fbpx
Nieuws

Overijssel ontwerpt NOM-fabriek

De provincie Overijssel gaat een fabriek ontwerpen waarin op grote schaal NOM-renovatiepakketten gebouwd kunnen worden.

Doel is om binnen drie jaar een blauwdruk te ontwikkelen voor een volautomatische fabriek. Daarnaast worden locaties geselecteerd, en ondernemers gezocht die de fabriek gaan bouwen en in bedrijf nemen.

De fabriek moet op industriële schaal (minimaal 15.000 per jaar) standaard renovatiepakketten kunnen produceren. De pakketten bevatten verschillende onderdelen die nodig zijn om huizen te verduurzamen, zoals bijvoorbeeld isolatiemateriaal voor gevels en daken, warmtepompen, zonnepanelen, omvormers en ventilatiesystemen. De onderdelen worden zoveel mogelijk circulair en biobased samengesteld.

Halvering prijs

Door de fabrieksmatige productie moet de prijs van zo’n pakket ongeveer gehalveerd kunnen worden. “Wij willen dusdanig opschalen dat het pakket €40.000 kost”, zegt Ulla-Britt Krämer, projectleider nieuwe energie bij de Provincie Overijssel bij energienieuwssite Energeia.

Gedeputeerde Monique van Haaf voor Wonen: “Als we er in slagen een goede blauwdruk neer te zetten, hebben we een oplossing in handen voor 500.000 Overijsselse woningen, en tot 22 miljoen woningen in Noordwest-Europa. Een oplossing die naast de energietransitie ook bijdraagt aan goed en betaalbaar wonen voor onze inwoners.”

Subsidie

Voor de aanpak is een Europese Interreg-subsidie verkregen van ruim twee miljoen euro. De deelnemende partijen leggen gezamenlijk hetzelfde bedrag aan verplichte co-financiering op tafel. Het totale projectbudget is bijna 4,4 miljoen euro.

Bij het project zijn 14 partijen aangesloten uit Nederland, België, Schotland, Zweden, Noorwegen en Duitsland. Betrokken Nederlandse ondernemingen zijn onder meer bouwbedrijf BJW Wonen en woningcorporatie Domijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.