fbpx
Nieuws

Propaan-warmtepomp belooft hoog bereik

38

Vaillant komt dit jaar met een nieuwe monoblock warmtepomp met propaan als koudemiddel. De Arotherm plus komt in vijf versies van tussen de 4 en 15 kW op de markt. Nederlandse introductie is medio 2020.

Het toestel was eind vorig jaar al te zien op de Interclima, de installatievakbeurs die tweejaarlijks in Parijs gehouden wordt. De warmtepomp Arotherm plus van het Duitse bedrijf kreeg op deze beurs een innovatie-prijs uitgereikt. Op de komende VSK krijgt hij de Nederlandse primeur.

Koudemiddel-switch

Op dit moment worden de warmtepompen van Vaillant uitgevoerd met het koudemiddel R410A. De Europese F-gassenverordening uit 2015 stelt dat de hoeveelheid HFK’s (uitgedrukt in CO2-equivalenten) drastisch moet worden teruggebracht: met een factor 5 in 2030 ten opzichte van het niveau in 2015. Om dit voor elkaar te krijgen hebben fabrikanten quota opgelegd gekregen. Dit betekent dat fabrikanten overstappen op andere middelen. De schadelijkheid wordt uitgedrukt in het Global Warming Potential (GWP).

Fabrikanten stappen over

Propaan (R290) heeft een GWP van 3 en daarmee is het vele malen beter voor het klimaat dan R410a (GWP van 2088), dat nu nog gebruikt wordt in de warmtepompen van Vaillant en zusterbedrijf AWB. Ook Alpha Innotec en Wolf hebben al monoblock-toestellen op propaan op de markt. Aziatische fabrikanten als Daikin, LG en Samsung switchen naar R32, terwijl Mitsubishi Electric ook proeven uitvoert met CO2 als koudemiddel.

Hogere temperaturen

Het natuurlijke koudemiddel propaan voert de prestaties van het Vaillant-toestel op. De Arotherm plus kan zonder elektrische bijstook bij -10 graden nog 65 graden water produceren, zegt Vaillant. Met wat inzet van het elektrisch element is een watertemperatuur van 75 graden mogelijk, waardoor het toestel zich schaart in de markt van hoge temperatuur-alternatieven voor de renovatiemarkt, waaronder ook Alpha Innotec’s LWDV zich bijvoorbeeld bevindt.

De eerste testresultaten laten volgens Vaillant een COP zien van de rond de 5. Qua geluid noteert het toestel nu 32 dBa op 5 meter afstand. De warmtepomp komt in een variant voor enkel verwarming, of in combinatie met een tapwatervat van 190 liter.

38 reacties op “Propaan-warmtepomp belooft hoog bereik

 1. Van Balkom schreef:

  Interesse. Oud huis, bijna geen mogelijkheden tot isolatie .

  • Will Eisinga schreef:

   sinds 2012 heb ik een Hoge Temperatuur Warmtepomp. vervangt de gasketel, aangesloten op de bestaande CV radiatoren. het huis is van 1905. Kropswolde.
   geen gas. werkt beter dan gas. snel warm, altijd warm water. 60>70 graden.
   zonder elektrische bijverwarming. werkt sinds 2012 zonder problemen,
   wegens succes verhuur ik een woning met Hoge Temperatuur Warmtepomp.
   geen gas. met Zonnepanelen geen energierekening.
   Energiehuis zonder gas
   1 Zonnepanelen
   2 Hoge Temperatuur Warmtepomp
   3 Inductiekoken.
   geen gas. geen energierekening.

   • Jan Bouman schreef:

    Ik heb je verhaal inzake jouw warmtepomp gelezen.
    Wij hebben in een buitengebied een oudewoning gekocht.

    Wij willen liefst geen propaan gaan gebruiken. Wij zijn daarom geïnteresseerd in de warmtepomp die jij gebruikt. Zou je ons wat tips (merknaam) kunnen maile ? info@itest4u.nl

 2. C.Mos schreef:

  Graag ontvang ik in 2020 een update van de ervaringen

 3. Jos Kloth schreef:

  Heel interessant, ben erg benieuwd naar de ervaringen en speciaal in combinatie met het tapwatervat van 190 liter.

