fbpx
Nieuws

Geluidseis buitenunit uitgesteld tot 2021

5

De geluidseis voor de buitenunit van warmtepompen gaat pas in januari 2021 in. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken laten weten aan de branche.

Frank Agterberg, voorzitter van de Vereniging Warmtepompen, vertelde dit dinsdag in het VSK Nieuwscafé aan Frans Reichardt. “Heet van de naald”, aldus Agterberg.

Tot nu toe zou de geluidseis ingaan per 1 juli 2020, maar die datum is dus verschoven. Dat heeft twee redenen, aldus het ministerie. De eerste reden heeft te maken met het feit dat er samenhang is met de BENG-eisen. En aangezien die vertraging opgelopen hebben, ligt het voor de hand om de inwerkingtreding van de geluidseis hierop aan te passen.

Frank Agterberg (verenging Warmtepompen) over de geluidseisen van buitenunits.

Een tweede reden is, zo zegt het ministerie, dat het opstellen van de bepalingsmethode voor de geluidseisen voor warmtepompen meer tijd kost dan was verwacht. Naar verwachting is een eerste concept-methode begin maart klaar. Dan kan de branche er nog op reageren.

Stinkende best

“Dit is prettig, want zo hebben leveranciers en installateurs nog de tijd om na te denken over slimme oplossingen”, zegt Agterberg. “En wij als branche hebben nu nog wat speelruimte voor een gedetailleerde uitwerking van de methode, bijvoorbeeld over hoe je het geluid precies meet en hoe je moet omgaan met het begrip ‘tonaliteit‘”, zegt Agterberg, die er aan toevoegt dat iedereen in de branche op dit moment zijn “stinkende best” doet rondom geluid.

Geluid op de erfgrens

De nieuwe geluidseis gaat waarschijnlijk 40 dB(a) op de erfgrens beslaan, maar omdat het gros van de buitenunits zogeheten hinderlijk ‘tonaal geluid’ produceert – continu geluid van ongeveer dezelfde toonhoogte – moet er nog 5 dB vanaf worden getrokken: 35 dB dus.

Dit betekent dat heel veel warmtepompen niet meer aan de nieuwe eisen kunnen voldoen. Overigens laten veel fabrikanten zich op de VSK van hun beste kant zien. Veel van hen tonen oplossingen die het geluid zoveel mogelijk reduceren.

5 reacties op “Geluidseis buitenunit uitgesteld tot 2021

 1. g van dijk schreef:

  weer een halfjaartje wachten? gaan ze nog iets aan lage frequenties doen of aan trillingen? ik ga maar verhuizen want voor het zelfde stellen ze het weer een jaartje uit

 2. Jurgen Megens schreef:

  Jammer (maar ook begrijpelijk) dat het uitgesteld. Gelukkig staat de oplossing al op de foto bij dit artikel.
  35 dB(a) op 1,5 meter.

 3. Rob Harms schreef:

  Wij hoeven idd niet op wetgeving te wachten.
  Én niet te vergeten de efficiëntie is ook niet onbelangrijk A+++
  Maar bij de foto. 1 plaatje zegt meer dan 1000 woorden. Kwaliteit verloochent nooit.

 4. Het plaatsen van een warmtepomp in een geluidsisolerende omkasting lijkt simpeler dan het is. De uitblaas wordt hierdoor gehinderd wat leidt tot een lager debiet, terugstroom van afvoerlucht en minder warmteoverdracht dus een (veel) lager COP en kans op storingen.

 5. Ww schreef:

  Onbegrijpelijk, commerciële belangen stellen boven woongenot.
  Dit kan echt niet, schandalig gewoon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.