fbpx
Nieuws

Je dak bedekken met riet? Sinds kort kan je er subsidie voor krijgen uit de ISDE-subsidiepot. De subsidie geldt vooralsnog alleen voor een specifiek rietsysteem met Chinees riet.

Het gaat om een schroefdaksysteem van minstens 25 cm dikte, met een kwaliteitsverklaring van BCRG. Per vierkante meter kan je 15 euro subsidie krijgen, en als je ineens twee energiebesparende maatregelen neemt, krijg je zelfs 30 euro per vierkante meter.

Op dit moment is er nog geen subsidie beschikbaar voor Nederlands riet, omdat hiervoor nog geen aanvraag is binnengekomen, zegt minister Rob Jetten. “In een gesprek met de Nederlandse Vakfederatie Rietdekkers heb ik begrepen dat zij voor Nederlands riet de procedure zijn gestart voor het maken van een prestatieverklaring voor de isolatiewaarde van het materiaal. De resultaten daarvan komen medio mei beschikbaar. Daarna kunnen zij ook een meldcode aanvragen.”

Lokaal vs Chinees riet

Verschillende Tweede Kamerleden vroegen zich af of het niet gek was dat er wel voor Chinees riet, maar niet voor Nederlands riet beschikbaar is. Jetten snapt de vraag, maar geeft tegelijkertijd aan dat er voor het Chinese riet gewoon de juiste procedure is gevolgd. “De meldcode [KA22546] voor Chinees riet is niet toegekend op basis van een vergelijking met lokaal geproduceerd riet. Er is gecontroleerd of uit de prestatieverklaring of kwaliteitsverklaring bleek dat het voldeed aan de minimum vereiste isolatiewaarde.”

Jetten: “In de ISDE-regeling zijn geen voorwaarden opgenomen voor het land van herkomst van de gebruikte materialen en wordt niet meegenomen hoe groot de afstand is die het materiaal heeft afgelegd. Overigens is de vraag naar riet sinds enkele decennia al aanzienlijk groter dan de productie van riet in Nederland, waardoor er ook riet geïmporteerd wordt. Chinees riet heeft een groot aandeel in deze import.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.