 4. Harry klop schreef:

  Ben enorm geïnteresseerd

 5. Guido schreef:

  Laat maar weten als het te bestellen is aub

 6. Dolf schreef:

  Wij hadden in 1998 al wp op propaan. Dit gas haalden wij uit Engeland en wij hadden 3 soorten die over een kwamen met koel gas 134a 407c en 410 . Ivm brandgevaar en doordat het niet onder stek viel konden deze wp niet de markt op! Want van het stek mag een koelmiddel niet brandbaar zijn. En de wp draaien rustig 15-20 jaar op dit gas. Olie en inspuitventiel aanpassen en klaar.

 7. wim schreef:

  Een cop van 5,0 (is dat bij 35/+7?) is misschien mooi, maar weinig zeggend
  wat is de scop?
  en wat is hij bij -7/35
  en bij 2/50

 8. wim schreef:

  wat is het verschil tussen
  Verwarmingsvermogen bij A7/W35 (EN 14511)
  en
  Vermogen verwarming A7/W35 ∆T 5K

  het zou tijd worden dat er een uniforme specificatie geldt.
  het kiezen van een warmtepomp is sowieso al geen sinecure.

 9. H. Pereboom schreef:

  Dit is ook zo’n warmtepomp op propaan; de LWDV van Natan, (2,3 – 8,2 kw).
  Volgens de fabrikant geschikt voor woningen met een vergelijkbaar aardgasverbruik van 1600m3 per jaar, wel met een 2kw elektrische bijverwarming om de temperatuur te verhogen voor gewone radiatoren, anders geschikt voor een 1150m3 per jaar vergelijkbaar gasverbruik.
  Het elektrische element zou dan 94 kwh per jaar verbruiken om de extra verwarming te bereiken.
  Dus volgens de fabrikant is 1600-1150 = 450m3 aardgas vergelijkbaar met 94 kwh ?
  1m3 aardgas = 7596kcal = 8,833 kwh. 450 x 8,833 = 3975 kwh en geen 94.
  Dat is dus ruim 42 x meer dan in de reclame van de fabrikant.
  De warmtepomp verbruikt volgens de fabrikant 4200 tot 4500 kwh/jaar.
  Opgeteld dus minimaal 8200 kwh.
  Waarschijnlijk gebruikt de fabrikant van Vaillant een buitenaards soort propaan.
  Ze hebben waarschijnlijk een gepromoveerde astrobioloog in dienst, die alles weet van buitenaarts leven, niets dus. Ik vind dit soort reclame en misleidingen overal en zie niemand daar tegen protesteren, waarschijnlijk omdat de wens de vader van de gedachte is bij veel mensen en ze te weinig van warmtepompen en energie weten, de wereld moet gered worden toch? De meest effectieve koelgassen worden niet eens genoemd en propaan is zeker niet de allerbeste, maar dat maakt niet veel uit.
  Het gemiddelde rendement per jaar van een warmtepomp moet ook minimaal 300% zijn (COP3), dat wordt bij een beetje winter nauwelijks of niet gehaald en je hebt dan dus koude voeten, in reclame komt het dus vrijwel nooit onder de COP3. De elektriciteit komt met ca 30% rendement uit uw stopcontact, dus 2/3 is vanaf de centrale verloren gegaan, die moet u wel betalen, dus elektriciteit is 3x duurder dan aardgas (in hoeveelheid energie). Als het rendement van uw warmtepomp gemiddeld per jaar minder is dan COP3, dan wordt bij de centrale ook meer CO2 geproduceerd, dan bij uw oude HR CV keteltje, dat ook nog vele malen goedkoper is dan uw warmtepomp en met veel minder energieverbruik geproduceerd en geplaatst.
  Waar gaat het ook weer om?
  Ik wens u prettige en warme dagen in uw woning.

  • Piet schreef:

   H. Pereboom
   U ben een wijs man het verhaal klopt
   Maar ja de meerderheid van de linkse kerk lokken de kudde in de val en de installateur krijg het gezeik van onkunde oplichters zaken vullers enz enz over zich heen

   • Sas schreef:

    Geachte heren,

    Het gaat niet om links of rechts gekwetter over duurzaamheid , maar om het Verdienmodel Duurzaamheid dat door zowel links als rechts opgepakt is om de nitwit zoveel mogelijk op kosten te jagen.

