit schreef:

    1100m3 gas is of een klein huisje, of een klein huishouden, of al een heel goed geisoleerd huis.

    Dat heeft niet iedereen, dus voor heel veel mensen is het niet 1op1 vervangen van de ketel door een wp, daar komt meestal wel wat meer bij kijken.

    niet representatief voorbeeld dus.

    • Dick schreef:

     @ Gerrit

     sssssssssst….. niet zo papagaaien…

     Mijn voorbeeld is prima representatief en gezien jouw teksten kan ik concluderen dat je er weinig tot geen verstand van hebt.

     Mijn huis is zeker niet klein met 120m2 vloeroppervlak en je weet ook niet hoe groot mijn gezin is.
     Het is ook niet geisoleerd, duszzzz je kletst

     Jouw aanname slaat helemaal nergens op …

 8. Hans schreef:

  Rian, Altijd beginnen met een nul-meting: hoeveel M3 gas en hoeveel M3 hout verbruik je en reken dat om naar je warmtebehoefte in bijvoorbeeld kWh.
  Vervolgens zo goed mogelijk isoleren. Het is niet moeilijk om daar een passende offerte voor te vragen. Isolatie verdient zich doorgaans redelijk snel terug en het levert een beter rendement op dan je geld op een spaarrekening.
  Dubbel of triple glas moet je aan rekenen.
  Voor meer dan 1 maatregel kun je onder voorwaarden subsidie aanvragen.

  Maak als het rond de nul graden is een paar infrarood opnames van iedere gevel en het dak. Dan zie je waar de warmte weglekt. Via het energieloket van de gemeente (indien aanwezig) is dat wellicht te organiseren. Die adviseren ook meestal vrijblijvend.

  Pas daarna kijken naar je CV-afgiftesysteem.

  Overigens is een lucht/water warmtepomp niet altijd de beste oplossing. Ruimtes die weinig worden gebruikt wil je niet permanent verwarmen. Die wil je echter wel sneller kunnen verwarmen met bijvoorbeeld infrarood panelen of een lucht/lucht warmtepomp oplossing, ook wel airco genoemd. Met een lucht/water WP duurt opwarmen veel te lang voor weinig gebruikte ruimtes.

 9. Eddy de Ruijter schreef:

  Ik heb een uitgebouwde hoekwoning uit 1965 met een gasgestookte cv installatie met radiatoren. De HR combi gebruiken we voor de doucheerste en koken ook op gas. De HR ketel staat op 50 graden ingesteld. Ik betaal 60 euro/maand werkelijk voor gas en elektra en ben veel thuis.
  Naast Spouw, dak en vloerisolatie heb ik in het gehele huis HR++ beglazing.
  Met name de luchtdichtheid heeft veel aandacht gehad. Tevens heb ik de fundering rond mijn huis aan de tuinzijde geïsoleerd en de schoorsteen kanalen die niet gebruikt worden dichtgezet.
  Op het dak liggen 6 PV panelen die ca 1300 kWh/jaar opwekken.
  Als ik uitga van 800 m3 dan blijft er 500 m3 over voor verwarmen op gas. Dat is schoner en efficienter dan een WP die elektra betrekt van een gasgestookte centrale.

  • Dick schreef:

   @Eddy,

   Weet je hoeveel elektra er nodig is om al dat gas op te pompen, te bewerken en te distribueren ?
   Dat gas kost heel veel elektra om bij jouw thuis te krijgen.
   Tot zover je milieu dilemma.

   Ik ben van het gas afgestapt omdat elektra veiliger is (denk aan co2 vergiftiging) en zeg niet het gebeurt nooit, het gebeurt heel vaak.
   Aangezien je met alle geld van de wereld geen nieuw leven kan kopen vind ik gas erg duur.

   Goed laten we die co2 vergiftiging en het milieu achterwege laten en vergeten , dan nog is elektra veel goedkoper dan gas.
   Dus je bespaart wanneer je op een slimme manier gebruik maakt van een Lucht/water warmtepomp.
   Zoals met de Daikin Altherma monoblock voor verwarming en een losse boiler van Fujitsu sanistage.
   Ik heb tapwater expres gescheiden van de verwarming zodat de verwarming volledig uit kan zodra er niet meer gestookt hoeft te worden.

   Dit had ik ook in de oude situatie toen ik nog een cv ketel had, ik gebruikte het gedeelte voor tapwater niet.

   • Gerrit schreef:

    Nou, jij hebt er verstand van Dick, weet het verschil niet eens tussen koolmonoxide en kooldioxide, zal de rest van je succesverhaal ook maar wat minder serieus nemen dan…

    • Dick schreef:

     Ik kan me tekst niet corrigeren
     Maagoe, je hebt gelijk.
     Een typo is heel erg belangrijk.

