fbpx
Nieuws

Slimme schakelaar stuurt op energieprijzen

Een slimme schakelaar tussen het stopcontact en het apparaat dat aanspringt bij lage energieprijzen. Dat is EcoSwitch van het bedrijf bedrijf EcosoftEnergy.

De EcoSwitch haalt stroomtarieven op van de webserver van het bedrijf en schakelt grote stroomverbruikers zoals boilers, wasmachines en waterpompen in en uit, afhankelijk van het stroomtarief.

Er is steeds vaker een overschot aan groene stroom. Groene stroom is gedurende een aantal uren erg goedkoop. Het komt zelfs voor dat gebruikers worden betaald om groene stroom af te nemen. Tegelijkertijd is het gemiddelde stroomtarief de laatste tijd extreem hoog. Met de slimme schakelaar kan je gebruik maken van de beschikbaarheid van (groene) energie en op die manier een besparing realiseren op de stroomrekening.  

Goedkope tijdsblokken

EcosoftEnergy haalt de energieprijzen op bij handelsplatform APX en weet dan 24 uur van tevoren de elektriciteitsprijzen in blokken van een uur, zegt directeur Rik Eppens. Op het dashboard op internet kan de klant vervolgens zijn wensen instellen. Op basis van die wensen zoekt de software dan de tijdsblokken waarop het apparaat het goedkoopst gebruikt kan worden.

De EcoSwitch is op dit moment vooral geschikt voor apparaten waarbij het niet veel uitmaakt of ze tijdelijk niet aan staan. Ook gaat het vooral om aan/uit-apparaten en niet om apparaten die in deellast kunnen werken. Eppens: “Denk aan een vijverpomp of een pomp of verwarmingselement van van zoetwateraquarium. Die kunnen prima een paar uur uit staan en kan je dus makkelijk alleen aanzetten wanneer de prijzen laag zijn.”

Keukenboiler

Een keukenboiler kan ook op zo’n schakelaar worden aangesloten, maar daarbij moet de klant wel weten hoe lang het duurt voordat deze is opgeladen. Als die kennis er is, kan je in het dashboard aangeven hoe lang er geladen moet worden. Eppens: “We werken nu onze software bij, zodat er een zelflerend effect ontstaat en de schakelaar dus op een gegeven moment weet hoe lang het duurt voordat bijvoorbeeld een boiler erover doet om vol te raken.” Deze software-update moet volgens Eppens nog dit jaar gereed zijn.

Het bedrijf verkoopt de schakelaars, waarbij is inbegrepen een een vijfjarige service via het dashboard. De schakelaars zelf worden geïmporteerd, maar de software erachter maakt het bedrijf in eigen huis.

Energieleveranciers

Om gebruik te kunnen maken van de slimme schakelaar, is een contract nodig bij een energieleverancier die werkt met dynamische tarieven. Op dit moment is het aantal energieleveranciers dat dynamische tarieven aanbiedt nog beperkt. EnergyZero, Frank Energie, NieuweStroom, easyEnergy en Tibber zijn de bekendste. Maar na inwerkingtreding van de komende Energiewet moeten alle leveranciers met meer dan 200.000 klanten verplicht zo’n leveringsovereenkomst met dynamische prijzen aanbieden.

22 reacties op “Slimme schakelaar stuurt op energieprijzen

 1. Martin schreef:

  Houd mij op de hoogte

 2. Karin Meijer schreef:

  Interessant, hier wil ik meer van weten.

 3. RUUD schreef:

  Ik heb ws.wel interesse houdt mij opde hoogte

 4. André schreef:

  Dat is mooi en wat brengt het op en wat zijn de kosten

  • Hans schreef:

   Opbrengst is afhankelijk van hoe efficiënt je het gebruikt. Een energy socket (3680 Watt) kost €33,95. Eentje tot 1100 Watt kost €23,95

   • Andre schreef:

    Als je zelf genoeg stroom opwekt door middel van zonnepanelen

    Dan heb je niet zo veel aan die dynamische contract lijkt mij

    • Willem schreef:

     Juist wel, ook dan wil je toch graag zoveel mogelijk verbruiken als de stroom goedkoop is en zoveel mogelijk terugleveren als de prijs hoger is. Met PV kan je met een slim verbruik van 2 walletjes mee-eten. Heb je geen PV, profiteer je alleen van goedkope levering. Waarom denk jij van niet dan Andre?

  • Rik Eppens schreef:

   Beste André,

   Wij hebben deze vragen nu pas gezien. De EcoSwitch, in twee uitvoeringen en de bijbehorende dienstverlening kunnen gewoon worden besteld op http://www.ecosoftenergie.nl. Ook op veel andere vragen vindt u daar een antwoord.

 5. Wim Leseman schreef:

  Lijkt mij met de huidige prijzen een interessante ontwikkeling.
  Ik word graag op de hoogte gehouden.
  B,v.d.

 6. H schreef:

  Het gebruik van goedkope en zelfs bijna gratis stroom wordt al toegepast in ESCO’s die we bouwen. Om zo nog goedkoper warmte te kunnen produceren en er een beter rendement uit te kunnen halen . De warmtepomp energie laten maken op het moment dat de stroom het goedkoopste is. Daar gaat het om.

 7. Henk Mellema schreef:

  Mooi ding, wil m graag kopen maar waar???

 8. Jo schreef:

  Houd mij op de hoogte, ben benieuwd

 9. D.vd Neut schreef:

  Heb tot wel interesse. Hou mij op de hoogte. Bvd

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.