    Het eerlijk verhaal krijgt geen ruchtbaarheid, doordat de massa al sinds de jaren negentig alles slikt wat Den Haag voorschrijft. Voorbeelden genoeg ( Toeslagen, Afschaffing ziektekosten verzekering van na 1945 en de laatste Fijnstof toeslag Dieselauto’s ( waarom benzine auto’s niet?)

    Alles is een Verdienmodel!

  • Reinier schreef:

   Totale rendement van een elektriciteitscentrale op gas is 80%, niet 33%.

   De rest van uw verhaal snap ik niet, maar als u de simpele feiten al verkeerd heeft…

   • H. Pereboom schreef:

    Beste Reinier,
    Het rendement van elektrische energie dat uit uw stopcontact komt is geen 80%, was dat maar waar. de energieprijs van elektriciteit is niet voor niets 3x hoger dan van aardgas. De 2/3 verlies moet u natuurlijk betalen.
    Verder verzin ik geen technische gegevens van de fabrikant van deze warmtepomp, maar die komen van de fabrikant zelf.
    Ook is het installeren van een warmtepomp veel duurder dan van een CV ketel, er moet al meerdere keren heen en weer worden gereden met busjes om alles te plaatsen en het fabriceren van een warmtepomp + de rest van de installatie kost ook veel meer energie dan van een eenvoudige CV ketel, wel jammer natuurlijk.
    Ik neem u natuurlijk niet kwalijk, dat u het energie gedeelte van mijn verhaal niet begrijpt.

    • Sander schreef:

     Meneer Pereboom,
     U lijkt er verstand van te hebben. Maar ik lees geen enkel advies, welke warmtepomp u dan wel adviseert, etc. Zal maar zeggen advies waar je iets mee kan

    • Geim schreef:

     Gelukkig ligt de waarheid (zoals gewoonlijk) in het midden. Het elektrisch rendement van een gascentrale ligt zo rond de 60%: https://nl.wikipedia.org/wiki/Stoom-_en_gascentrale
     Overigens heeft de prijs die het koest om elektrische energie weinig te maken met de prijs vanuit het wandcontactdoos. De (groothandelsprijs) prijs van elektrische energie schommelt al jaren zo rond de €60 per MWh Onze overheid voegt daar nog de nodige belastingen aan toe.
     Verder zie ik een warmtepomp als leuke oplossing voor het tussenseizoen, maar met een gasverbruik van 800-1000 m^3 per jaar zie ik geen ruimte om te investeren in deze technologie.

    • Hans schreef:

     Electrische energie of wat voor energie dan ook heeft geen rendement. Een apparaat wat energie opwekt of verbruikt heeft een rendement.

  • David schreef:

   Hallo H.Pereboom,

   U heeft gelijk, de economische COP van een warmtepomp is 3 (dit is echter wanneer u geen zonnepanelen zou hebben). Wanneer we energetisch kijken is er voor 1kWh elektriciteit ongeveer 2,5kWh brandstof nodig.

   Een lucht water warmtepomp zal wanneer juist geïnstalleerd i.c.m. een lage temperatuur warmtepomp deze COP wel halen. in het overgang seizoen wanneer het relatief warm is buiten is de COP veel hoger als 3, op dat moment bespaart u dus wel degelijk geld en CO2. Vandaar dat voor lucht water warmtepompen een hybride oplossing (ketel i.c.m. een kleine warmtepomp) dus superieur.

   De water/water warmtepomp heeft een seizoen C.O.P. van ongeveer 5,0 dit blijkt ook uit praktijk gegevens. Daarmee is een water / water warmtepomp dus een veel beter alternatief dan een CV ketel. Bovendien krijgt u gratis koeling erbij zonder energieverbruik.

   • ruissen schreef:

    Dat begrijp ik niet goed waarom water-water zoveel beter is. Men heeft dan meestal een gesloten bron en die hebben een temperatuur van rond 0 graden. Ook in het voorjaar als de buitentemperatuur 10 tot 15 graden is.