     Ijf wel goed luchten en check je co meter regelmatig..
     Succes verder

   • Eddy de Ruijter schreef:

    Ik wil mijn gelijk niet hebben hoor maar als je zoveel elektra in gas moet stoppen om het het in huis te krijgen wat kost elektra dan als dit van een gasgestookte centrale komt. Elektra is 2.5 tot 3 keer zo duur als gas. Dus ben benieuwd.

    • Dick schreef:

     Lees je eigen vraag nog eens rustig door.

     #
     Elektra is 2.5 tot 3 keer zo duur als gas # ????????
     #

     Ik heb deze opmerking even in Google gegooid.

     : 2020 ligt de prijs per kWh stroom tussen de €0,21 en €0,23. De gemiddelde prijs kwam in onze steekproef uit op €0,2225 per kWh stroom (1 jaar vast tarief). Deze prijs is inclusief alle heffingen en belastingen vanuit de overheid.

     : Het tarief voor 1 m3 gas is 10 cent omhoog gegaan, van 67 naar 77 cent. Daarvan komt 3 cent door een stijging van de marktprijs voor gas en 7 cent door een stijging van de energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Voor 1.340 m3 gas komt dit neer op € 130 per jaar.

     Van wie betrek jij je electra en gas ?
     Bekijk je rekening nog eens ?

     Weet je hoeveel kW stroom je opwekt met 1 m3 gas ?

     BTW , ik heb al gezegd dat je gelijk hebt en krijgt…. altijd…
     Doe lekker wat je wilt.

     • Eddy de Ruijter schreef:

      In 1 m3 gas zit 9.7 kWh wat resulteerde in 8.7 kWh voor verwarmen met een HR ketel
      1 m3 gas kost 65 cent bij Greenchoice en 1 kWh kost 20 cent bij Greenchoice.
      Dus afgerond kost 1 m3 gas 65 tegen 9 x 20 cent = 180 cent om te verwarmen met een H R ketel. Dus zo kom ik dat gas tussen de 2.5 tot 3 keer goedkoper is dan elektra. Dat dit verschil in de toekomst kleiner gaat worden zal de toekomst uit moeten wijzen. Maar zolang elektra voor een belangrijk deel van gas wordt gemaakt zal de elektra prijs ook stijgen.
      Kijk maar eens naar de laadpalen die binnenkort stroom leveren die drie keer duurder gaan uitvallen.

     • Dick schreef:

      QUOTE:
      Eddy de Ruijter schreef: 30 januari 2020 om 18:00
      In 1 m3 gas zit 9.7 kWh wat resulteerde in 8.7 kWh voor verwarmen met een HR ketel
      1 m3 gas kost 65 cent bij Greenchoice en 1 kWh kost 20 cent bij Greenchoice.
      Dus afgerond kost 1 m3 gas 65 tegen 9 x 20 cent = 180 cent om te verwarmen met een H R ketel. Dus zo kom ik dat gas tussen de 2.5 tot 3 keer goedkoper is dan elektra. Dat dit verschil in de toekomst kleiner gaat worden zal de toekomst uit moeten wijzen. Maar zolang elektra voor een belangrijk deel van gas wordt gemaakt zal de elektra prijs ook stijgen.
      Kijk maar eens naar de laadpalen die binnenkort stroom leveren die drie keer duurder gaan uitvallen.
      QUOTE/

      Beste Eddy je hebt helemaal gelijk.
      Het is alleen jammer dat je sec naar jezelf toerekent.
      Want zoals jij rekent kan natuurlijk niet, maagoe.

      Maar laat ik even in je stelling meegaan dat 1m3 gas het equivalent is van 9,7kWh electra.

      Mijn warmtepomp (Daikin Altherma 7kW monoblock) heeft een COP van 4,52.
      Dat betekent dat deze warmtepomp voor iedere 1 m3 gas het equivalent van 43,84 kWh levert. (4,52 X 9,7kWh)
      Indien ik nog steeds gas had gebruikt had ik om op dezelfde kWh te komen 4,52 m3 gas moeten verstoken.
      4,52 X 0,65 cent = €2,93

      Nu ben ik 9,7kWh x 0,20cent= €194 kwijt waardoor ik per uur werken dus €1,- bespaar.

