fbpx
Nieuws
'Over 5 jaar 1 miljoen slimme thermostaten'

De slimme thermostaat van Tado wordt nu ook in Nederland breed geïntroduceerd. De Duitse marktleider ziet volop kansen in ons land.

 

 

Afgelopen november had de Duitse thermostaat met internetgateway al een zogeheten ‘soft lounch’, een voorzichtige introductie. De thermostaat, die op alle in Nederland gangbare cv-ketels functioneert, wordt vanaf nu groots via de retail (b2c) verkocht. Tado gaat nog in gesprek met de groothandel voor mogelijke afspraken voor het professionele circuit.

 

Alle protocollen

Tado, consumentenadviesprijs 249 euro, werkt op alle protocollen in de markt, waaronder OpenTherm, EMS (Nefit) en eBus (Vaillant). De thermostaat kan communiceren met modulerende en aan/uit-toestellen. Met een bijbehorende app (iPhone en Android) kan de thermostaat op afstand bediend worden, wanneer het via een internetgateway op een router is aangesloten. De gebruiker kan ook ook kiezen voor een draadloze aansluiting op de ketel. Hiervoor is wel een ‘extension-kit’ (99 euro) nodig, die bij het toestel wordt opgehangen. 

 

Tado web2Geo-lokatie 

In principe heeft Tado alle features die een basis slimme thermostaat heeft, zoals bediening op afstand, zelflerend vermogen (opwarmingsduur woning door bijvoorbeeld isolatie en weersinvloeden). Binnenkort komt hier de If This Then That (IFTTT) integratie bij, die bij aan- en afwezigheid in de woning een koppeling kan maken met verlichting, alarmsystemen en doorschakeling van de vaste telefoon. Bijzondere optie van de thermostaat is dat hij aan de hand van de geo-lokaties van de gebruiker(s) kan bepalen wanneer hij aan moet slaan om bij thuiskomst de gewenste omstandigheden af te leveren. Bijvoorbeeld wanneer de gebruiker van Den Haag naar Amsterdam rijdt.

 

Europa veroveren

Tado hoort in Duitsland en Engeland bij de meest verkochte slimme verwarmingsthermostaten. Algemeen directeur Leopold von Bismarck geeft geen cijfers over verkoop in die landen, maar wil in België en Nederland een soortgelijke positie verwerven. “In potentie is de markt in Nederland met 7 miljoen cv-ketels nog behoorlijk onontgonnen.” Von Bismarck verwacht dat in 2020 in ons land meer dan 1 miljoen huishoudens een slimme thermostaat gebruiken. Tado is eigendom van twee venture capitalists Target PartnersShortcut Ventures. Deze investeerders pompten vorig jaar 10 miljoen euro in het bedrijf voor Europese expansie. Tado, in 2011 opgericht, is gevestigd in München. Bij het bedrijf werken 100 mensen.

 

Meerdere aanbieders

Er is voor de consument inmiddels volop keus. Naast alle ketelfabrikanten –Vaillant was op de ISH de laatste– en energiemaatschappijen, zijn er inmiddels meerdere aanbieders van ‘onafhankelijke’ slimme thermostaten. Qua businessmodel is Tado ogenschijnlijk vooral een concurrent voor Nest, de thermostaat van Google die sinds enige tijd in Nederland via retailers aan de man wordt gebracht. Groot technisch verschil tussen de twee is dat de Nest-thermostaat modulerende toestellen als aan/uit-toestel laat functioneren. Een andere concurrent is de Nederlandse startup Thermosmart. “Als in september alle ketels een energielabel krijgen, kan een slimme modulerende thermostaat de energieprestatie opkrikken”, zegt Von Bismarck. Op de afgelopen ISH bleek dat een slimme modulerende en zelflerende thermostaat het systeemlabel van een goede ketel naar A+ zou kunnen brengen. Meer over de energielabel-wedloop in het aprilnummer van Installatie en Sanitair.

 

Ook storingcodes

Tado komt via retailpartners als Gamma, Makro, Paradigit en onlinekanalen als Bol.com, BCC, Dixons, Wehkamp, iCentre, Fonq.nl op de markt. Nog voor het stookseizoen wil de Duitse fabrikant nog in conclaaf met de professionele groothandel, zo bevestigt Diederik Nederlof, directeur voor de Nederlandse en Belgische markt. Tado werkt ook aan nieuwe opties, waarbij thermostaat en app ook storingscodes van de ketel, draaiuren, en technische informatie gaat weergeven.  De verwachting is dat dergelijke features voor het stookseizoen beschikbaar zijn.

2 reacties op “‘Over 5 jaar 1 miljoen slimme thermostaten’

  1. […] voor de merkonafhankelijke slimme bedieningsmogelijkheden via de smartphone. Tado, dat eerder een verwarmingsthermostaat in Nederland introduceerde, komt nu ook met een variant die split en multi-splitsystemen aan kan […]

  2. […] zijn verbonden. Consumenten kunnen deze apparaten, zoals thermostaten, beveiligingscamera’s, cv-ketels of verlichtingsapparatuur via de smartphone bedienen. Vooral onder jongeren neemt de interesse voor […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.