  • Martin schreef:

   Ben maar een leek die wel de meterstanden en de rekeningen kan lezen
   Ik ben afgestapt van zeer dure energie verspillende warmtenet van Ennatuurlijk (30 jaar oud en gasgestookt)
   De Nathan warmtepomp aangeschaft en 18 zonnepanelen.
   Ik heb een 30 jaar oude woning maar goed geissoleerd.
   In oude situatie zou ik aan energie (Ennatuurlijk en van de Bron) €2854 moeten betalen. Nu via SVn duurzaamheidslening (annuiteit) en van de Bron betaal ik €747 en aflossing (dus aan mijzelf) €1178. Forse vermindering van de energielasten (warmte, tapwater en elektra voor huishouden). In KWu geleverd door van de Bron 2168 en door zonnepanelen 4850.
   Jaarlijkse lasten (zonder aflossing) €747.
   Met grote dank aan zorgvuldige voorlichting van van Heugten CV techniek (die de installatie geleverd heeft.
   Geen nieuwe radiatoren en geen vloerverwarming.
   Bovendien is mijn woning officieel van energieklasse C naar A gegaan
   Mijn advies:
   Ga niet over 1 nacht ijs en neem een betrouwbare deskundige adviseur.

  • Twan schreef:

   Wat ik op school geleerd heb is dat een standaard M3 aardgas 9,76 kw of 8,4 Mcal ,of 33,4 mJ warmte bevat .
   Dit zal nu wel iets meer zijn om dat er gas uit velde wordt bij gemengd,

  • Piet schreef:

   Laten we naar de feiten kijken, ook in bovenstaande reacties. Jouw linkje is niet de nieuwe aroTHERM plus van Vaillant maar het toestel wat ze momenteel hanteren als monoblock……

 10. Piet Koren schreef:

  Goedemiddag allemaal,
  Er is via Tenoren groot onderzoek gaande naar aardwarmte in de
  onbekenden ondergrond van heel Nederland.
  Een aardwarmtestation en cv installatie voor 4000 woningen is
  heel duur te ca € 60 miljoen. Toch zijn de kosten per verbruiker
  over 40 jaar laag, € 15000, Als er voldoende winbare warmte is
  in de ondergrond de genoemde kosten worden betaald via een
  maandnota van een energiebedrijf dan blijft het comfort hetzelfde
  als bij aardgas. Bovendien behoeft u in die veertig jaren niet drie
  keer een dure cv ketel en vier keer een peperdure warmtepomp te
  kopen. En behoeft u niet voor het veel duurdere energieverbruik
  te betalen In 40 jaren meer dan € 280000.-
  Ook heeft de aardwarmtetoepassing het voordeel dat u uit de
  grote schulden blijft en makkelijker kan verhuizen als eens van
  werk e.dmoet verhuizen. Bovendien zijn de huizen dan niet zo duur
  als nieuwe energie neutrale woningen ca € 450000.-
  Ik heb de vaste overtuiging dat alleen aardwarmte alleen de juiste
  oplossing is voor de energietransitie. In dorpen water van 105 C
  uit een diepte van 3500m en voor steden van 7000m
  De aardwarmte is hopelijk voor zeker 40 % van de woningen in
  Nederland te winnen. Op 7000m met 210 C hitte is er daarbij nog
  veel latente warmte beschikbaar voor warm water en industrie
  Electriciteit is veel te duur voor de gewone modale beurs, ook
  de economie gaat sterk in koopkracht achteruit,de bevolking krimpt
  dan
  De overheid zit op een verkeerd spoor en betaald veel te veel
  subsidie aan verkeerde toepassingen
  Mijn mening wat denkt U?

  • Jan schreef:

   Zomaar een opmerking omdat je dit verhaal telkens weer herhaalt.

   Bij diepe- en ultra diepe boringen bestaat, in gebieden met verhoogde kans op natuurlijke aardbevingen, zoals Oost Brabant en Noord Limburg en in gaswinningsgebieden, een verhoogde kans op aardbevingen. Tegen deze achtergrond heeft het Staatstoezicht op de Mijnen de Overheid geadviseerd om alleen diepe boringen toe te staan waar dit veilig kan 27.