      Nu is dat in werkelijkheid meer wat ik bespaar.
      En dat verklaart mijn eerdere post wat ik werkelijk uitgeef.
      QUOTE:
      Ik verstookte 1126m3 aan gas en dat koste mij €950,-
      Mijn Daikin heeft over heel 2018 aan elektra 1673 kW verbruikt. X €0,22 = €368,-
      €950 – €368 = € €582,-

      Ik bespaar nu dus €582,- per jaar.
      QUOTE/

      Maar nogmaals, jij hebt gelijk, en je schijnt jezelf heel thuis te voelen bij gas, dus hou dat gevoel vast.
      Dat elektra duurder gaat worden zal zomaar gaan kloppen, echter gas zal nog veel duurder gaan worden omdat Rusland dadelijk de prijs gaat bepalen.
      Hoe dan ook, ik ben van dat gas af, ik bespaar veel geld atm, heb zelf nog zonnecellen geplaatst waardoor mijn elektra verbruik behoorlijk gedrukt word, dus ik vind het wel best.

      Wat me ook bevalt is veel minder onderhoud aan die HR ketel, geen bijvullen meer enz enz.
      En last but not least, wat me vreselijk gerust stelt is dat ik niet bang hoef te zijn dat er ooit een brandweerman met een dood familielid naar buiten komt lopen vanwege koolmonoxide vergiftiging.
      En dat is ook wel wat waard.

      ps.
      Vergeet die laadpalen dat is iets heel anders en heeft niets te maken met de kWh prijs….

 10. Jansen schreef:

  Ik heb een woning van 1978 heb muren en vloer geïsoleerd wp en zonnepanelen van 1300 naar 200 m3 lever ook nog stroom terug krijg geld toe hoeft niets meer te betalen in toekomst had er helemaal eruit

 11. Pim schreef:

  Teee jaar terug hoekwoning gekocht met opp 118 m2. Vloer geïsoleerd , spouwmuur geïsoleerd, alle kozijnen vervangen en daar HR** plus glas ingezet. Overgestapt op 3 fasen stroom en elektrisch gaan koken. Nu zolder isoleren en volgende maand rustig gesprek over zonnepanelen met op langere termijn elektrisch rijden?

  • Dick schreef:

   Zodra je gaat beginnen aan zonnepanelen oriënteer je dan goed.
   Volg niet het gangbare systeem, waarbij veel panelen in serie gezet worden en met hoge spanningen alles direct word omgezet naar het stopcontact.
   Het teruglever model werkt gewoon niet en stopt in de toekomst.

   Zodra je met panelen begint probeer dan de grootste panelen te plaatsen die je kwijt kan op dak. Ik heb er nu 6 van 500WP, en dit bouw ik uit.
   Bij mij staan er 2 panelen in serie en de rest parallel daarop.
   2 panelen leveren 105 volt en dit is voldoende voor mijn Hybride inverter.

   ik heb een MPPSolar Hybride inverter van 5 kW.
   Een Hybride inverter is alles in 1 apparaat.
   Zonnepanelen erop aangesloten.
   Een accu bank naar keuze, ik heb nu 6 kW accubank en ga dit tzt uitbreiden.
   Een gedeelte van mijn huis staat aangesloten op de Hybride inverter.

   Hij laad de accu’s op,
   als die vol zijn levert hij terug, vermits mijn huis geen stroom verbruikt.
   Dus eerst gebruik ik alle energie zelf en mocht er iets over zijn word er pas terug geleverd.
   2e voordeel is bij stroomstoringen dat ik daar geen last van heb want dan draait mijn huis op de accu’s.
   alles is met timers en waardes in te stellen, waardoor ik het zo probeer uit te kienen dat er zo min mogelijk word terug geleverd.

   Hoe dan ook wanneer je er straks mee begint neem dan een hybride inverter serieus in overweging.

 12. Pim schreef:

  Teee jaar terug hoekwoning gekocht met opp 118 m2. Vloer geïsoleerd , spouwmuur geïsoleerd, alle kozijnen vervangen en daar HR** plus glas ingezet. Overgestapt op 3 fasen stroom en elektrisch gaan koken. Nu zolder isoleren en volgende maand rustig gesprek over zonnepanelen met op langere termijn elektrisch rijden?

 13. Pim schreef:

  Klopt Dick,vorig jaar aantal offertes opgevraagd. Ben geschrokken van de “haast” waarmee men wilde verkopen. Aantal panelen liep uiteen van 7 tot 21 op mijn dak. Onduidelijke certificeringen en soort van webshop verkoop.
  Nu lid van groep om ea goed uit te zoeken. Wordt ws parallel schakeling, 330 Wp black,, optimisers aan de panelen en solaredge omvormer in de garage. Capp voorlopig afgestemd op verbruik (Einde jaar neutraal opbrengst versus gebruik) en bijschakelen moet mogenlijk blijven in de toekomst.
  Los van het gas voorlopig niet. Gemeente en m’n wethouder is heel ambitieus Amersfoort in 2030 van het gas af. Meet politiek geladen gedachten dan wat ik als gebruiker en investeerder wil cq kan opbrengen. Efin ik zie wel tzt.

