fbpx
Nieuws

Scholen pakken flessenwater door lood

Lood, waterleiding, loden leiding

Zes scholen in Utrecht zijn noodgedwongen overgestapt op water uit flessen. De waterkranen zijn per direct gesloten, omdat er teveel lood werd geconstateerd in de verouderde waterleidingen. Dat meldt het AD.

Teveel lood in drinkwater kan gevaarlijk zijn, vooral voor kinderen en zwangere vrouwen. Zo kan het de ontwikkeling van de hersenen belemmeren en zorgen voor een lager intelligentieniveau. Oudere kinderen en volwassenen lopen geen risico.

Onderzoek

Op dit moment doen 71 Utrechtse scholen onderzoek naar het niveau van lood in het leidingwater. Het gaat daarbij om scholen die gebouwd zijn voor 1960. Vanaf dat jaar werd het gebruik van loden waterleidingen verboden. Bij 25 van deze scholen zijn de resultaten van de monsters bekend.

Bij zes scholen zijn er dus waarschijnlijk loden leidingen gevonden. Bij vijf van deze scholen werden de verhoogde waarden vlakbij de watermeter gevonden. De verhoogde concentratie lood kan nog in de aansluiting naar het gebouw zitten. Daar doet Vitens morgen onderzoek naar. Op één school zijn de verhoogde concentraties gevonden in de leidingen van het gebouw zelf.

Nadat de gemeente de scholen informeerde, werden de ouders op de hoogte gesteld. Bij de zes getroffen scholen wordt geen gebruik meer gemaakt van leidingwater. Bij de andere negentien scholen waar de resultaten al bekend van zijn was alles in orde. De resultaten van het onderzoek naar de 46 overige scholen worden voor 15 februari verwacht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.