fbpx
Nieuws

Proeffabriek voor innovatief pvt-paneel

Het jonge bedrijf Viridi Production gaat zijn productie van innovatieve pvt-panelen opschalen naar een maximale productie van 2.000 stuks per maand. Daarvoor wordt vanaf september personeel opgeleid en een nieuwe fabriekshal in Zwolle ingericht.

“We beginnen met een man of vijf”, zegt directeur Johan Visser, “en kijken dan hoe de verkoop zich ontwikkelt.” Medio 2020 moeten in Zwolle de eerste panelen van de band rollen.

Achter pv-paneel plakken

In die fabriek zullen de pvt-panelen geassembleerd worden door achter een standaard pv-paneel een collector te plakken, waar glycol doorheen stroomt. Het resultaat is een fotovoltaïsch-thermisch (pvt)-paneel op, dat warmte en elektriciteit levert.

Daarvan zijn er al heel wat op de markt, maar Viridi heeft een product ontwikkeld op basis van een “3D gewoven polyester structuur”, zegt Visser, die het gehele oppervlak van het pv-paneel bestrijkt.

Hele oppervlak benutten

Dit in tegenstelling tot de conventionele techniek van buisjes achter het paneel, die niet optimaal gebruik maken van het beschikbare oppervlak en ook leiden tot ongewenste temperatuurverschillen in het paneel tussen plekken waar wel en waar geen buisje loopt, zegt Visser.

PVT-paneel van Viridi in een project met Van Wijnen in Apeldoorn. Op de foto Dick van Ginkel (l) en Johan Visser (r).

Visser: “We halen een veel beter rendement. Dat loopt van 20% beter tot wel 50% beter, afhankelijk van de kwaliteit van het pvt-paneel waarmee we vergelijken.” Het bedrijf heeft een Europees patent ontvangen op de techniek en is nu bezig dit ook voor de internationale markt voor elkaar te krijgen.

Geen buitenunit meer nodig

Het pvt-paneel wordt gekoppeld aan een water-water-warmtepomp. Visser: “Een extra buitenunit is niet nodig. Dat scheelt dus een heleboel lawaai”, zegt Visser. Op dit moment koppelt Viridi zijn pvt-panelen aan een Galletti warmtepomp en een Kensa-warmtepomp.

De ontwikkeling van het innovatieve pvt-paneel begon in 2015. Drie jaar later was het prototype klaar en nu liggen de panelen op drie woningen: één systeem op een woning in opbouw van woningcorporatie UWoon in Ermelo, één op een woning Apeldoorn van corporatie De Goede Woning en één systeem op de eigen woning van compagnon Peter Pollemans in Goor.

Duizenden panelen

Ondertussen heeft de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) toegezegd launching customer te zijn van Viridi, zijn er SDE-beschikkingen voor 2.000 panelen bij drie projecten en lopen er diverse gesprekken bij woningcorporaties.

Reden genoeg, zegt Visser, om de huidige werkplaats in Hengelo, waar alles nog met de hand in elkaar wordt gezet, te verruilen voor een grotere proeffabriek in Zwolle.

Woningen gasloos maken

De grotere projecten waar Viridi nu aan werkt betreffen industriële complexen. “Omdat het makkelijker is om hier grote volumes af te zetten.” Toch is uiteindelijk het doel om vooral de woningbouw te verduurzamen.

“Dit is voor 80% van de bestaande bouw de oplossing om gasloos te worden”, zegt Visser. Als het bedrijf zich uiteindelijk in die fase bevindt, dan is de fabriek die nu ingericht wordt in Zwolle ook te klein. “Dan willen we naar duizend panelen per dag.”

14 reacties op “Proeffabriek voor innovatief pvt-paneel

 1. Richard schreef:

  In dit soort panelen heb ik zeer veel interesse in combinatie met een wp.
  Een unit op het dak of ergens aan een muur vind ik helemaal niks.

 2. Bram Strookman schreef:

  Spannend. Lijkt mij zeer geschikt voor de bestaande bouw waar veelal niet gerekend is met ruimte voor een warmtepomp.

 3. Chris schreef:

  Is er ook een koelfunctie mogelijk?

 4. Johan S schreef:

  Water water warmtepomp heeft nooit een buiten unit. Met dit systeem staat de warmtepomp binnen. Het zal zeker werken maar wat moet je met al die warmte in de zomer. In huis geeft het geen ruimte besparing.

 5. Bram schreef:

  In een goed geïsoleerde woning is productie van tapwater verhoudingsgewijs steeds belangrijker. En de koeling van de zonnepanelen geeft wellicht ook verbetering in de productie van stroom. Het nadeel van geluidsproductie door luchtwater en lucht-lucht warmtepompen weggenomen.
  Op een eenvoudige wijze van het gas af. Super ontwikkeling , ik hoop dat ze snel beschikbaar komen

 6. Ad schreef:

  Het vraagstuk van opschaling naar reguliere woning kan worden beantwoord door een gebruikerscollectief. Daarom heb ik belangstelling voor volgende informatie.

 7. Bert de Haan schreef:

  Ik ben zeer geïnteresseerd in de ontwikkeling van dit paneel.

 8. G. Westen schreef:

  Kan ik hier meer informatie over krijgen? Erg interessant. Van een kippenboer kreeg ik te horen dat zijn dak (op zuid!!!) niet geschikt is voor zonnepanelen omdat het zou kunnen leiden tot extra hitte in zijn stallen. Dat dit zou kunnen gebeuren wordt wel ontkend door een grote zonnepanelen-installateur maar niemand wil garanties afgeven voor nul effect op binnentemperatuur. Met dit systeem zou zelf koeling mogelijk zijn al blijft de vraag waar je zomers met het heet water heen moet.

  • R. Drissen schreef:

   Geachte heer Westen,

   Restwarmte in de zomer is altijd op te slaan of middels thermische of adiabatische warmtepompen om te zetten naar koude. Indien u hier meer over wilt weten kan ik u met mijn collega in contact brengen.

   mvg R. Drissen

  • koos schreef:

   Mijn zolderruimte is na het aanbrengen van zonnepanelen minder warm door voldoende ventilatiespouw te houden tussen dak en paneel.

 9. paul schreef:

  Hoe zit het met de garantie op de zonnepanelen? normaliter mag je toch niet zomaar iets gaan vastplakken aan een bestaand iets. Dat is namelijk invloed uitoefenen op een gecalculeerd iets. Goede ontwikkeling maar toch zie ik nog wel wat spreekwoordelijke beren op de weg…

 10. Sjoerd Lentjes schreef:

  Op een gegeven moment zal de temperatuur van het pvt paneel en (buffer)vat gelijk zijn. Ga je dan dan juist niet méér warmte in je pvt paneel stoppen en daarmee je rendement op het pvt paneel niet verlagen ? Hoe werkt dat ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.