fbpx
Nieuws

Amsterdamse jeugd keert terug naar techniek

Jongeren in de regio Amsterdam kiezen weer vaker een technische opleiding. De instroom op het VMBO-profiel ‘Produceren, Installeren en Energie’ is dit jaar met 17% gestegen. Bij het ROC zijn bij de opleiding Elektrotechniek & Installatietechniek zelfs 32% meer aanmeldingen.

Dat zegt Ruud Porck, instroomcoördinator techniekonderwijs namens de gemeente Amsterdam. De stijging is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen gemeente, onderwijsinstellingen en een aantal technische bedrijven in de regio, die startte in 2012, met het door de gemeente opgestelde Masterplan Techniek. “We proberen ervoor te zorgen dat techniek weer aantrekkelijk wordt”, zegt Porck, “en kinderen ervan te overtuigen dat de keuze voor een ROC zo’n slechte nog niet is.”

Tunnel

Bijvoorbeeld door met leerlingen langs te gaan bij Siemens, die daar dan de opdracht krijgen om een tunnel onder het IJ te ontwerpen. Techniek cool maken, daar gaat het om. “In België is het verplicht een klimcertificaat te halen voor wie zonnepanelen wil installeren. Dát vinden kinderen leuk en zouden we ook hier moeten introduceren. Het is zoiets als in militaire dienst gaan omdat je dan je rijbewijs kon halen.”

Een ander resultaat van de in 2012 ontstane publiek-private samenwerkingsverbanden is de Vakschool Technische Installaties (VTI) Amsterdam. Begonnen door drie installatiebedrijven (Technisch Buro Klomp, Homij Technische Installaties en Mega Elektra) uit onvrede over de aansluiting van het kennisniveau van afstudeerders op de praktijk van alledag, is deze school inmiddels uitgegroeid tot een instelling met 55 partners, met onderwijsinstellingen, installatiebedrijven, brancheverenigingen en Otib.

Skillcourses

Enkele ambities van VTI voor de komende jaren: 600 vmbo leerlingen gaan workshops volgen bij verschillende installatiebedrijven in de regio Amsterdam; 800 mbo-studenten volgen skillcourses; 50 werkzoekenden krijgen praktijkscholing en worden doorgeleid naar een baan en er worden techniekteams opgezet die bedrijven en scholen met elkaar gaan verbinden.

Volgens Porck krijgen kinderen van kleins af aan het beeld mee dat techniekonderwijs onder doet voor havo of vwo. “We moeten af van het label ‘hoger’ en ‘lager’ onderwijs. Het is ‘praktisch’ en ‘theoretisch’ onderwijs. Ouders moeten niet hun zoon of dochter koste wat kost willen laten doorstromen naar havo of vwo. Vooral niet als het kind toch al wat praktischer ingesteld is.”

Doe-toets

In het schoolsysteem komt techniek er sowieso bekaaid af, zegt Porck. “Bijna alle handvaardigheidslokalen zijn verdwenen in het basisonderwijs. En in de CITO-toets gaat het alleen om theorie. Er moet een doe-toets komen. Want nu ontnemen we kinderen met een praktische leerstijl hun context.”

Overigens is het zeker niet alleen hosanna rond het Amsterdamse techniekonderwijs. “Op de lerarenopleiding techniek van de Hogeschool van Amsterdam waren afgelopen jaar welgeteld nul aanmeldingen.”

Hybride Vakdocent

Veel wordt er wel verwacht van de nieuwe opleiding Hybride Vakdocent, ook van de Hogeschool van Amsterdam, die installateurs of andere professionals uit de sector opleidt tot part time docent, naast de reguliere werkzaamheden. De eerste lessen starten in september.

De VMBO’s die zijn aangesloten bij het programma zijn de Amsterdamse scholen Bredero Beroepscollege,  Montessori College Oost, Mundus College, Open Schoolgemeenschap Bijlmer en scholen uit omliggende gemeenten Technisch College Velsen, Thamen in Uithoorn, Panta Rhei in Amstelveen en Casparus College uit Weesp.

4 reacties op “Amsterdamse jeugd keert terug naar techniek

 1. jos schreef:

  Elektrotechniek&Installatietechniek Nederland , zal zeker nog 10 jaar nodig hebben ,om weer aanwas in monteurs en installateurs te bewerkstelligen ,intussen zal een generatie monteurs /installateurs gaan stoppen met werken .Komende 10 jaar moeten vooral monteurs /installateurs die nu werken omgeschoold worden naar duurzame technieken .Gebeurd dit niet ,dan zullen er lange wachttijden ontstaan om huizen te verduurzamen.Jaar 2050 Nederland van het gas gaan we niet redden , mr Samson , en mensen maar extra belasten om verduurzaming snel te bewerkstelligen is een dom plan .Mensen kunnen nu al niet meer rondkomen vanwege oplopende kosten, 40 % van de bevolking heeft geen geld om een wasmachine of een koelkast te vervangen .Verduurzaming moet je laten doen door energiemaatschappijen en daar betaal je dan maandelijks aan om kosten te spreiden .Ieder voor zich verduurzamen of via een woningbouwvereniging is een veel te dure vorm van verduurzaming , maar den Haag wil dit graag natuurlijk vanwege de b.t.w .inkomsten .Sorry mensen , maar teveel en steeds meer mensen moeten aan het eten gehouden worden door een steeds kleiner deel van de Nederlandse bevolking n dat gaat komende jaren meer en meer duidelijk worden .

 2. Veli Öcal schreef:

  Als wij Homij of Klomp bellen voor een stage plek voor onze studenten van niveau 2 monteurs opleiding hebben ze nooit een stage plek voor een leerling.
  Hoe zo personeel tekort en weinig jongens kiezen voor techniek !!!!!

 3. […] Het is daarom heel belangrijk in te zetten op ‘leven lang leren’, leerlingen vaker in de praktijk laten meedraaien en minder vaak in de schoolbanken te zetten. En verder is om de vraag goed te spreiden: zodat […]

 4. Edwin schreef:

  Beste heer Ocal wij hebben continu stagaires lopen, nu net weer 6 jongens van het ROC van Adam een stageplek aangeboden voor september. Wellicht bent u verkeerd geinformeerd ? U kunt mij altijd bellen, nr staat op de site. Met vriendelijke groet, Edwin Klomp, Klomp Technisch Buro

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.