fbpx
Nieuws

Radiator van kunststof

Radiatorfabrikant Zehnder komt in 2016 met een designradiator met een volledig kunststof binnenwerk. Dit meldt vakblad Installatie en Sanitair in haar meest recente uitgave. Het bedrijf werkte in Zwitserland jarenlang aan de Zmart Flex en presenteert het toestel in februari op de vakbeurs VSK. In Engeland werd de radiator al eerder op de markt gebracht.

Stralings- en convectiewarmte

De Zmart Flex is een lichtgewicht radiator met een vlakke voorplaat, die wél van staal is. Achter de stalen voorplaat loopt een verticaal buizenstelsel van polymeer. “Het gehele binnenwerk is 100% kunststof,” zegt Rick Bruins van Zehnder. Het zijn eigenlijk roodkleurige leidingen, vergelijkbaar met vloerverwarmingsleidingen, die van boven en onder in een kunststof verdeler steken. Er zijn drie types, met 1, 2 of 3 buizen achter elkaar. De voorplaat wordt ook warm en Zehnder spreekt daarom over een radiator met stralingswarmte en een deel convectiewarmte. De warmteafgifte is vergelijkbaar met die door een plaatstalen radiator van dezelfde afmetingen. De maximale watertemperatuur bedraagt 85 °C.

Lichtgewicht

De radiator is zo’n 60% lichter dan plaatstalen radiatoren. Een ander winstpunt voor installateurs is de gemakkelijke manier van aansluiten. Het aansluitpaneel kan op diverse punten achter de radiator worden vastgezet, want er lopen flexibele leidingen tussen het aansluitpaneeltje en de verdeler/verzamelaar, zo blijkt uit onderstaande video. Zehnder gaat met de Zmart Flex de concurrentie aan met plaatstalen radiatoren. De prijs zal niet veel anders zijn dan die van een plaatstalen exemplaar.

https://www.youtube.com/watch?v=_3B74IeUdZ0&feature=youtu.be

In vakblad Installatie en Sanitair een groter artikel over materiaalkeuzes bij radiatoren. Klik hier voor een gratis proefnummer of een voordelig (proef) abonnement.

2 reacties op “Radiator van kunststof

  1. Marsfelder schreef:

    goed concept voor de renovatie van centrale verwarminsinstallaties.
    geen geluidsoverdracht naar andere verwarmingsonderdelen.
    Aansluiting uit de muur is nog mooier en onderhoudsvriendelijker.

  2. […] komt met meer nieuws: zo presenteert het Duitse bedrijf een radiator met kunststof binnenwerk. Hierover in Installatie en Sanitair nummer 9 van 2015 al een […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.