fbpx
Nieuws

De achttien rijders van de Nederlandse shorttrackselectie gaan de komende wintermaanden in hun thuissituatie experimenteren met een luchtreiniger van Daikin. Met de luchtreinigers krijgen de shorttrackers zuiverder lucht in huis, wat kan bijdragen aan hun gezondheid. Een slecht binnenklimaat heeft impact op de luchtwegen. Daar zijn niet alleen topsporters gevoelig voor, maar ook ouderen, kinderen en baby’s. Afgelopen vrijdag kregen de shorttrackers de apparaten overhandigd na hun training in Thialf.

Topsporters gebruiken enorm veel zuurstof en de kans is groot dat ze bij intensieve inspanningen last krijgen van hun luchtwegen. Schaatsers ademen soms bijna 200 liter lucht per minuut. Op een ijsbaan, waar de lucht koud en vaak droog is, kunnen de luchtwegen snel geprikkeld en uitgedroogd raken. Dan treedt vernauwing op, waardoor de sporter minder lucht krijgt. Het is daarom belangrijk dat topsporters buiten de schaatsbaan om, rekening houden met het klimaat om hen heen, zodat hun luchtwegen zo min mogelijk geprikkeld raken. De luchtreinigers van Daikin hebben een drievoudige werking en halen onder meer pollen, stof, dierenharen, allergische stoffen en eventuele virussen uit de lucht.

Innovaties

Bondscoach Jeroen Otter is altijd op zoek naar innovaties die zijn shorttrackers aan nog betere prestaties kunnen helpen. Hij is benieuwd naar het effect van de luchtreinigers. “In onze kernploeg zitten enkele rijders die extra gevoelig zijn voor de luchtkwaliteit”, vertelt Otter. “Kou is voor schaatsers eigenlijk niet gezond, net als chloor voor een zwemmer een aanslag op de luchtwegen betekent.”

Ventilatie

Edwin Hoogerwerf, directeur van Daikin, reikte de luchtreinigers uit en licht toe: “Als er niet goed wordt gelet op juiste ventilatie, aanwezigheid van huisstof of eventuele huisdieren, dan kan dat de gezondheid beïnvloeden. Een gezond binnenklimaat wordt onderschat in Nederland. Het gaat daarbij niet alleen om de temperatuur. In huis is de lucht soms meer vervuild dan buiten. Zeker als in de winter de ramen niet open gaan en ventilatieroosters vaak gesloten blijven. Naast onze warmtepompen en airco-systemen is dit een product dat het leefklimaat verbetert.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.