fbpx
Nieuws

‘pv-omvormers slecht beveiligd’

Het ministerie van Economische Zaken onderzoekt of het nodig is de ict-beveiliging van zonnepanelen te verbeteren. Dit meldt de Volkskrant. Dit doet het naar aanleiding van een onderzoek van ict-beveiliger Willem Westerhof van het Haarlemse beveiligingsbedrijf ITsec. Hij stelt dat de stroomvoorziening in Europa gevaar loopt door een beveiligingslek in zonnepanelen.

Omvormers

Het lek zit volgens Westerhof in de duizenden omvormers. Volgens hem zijn de apparaten zo slecht beveiligd, dat ze op afstand kunnen worden uitgeschakeld. In het ergste geval kan hierdoor op een zonnige dag in enkele seconden het equivalent van het stroomverbruik van miljoenen huishoudens wegvallen.

Netbeheerder Tennet stelt in een reactie overal op voorbereid te zijn, ‘ook op extreme situaties’, aldus een woordvoerder. Het bedrijf zegt fabrikanten van omvormers verantwoordelijk te houden voor de beveiliging daarvan.

SMA

Westerhof heeft omvormers van marktleider SMA onderzocht. Daarin is sprake van ‘een heel scala aan kwetsbaarheden’. SMA ontkent dat zijn omvormers niet goed beveiligd zijn. Het stelt dat het om ‘enkele zeer geïsoleerde producten’ gaat en dat er ’technische correcties worden uitgevoerd’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.