  • Gerrit schreef:

   Solar Edge met optimizer per paneel heeft alleen zin als er sprake is van geen homogene lichtopval, dus als er sprake is van schaduw door bomen of dakkapel of zoiets. Anders geldverspilling en nog meer apparatuur in weer en wind. Wel meer omzet voor de verkoper.

 14. Pim schreef:

  Gerrit, klopt is hier aan de orde. Dank voor je aanvulling. Groet.

  • Dick schreef:

   Idd optimizer hoeft niet.
   Zoek het eerst goed uit, imho is hybride het beste omdat je dan primair alle opgewekte energie werkelijk zelf verbruikt.
   Bij hybride zie je ook dat de mppt tracker die erin zit op een lager spanning niveau werkt.
   Die van mij werkt tussen de 75 v en 145v.
   Dat betekent minder panelen in serie dus ook minder problemen met panelen die niet 100% matchen.
   Iedere serie van 3 panelen hebben hun eigen 6mm2 draad naar de inverter.
   En koop zelf hoogwaardig koperdraad, alle draden die ik tot op heden gezien heb bij geleverde panelen was goedkoop hard draad wat meer aluminium leek dan koper.

   En wees niet bang om zelf te spullen bij elkaar te zoeken en te bestellen.
   Zoek maar eens in Google naar mppsolar hybrid .

   Wat betreft panelen, ik gebruik mono panelen met een aluminium kleurige lijst.
   Dat zwart is tegenwoordig mode maar testen geven aan dat de panelen warmer worden en daardoor minder gaan leveren.

 15. Bart schreef:

  Warmtepomp zorgt voor geluidsoverlast. Hopelijk is men zich hier van bewust wanneer men de overstap maakt.

  • Dick schreef:

   Kletspraat.
   Dat is merk afhankelijk.
   Mitsubishi maakt erg veel lawaai

   Daikin is primair stil, die hoor je al bijna niet.
   Daarnaast heb je nog 3 standen om hem stiller te laten werken.
   Daarnaast kan je in het programma nog voor 5 standen kiezen.
   De Daikin hoeft eigenlijk niet in een kast maar kan wel en dan hoor je hem op 50cm niet meer.

 16. Wim schreef:

  Woning uit 1936, in de loop van de tijd geïsoleerd, voorzien van HR++ glas. Verbruik 1500 m3 gas en 2500 KWh jaarlijks.
  In 2018 een warmtepomp genomen nadat ik de bestaande CV ketel naar 50 graden aanvoer had gezet. Twee grote kamers bleven in de winter bij – 10 keurig op 21 graden met de bestaande radiatoren. Ook afgelopen jaar een KWh verbruik van 3000. Ons andere stroomverbruik wordt afgedekt door 8 pv panelen. Energierekening is met fors gedaald en de woning is gasloos.

 17. Harm schreef:

  Ben een jaar bezig geweest met een bestaande woning als enige in de wijk
  17 zonnepanelen met warmte pomp
  Op een normale centrale verwarming
  Nu is het huis gas loos en werkt het systeem optimaal
  Enige aanpassingen kunstoffen kozijnen en driedubbele glas
  En de woning door een isolatie specialist
  Laten inspecteren opbrengst zonnepanelen
  5200 kw erg tevreden dus een oudere of bestaande woning is ook mogelijk

 18. Piet Koren schreef:

  Beste mensen,
  Hier nog een grote energietransitie met hetzelfde comfort en dezelfde prijs als
  Slochterengas. Geothermie als dat voldoende in nederland er is. Het
  bespaart al de door jullie genoemde kosten in steden en dorpen. En het
  voorkomt dat mijn en jullie kinderen in de schulden komen te zitten in
  de toekomst door de,manier van Wiebes en zijn VVD genoten. CO2 vrij:
  Vier kernenergiecentrales zijn nodig ter vervanging van de kolen en
  oude centrales . Dat duurt 10 jaar!De windmolens en zonnecellen zijn linkse
  spielereien lang niet vodoende om 10x hiervan aanenergie optewekken.
  Electriciteit voor woningverwarmingen kan nooit voldoende door de
  kabels en hoogspanningsnetten. Dat is 120miljard kWh per jaar. Oei!!!
  De bedrijfszekerheid voor de industrie is met kernenergie gegarandeert,
  boven is het kernafval bij de nieuwe centrales minder omdat de effecti-
  viteit beter is en de veiligheid naar buiten groter is.
  Bovendien hebben we minder Poetin energie nodig, de Eu moet zijn
  regels aanpassen hierin om de enorme belangen van de burgers niet
  te schaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.