fbpx
Nieuws

Prijs voor verduurzamen bestaande bouw

Breman Woningbeheer heeft samen met Itho Daalderop de Woonstad Rotterdam Energie Challenge gewonnen. Deze wedstrijd zoekt duurzame oplossingen voor het verduurzamen van een bestaand wooncomplex, in het bijzonder bestaande portiekwoningen. De vraag was om van een bestaande portiekwoningen de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te brengen met een maximaal budget van 15.000 euro per woning. Het winnende concept is een zogenaamd Collectief Hybride Systeem.

Het systeem kan een groot deel van de warmtebehoefte voor centrale verwarming van de aangesloten portiekwoningen vanuit de centraal geplaatste collectieve warmtepomp aanleveren. Hoewel de hybridetechniek op zichzelf niet nieuw is, is de toepassing ervan op deze wijze, als collectief, wel uniek en innovatief.

Dit Collectieve Hybride Systeem heeft een beperkte impact in de woningen bij het aanleggen ervan en er gaat ook nauwelijks woonruimte verloren. Het wooncomfort is tenminste gelijk aan wat bewoners gewend waren en kan zelfs verbeteren door een gelijkmatiger verwarming van de ruimtes, maar verbetert ook door de nieuwe ventilatiesystemen, die bijdragen aan een gezonder leefklimaat in de woning. Bovendien worden er ook pv-panelen geplaatst die rechtstreeks aan de bewoners energie leveren. Dit levert een substantiële besparing van energieverbruik op.

Het juryrapport

“Dit concept zet in op een collectief warmtepompsysteem in combinatie met lage temperatuurverwarming. Een degelijk plan, zo geeft de jury aan. Er is aan veel zaken gedacht en de inzending ademt een ‘activistische’ sfeer, dat spreekt aan. Er wordt nadrukkelijk aansluiting gezocht bij de ervaringswereld van bewoners. De gekozen oplossingen komen logisch over en mogen in deze Challenge niet ontbreken. Bewoners gaan er direct qua comfort en binnenklimaat op vooruit. Opgemerkt wordt dat het concept (nu nog) niet aardgasvrij is.”

Introductie op VSK

Tijdens de VSK beurs die van 4 t/m 7 februari gehouden wordt, zal dit Collectief Hybride Systeem getoond worden op de Itho Daalderop stand, in hal 8, standnummer D.054.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.