fbpx
Nieuws

Podcast: Hybride dendert door

2023 wordt een goed jaar voor de Xtend, de hybride warmtepomp van Intergas. Als de lijn uit het eerste half jaar wordt doorgetrokken tot het eind van het jaar, dan zal de verwarmingsfabrikant uit Coevorden ruim over de 30.000 stuks uitkomen.

Dat zegt Peter Cool, directeur bij Intergas Verwarming in de nieuwste aflevering van de Installatie Next-podcastserie. “Met de huidige productielijn kunnen we – als we in twee ploegen werken, wat we eigenlijk liever niet doen – ongeveer 100.000 stuks per jaar halen.”

De hybride heeft de wind mee: vorige week werden in Utrecht op het congres ‘Hybride in de warmtetransitie’ de resultaten gepresenteerd van het Demoproject Hybride een grote landelijke monitoring van 120 woningen met hybride warmtepompen. Het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van de deelnemende woningen, van diverse types en bouwjaren, daalde met 75% van 1850 naar 475 m3 gas.

Afgiftesysteem belangrijk

“Dat is best behoorlijk”, zegt Cool. “Het extra elektraverbruik viel best wel mee. Voor de gemiddelde woning levert dit een lagere energierekening op van 1.200 euro.” Maar niet alle woningen presteerden even goed. In de matig presterende woningen, zo’n 20 procent in het onderzoek, was boosdoener meestal een niet goed afgesteld afgiftesysteem. “Het gaat erom deze groep snel te helpen. Want anders komen er klachten en dat is niet goed voor de reputatie van de hybride warmtepomp.”

In de podcast Installatie Next een kijkje in de keuken in deze operatie, de eerste resultaten en lessen van hybride projecten in het land, en een vooruitblik in de ontwikkeling van de warmtepomp in bestaande bouw. Hieronder de podcast. Je kunt ook in je podcast-app luisteren.

Serie visies in Installatie Next-podcast
De podcast serie Installatie Next bestaat uit een serie gesponsorde podcasts waarin fabrikanten en dienstverleners hun toekomstvisie delen. De serie komt in de zomer 2023 online. In de serie Installatie Next komen de visies naar voren van Itho Daalderop, Intergas, IDEA Nederland, Energievolutie, Stiebel Eltron en Hoomie. Wanneer je het podcastkanaal van Installatie.nl volgt via je podcast-app, krijg je een melding wanneer er een nieuw interview live komt. Uiteraard kun je ook via de website luisteren.
Installatie Next is een commerciële special van het vakblad Installatie. In 2023 verschijnt deze special opnieuw. De special van 2022 kun je hier bestellen.

2 reacties op “Podcast: Hybride dendert door

  1. Mark schreef:

    Tuurlijk, we zijn milieu bewust bezig met z’n allen, of alleen om het geld….?
    En laten we vooral niet naar de infrastructurele problemen gaan kijken als we de winter in gaan. Geen zon, wind en andere “schone” alternatieve.
    Echt, “we” gaan als individuen lekker aan de slag en het grote plaatje gaat vast lopen.

  2. HANS schreef:

    de electriciteits netten zijn echt niet berekend op zoveel warmtepompen, nu kan het nog wel maar binnen afzienbare tijd zijn er grote problemen, de diameter van de bekabeling in de grond is te klein om al het vermogen wat warmte pompen vragen te kunnen verwerken. voorts het geluid van de buitenunits, stel dater in een straat in de bebouwde kom 15 hybride warmtepompen komen, dan is het vrijwel zeker dat er veel geluids overlast zal komen in de nachtelijk uren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.