fbpx
Nieuws
Prijsvraag over onderhoud balansventilatie

Een filter op rol die vanzelf doordraait bij vervuiling en een duidelijk zichtbare display die oproept tot het vervangen van een filter. Deze twee ideeën wonnen de prijsvraag van het Lente-akkoord over het onderhoud van balansventilatie.

 

Twee winnaars

Hoe vergroot je het bewustzijn van consumenten over het onderhoud aan balansventilatie en hoe zorg je ervoor dat bewoners elk kwartaal hun filters reinigen en elk half jaar te vervangen? Op die prijsvraag van het Lente-akkoord kwamen 25 inzendingen binnen. De jury koos twee winnaars: een papieren filterdoek op een rol die automatisch een paar slagen doordraait als het filter vervuild is en een display op een zichtplek in huis waarop na drie maanden een rood lampje gaat branden.

 

Filterdoek of display

De papieren filterdoek is een idee van Marcel Nooijen van RAAK Energie. Dit idee werd door de consumentenorganisaties in de jury aangewezen als winnaar vanwege het gemak. Het filter zit op een rol en draait automatisch verder zodra er vervuiling is. De juryleden uit de installatiesector kozen juist voor het zichtbare display, een idee van Nivolaas van Everdingen van Plushuis. Dit display toont een rood controlelampje als het filter vervangen moet worden. Om dit extra te stimuleren, wordt de hoogste ventilatiestand geblokkeerd. Vooral irritant tijdens het koken dus een extra aansporing voor de vervanging. De consumentenorganisaties vinden dit laatste juist minder prettig voor bewoners.

 

Losse display of filters opsturen

Er werden twee tweede prijzen uitgereikt, De eerste gingen naar het idee van T. ten Hoeve voor een losse kleine display die bijvoorbeeld op de koelkastdeur in de keuken is te plakken. Via een draadloze verbinding is de display met de WTW verbonden. De tekst ‘FILTER VERVUILD’ maant de bewoner tot vervanging. De extra tweede prijs ging naar het idee van Johan van der Heyden. Hij bepleit om bij het afsluiten van een onderhoudscontract drie keer per jaar nieuwe filters toe te sturen. De vier winnaars krijgen een CO2-meter thuis gestuurd. Er kwamen ook een boel eenvoudige maar efficiënte ideeën binnen, zoals het noteren van de reinigingsbeurt op de verjaardagskalender op het toilet of het inzetten van sms, e-mail of apps om bewoners te herinneren aan het onderhoud.

 

Webinar over balansventilatie

Eisma Bouwmedia, uitgever van onder andere Installatie en Sanitair, organiseerde onlangs samen met het Lente-akkoord een webinar over balansventilatie. Dat webinar is hier terug te kijken. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.