fbpx
Nieuws

Smart home wordt minder populair

De belangstelling voor slimme apparaten in Nederland neemt af. Ondanks de hogere bewustwording is de belangstelling van consumenten voor smart home afgenomen in vergelijking met vorig jaar. Dit meldt onderzoeksbureau GfK.

De meest recente gegevens van GfK laten zien dat 49 procent van de Nederlanders zichzelf inschaalt als geïnteresseerd of zeer geïnteresseerd in smart home. Dit is een afname ten opzichte van vorig jaar (59 procent). Verder blijft 30 procent neutraal en 21 procent beweert geen interesse te hebben (17 procent in 2017). De categorieën waarvoor consumenten de meeste interesse hebben zijn slimme producten als verlichting, energie en beveiliging.

Voordelen en barrières

De door Nederlandse consumenten meest genoemde voordelen van smarthome-oplossingen blijven gemak (41 procent) en de mogelijkheid om energie te besparen. Dit ligt 6 en 5 procent lager dan vorig jaar. Dit wordt gevolgd door de mogelijkheid om je apparaten vanaf elke locatie aan te sturen (9 procent afname ten opzichte van vorig jaar) en een verhoogd gevoel van veiligheid (2 procent hoger dan vorig jaar).

De kosten blijven de meest genoemde barrière om smart home-oplossingen aan te schaffen, voor 41 procent van de respondenten. Dit is significant lager dan vorig jaar, toen het 51 procent was. De daarna meest genoemde belemmeringen zijn zorgen over het hacken van apparaten en privacy. Beide worden door meer dan een derde van de consumenten genoemd. Er zijn ook enkele vroegtijdige aanwijzingen dat de twijfel toeneemt of smart home-oplossingen eigenlijk wel waarde toevoegt. Dit ging van 18 procent vorig jaar naar 20 procent dit jaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.