fbpx
Nieuws

Over zes jaar iedereen slimme meter’

Over zes jaar iedereen slimme meter'

Over zes jaar hebben alle huishoudens en bedrijven een nieuwe digitale elektriciteit- en gasmeter. Minister Kamp van Economische Zaken schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat deze `slimme’ energiemeter zich in de praktijk heeft bewezen en tot energiebesparing leidt.

 

 

“Consumenten kunnen door deze nieuwe meter direct zien hoeveel gas en elektriciteit ze gebruiken. Hierdoor worden ze bewuster van hun verbruik, kunnen ze makkelijker energie besparen en daarmee hun energierekening verlagen,” aldus minister Henk Kamp.

 

Toekomst

De slimme digitale meter is nodig om het elektriciteitsnet klaar te maken voor de toekomst. Steeds meer huishoudens wekken zelf energie op en leveren stroom die ze niet gebruiken terug aan het net. De nieuwe meters zijn nodig om de continue verandering van vraag en aanbod in balans te houden en een betrouwbare energielevering te kunnen blijven garanderen. Door de slimme meter hoeven ook geen meterstanden te worden doorgegeven en wordt het wisselen van leverancier makkelijker. Voor de invoering was met name het privacyvraagstuk rond de slimme meter een heet hangijzer.

 

Vervanging 

Sinds 2012 hebben netbeheerders al 600.000 oude energiemeters vervangen door de nieuwe slimme meters. Tijdens deze proefperiode is door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) onderzocht hoe deze introductie verliep en wat de mogelijkheden zijn op het gebied van energiebesparing. Uit de evaluaties blijkt nu dat er geen belemmeringen zijn voor een landelijke introductie van de slimme meter.

 

Uit het advies blijkt wel dat consumenten betere informatie moeten krijgen zodat ze de mogelijkheden voor energiebesparing beter kunnen benutten. Ook blijkt dat netbeheerders en bedrijven die energiediensten leveren beter moeten gaan samenwerken om mobiele apps of informatiedisplays te ontwikkelen die de besparing inzichtelijk maakt voor de consument.

 

De brief van minister Kamp is hier te lezen

 

 

 

1 reactie op “Over zes jaar iedereen slimme meter’

  1. ineke v megen schreef:

    ik haat die slimme meter nu al.
    ik woon 13 jaar in mijn huis ,nog nooit problemen gehad.
    nu krijg ik in april 2014 een SLIMME METER pfffffffffffff en afgelopen zondag 15-6-2014 heeft hij al in brand gestaan.
    God wat veilig ma niet heus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.