   Verder kan jouw verhaal natuurlijk wel op zeer kleine schaal toegepast gaan worden.
   Want anders gaat het rendement behoorlijk omlaag.

 11. Piet Koren schreef:

  Excuus voor soms foute tekst in mijn bericht. Mijn computer deed
  dit bv met TNO in het begin Piet

 12. H. Pereboom schreef:

  Beste hr Koren,
  Ik ben het volledig met u eens, dat de overheid op het verkeerde spoor zit.
  Helaas blijkbaar gaat het om ons geld dat moet vloeien en met politiek wordt het heel lastig als het om eerlijkheid gaat.
  Aardwarmte lijkt een oplossing, diverse bedrijven in Nederland hebben al aardwarmte en raad eens wie het meeste verstand hebben van diepe boringen !
  Dit zou op grotere schaal moeten worden onderzocht of het haalbaar is, ik hoop en denk ook van wel.
  De bodemloze put van onregelmatig draaiende windmolentjes die zorgen voor nog meer energie verbruik bij de centrales is ook een heilloze weg voor energie op grote schaal.
  En energie op grote schaal gaat het om.
  Helaas is warmte energie transporteren door lange leidingen niet de beste oplossing, er gaat nu eenmaal veel warmte verloren, denk aan de huidige stadsverwarming.
  Isolatie steeds dikker maken heeft totaal geen zin, omdat het warmteverlies op een bepaald moment niet meer minder wordt door de vergroting van het oppervlak van de isolatie.
  Daarom lijkt aardwarmte het beste, omdat er een onuitputtelijke hoeveelheid energie in de aarde zit.
  Oliemaatschappijen hebben uiteraard de meeste kennis van diep boren en het zou dus moeten kunnen.
  Hopelijk denkt de overheid eens echt in oplossingen, maar daar heb ik nu juist het minste vertrouwen in, om niet te zeggen geen vertrouwen.
  Ik denk wel met u mee.

 13. Piet Koren schreef:

  Dank voor uw reactie, ik heb inmiddels vernomen dat de gemeente Amersfoort
  en Eemland met de dorpen behorend bij die twee gemeentes voldoende
  aardwarmte hebben ontdekt in hun ondergrond. Ze hebben een planbureau
  opdracht gegeven een nieuw plan te maken en hun te adviseren wat er kan
  worden gerealiseerd met warmtenetten+geostations in de stad en dorpen.
  Het belangrijkste is nu ook hoe lang de diepteboringen duren. Daarbij is het
  van belang de warmte van dichtbij te winnen en zoveel mogelijk transportlei-
  dingen te vermijden
  Al dit extra werk in de grond tussen meerdere plaatsen maakte het warmte-
  tarief voor de verbruiker duurder, geograaf en straatweg in de stad en dorpen
  moet qua kosten voor de overheid worden verdeeld over vele jaren met de
  gemeentelijke belastingen. Energietransitie is tot algemeen nut!
  Het is nu van belang dat de gegevens voor het besluit van de gemeenteraad
  snel worden aangeleverd en dat de uitvoering van het werk start De kosten
  zijn veel en hoog. De leningen via pensioenfondsen?
  Het installeren van de installaties moet nog wachten, want ook de warmte-
  meters in huis in een aparte meterkast en het aansluiten op de binnenleidingen
  is afhankelijk van de cv installateurs met te weinig monteurs
  Het is toch fijn dat de mensen goedkope warmte krijgen en dat de plannen
  lukken
  Piet

 14. Dick schreef:

  Wat me verbaasd is dat mensen anno 2019 met alle beschikbare informatie bronnen nog zo slecht geïnformeerd zijn.

  Daikin is een gespecialiseerd en oud merk in het segment airco en warmtepompen.
  Hun warmtepompen werken tot -25 graden naar behoren, pas daarna word het minder.

