fbpx
Nieuws

Woning-APK maakt installaties veiliger

NEN heeft in samenwerking met Uneto-VNI en TVVL de norm voor de veiligheid van technische installaties in woningen vernieuwd. De NEN 8025 stelt installateurs in staat om efficiënt en eenduidig een algemene periodieke keuring (APK) voor de installaties in woningen uit te voeren. Proeven met zo’n woning-APK in Amsterdam en Utrecht lieten zien dat meer dan de helft van de installaties in de gecontroleerde woningen niet veilig waren. Installatiekoepel Uneto-VNI vindt dat woningcorporaties en woningeigenaren de installaties in huis regelmaat moeten laten controleren.

Ongelukken voorkomen

Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI: “Installaties worden complexer, worden tussentijds aangepast of worden niet goed onderhouden. Dat kan gevaarlijke situaties opleveren en woningbrand, waterschade, elektrocutie of koolmonoxidevergiftiging veroorzaken. Met de woning-APK kunnen we veel ongelukken voorkomen. Met NEN 8025 hebben we daar nu een eigentijdse norm voor, gebaseerd op de actuele stand van de techniek.” Een controle volgens de NEN 8025 is niet verplicht, maar wel aan te bevelen.

Gas, water en elektra

De NEN 8025 beoordeelt uitsluitend de veiligheid van bestaande technische installaties en technische voorzieningen in woningen. Het gaat hierbij om de vakgebieden gas, water en elektra. Bouwkundige voorzieningen vallen niet onder de norm, aangezien die al in andere normen zijn vastgelegd.

Advies voor veiligheid

Installateurs kunnen met behulp van NEN 8025 snel en efficiënt inspecteren of de technische voorzieningen in de woning voldoen aan de vereiste veiligheid. Op basis van de inspectie geeft de installateur een advies en kan hij ervoor zorgen dat de installaties weer veilig functioneren. De vernieuwde norm geeft ook een handvat voor het bepalen van de termijn waarop een volgende inspectie moet plaatsvinden.

Groot draagvlak

NEN, Uneto-VNI en TVVL hebben samen met inspectiebedrijven, brandweer, opleiders, leveranciers en woningbouwcorporaties anderhalf jaar gewerkt aan de aanpassing van NEN 8025. Doekle Terpstra: “We zijn blij met het grote draagvlak voor de norm. Ik verwacht dat zowel installateurs als woningeigenaren en woningcorporaties er veel gebruik van gaan maken.”

3 reacties op “Woning-APK maakt installaties veiliger

 1. Dramaekers schreef:

  Er zit wel wat in ,maar om daar een vaste periode aan tekoppelen klinkt meer als muntmakerij .
  Dat er na een verbouwing /renovatie zoiets dergelijks gebeurd is enigzins wel redelijk.
  Hierbij zullen dan wel redelijk wat wetten moeten worden gewijzigd en gecreëerd.
  Dit omdat huis eigenaren op dit moment zelf wel eigenlijk alles thuis mogen doen.
  Ik ben benieuwd of dat dit daadwerkelijk wel in het belang van de consument is.

 2. van Eck schreef:

  Het idee is prima!
  Al zie ik wel wat “beren” op de weg.
  Buiten wat Drameakers al aangeeft, zie ik ook bijvoorbeeld;
  De kosten wie gaat het betalen, wie gaat het controleren (of keurt de slagen zijn eigenvlees), wie keurt af enz..

  Ik zie weer een cartelvorming van of de grote bedrijven of de Nuts bedrijven, want kleine bedrijven hebben vaak de tijd of juiste keurings apparatuur niet (kostbaar)
  Ben benieuwd.

 3. andre schreef:

  Het is niet wettelijk verplicht en wat niet verplicht is, dan gebeurt er ook niks. Woningeigenaren gaan dit zeker niet doen, nog meer kosten. Woningeigenaren moeten ook al hun woning verduurzamen en van het gas af

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.