fbpx
Nieuws

Ramblas krijgt Brabants zonnebankje

Betonnen straatmeubilair met een zonnepaneel en batterij. De Solarbench, in Boxtel geproduceerd, is op weg naar één van de bekendste boulevards van Europa: de Ramblas in Barcelona. Het met mozaieksteentjes beklede bankje was een van de eyecatchers op het startup-pleintje van vakbeurs Energie in Den Bosch.

Het zonnepaneel laadt een bufferbatterij op die onder het paneel verwerkt zit, en bevat twee 230V en twee USB-aansluitpunten. Gebruikers kunnen dus werken, en een smartphone en zelfs elektrische fiets opladen. Solarbench is vergevorderd om de bank in Barcelona op de Ramblas geplaatst te krijgen. De 800 kilo wegende bank zal dan tevens als roadblock fungeren, zodat voertuigen de wandelboulevard niet op kunnen rijden. Het Brabantse zonnebankje is ook zichtbaar in Helsinki en Bakoe, en binnenkort ook op de luchthavens Schiphol en Zestienhoven.

De standaard Solarbench is verkrijgbaar in een betonnen en met rvs bedekte uitvoering. Naast het bankje is er ook een picknicktafel-uitvoering met tafel en twee zitbanken, en een ‘diva-variant’ met leuning. Het zonnepaneel is voorzien van hufterproof kunststof plaat, die ook voorkomt dat het oppervlak te warm wordt. Aan de onderzijde zit ook een temperatuursensor die een ventilator aanstuurt om eventuele oververhitting te voorkomen. Fabrikant is Ecotap, een bedrijf dat gespecialiseerd is in het produceren van oplaadstations voor de openbare ruimte.

1 reactie op “Ramblas krijgt Brabants zonnebankje

  1. Mooi gedaan! We zullen alvast een fietsroute die kant op maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.