  Ik heb zelf een paar jaar een Daikin Altherma EDLQ07CV3 en die werkt perfect.
  Superstil, de software is ongelofelijk uitgebreid waardoor je hem volledig naar wens kan instellen.
  Hij is relatief klein en je zet hem makkelijk ergens in de tuin ofzo .
  1 draad voor het stopkontakt.
  1 draad voor de bediening/ thermostaat.
  2 koperleidingen..

  En klaar.

  Advies is wel in een bestaand huis je radiatoren te vervangen voor Jaga radiatoren.
  Super efficiënt en zeer geschikt voor LT en HT.

  Sterker nog, het is sowieso aan te raden om deze radiatoren te installeren omdat ze veel efficiënter werken dan die oude platen.

 15. Maris schreef:

  Verwarmen met de airconditioning is via zonnepanelen ook een goede stap!
  Ipv heel huis verwarmen natuurlijk.
  Onze klanten zijn er tevreden over soms 500 a 600m3 gas minder per jaar.
  Voor het milieu geen directe uitstoot zoals een cv ketel wel.
  Element is inderdaad not good!
  Alle kleine beetjes helpen toch eerst minderen!
  Cv defect toch verwarmen!

 16. Piet schreef:

  H. Pereboom
  U ben een wijs man het verhaal klopt
  Maar ja de meerderheid van de linkse kerk lokken de kudde in de val en de installateur krijg het gezeik van onkunde oplichters zaken vullers enz enz over zich heen

 17. g van dijk schreef:

  dan heb je het nog niet over het leef milieu van de buren onze buren hebben een uitgebreide installatie in en op hun huis een herrie schopper op het dak veel zonnepanelen en zijn wel 30.000 of meer kwijt 100 euro per maand besparen ze!!
  dat is alles!! EN ZIJN NU NET ZOVEEL KWIJT ALS WIJ maar wij hebben nu een probleem overlast gezoem geronk ronketoenk roenketoenk en ga zo maar door
  helemaal lijp wordt je er van we hebben een bekent bedrijf laten meten!!
  veel laag frequent geluiden het is echt niet meer leuk hier 24 uur per dag
  hoe moet je dit nu oplossen???

  • Koelywood schreef:

   Beste G van Dijk,
   Ik realiseer me dat de oplossing die ik hierboven geef niet per definitie de oplossing is. Het is namelijk van belang om te weten waar de overlast vandaan komt. Is de overlast geluid wat van de installatie van buiten komt is een dempkast de oplossing. Zoals Anita opgeeft. Is de overlast geluid wat door de binnenmuren heen komt dan zou ik aan het afdempen denken zoals hierboven beschreven. Maargoed ik begrijp dat de installatie niet van uzelf is. U bent afhankelijk van de bereidwilligheid van uw buren. Gr Gerrit

 18. Anita Elsinga schreef:

  Hr van Dijk, een kast er om heen laten plaatsen helpt een fractie…

 19. Vincent Rondwijk schreef:

  Goed om te lezen over deze ontwikkelen op het gebied van warmtepompen. Ik geloof ook dat fabrikanten meer maatregelen kunnen nemen die milieuvriendelijker zijn. Daarnaast wordt duurzaamheid ook een belangrijker aspect in de toekomst.

 20. Koelywood schreef:

  Beste G. van Dijk.
  De gewenste demper is afhankelijk van de trilling (Hz) die u wilt dempen en het gewenste percentage. Op de website van GMT-benelux staat een link naar een pdf met een berekening voor hun producten als voorbeeld. Ik gebruik deze zelf vaak. Het principe van dempen is redelijk eenvoudig. Het fundament moet fors zwaarder zijn dan de te dempen massa. Denk aan beton of steen en vooral geen houten vloer. Hoe zachter het dempings materiaal (lage Shore) hoe beter het dempt. Immers je hebt een langere veerweg om te dempen. Als je de pdf bekijkt zul je zien dat lage tonen lastiger te dempen zijn dan hoge tonen. Mijn advies is dan ook gebruikt dempers met lage Shore. Wat je niet moet vergeten is de dempers deugdelijk te bevestigen aan aan fundament als de te dempen massa, anders gaat het niet werken. Je hebt namelijk trek en duw krachten. Hopelijk kunt u hier wat mee. PS, ik weet niet of GMT aan particulieren levert. Gr Gerrit

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.