fbpx
Nieuws

Chinees zonnepaneel mag vrij geïmporteerd

Zonnepanelen in Rivierenwijk

Importheffingen op pv-panelen uit China zijn vanaf volgende week verleden tijd.

De Europese Unie heeft definitief besloten om een einde te maken aan de anti-dumpingsmaatregelen. Een meerderheid van de EU-lidstaten steunde dit plan van de Europese Commissie.

De importheffingen werden ingesteld in 2013 nadat vast was komen te staan dat Chinese fabrikanten hun pv-panelen ver onder de kostprijs op de Europese markt aanboden en zo Europese producenten de markt uit drukten.

Europese importheffingen hebben meestal de duur van vijf jaar, tenzij aangetoond kan worden dat het afschaffen van de maatregel opnieuw tot dumping zal leiden. Een groep Europese pv-producenten had om verlenging van de maatregelen gevraagd, maar dit verzoek kon de Europese Commissie kennelijk niet overtuigen.

De hoogte van de heffing nam de laatste jaren geleidelijk af, tot een tarief nu van respectievelijk 37 en 42 cent per Wp voor multi- en mono-kristallijne zonnepanelen.

Installateurs opgetogen

Waar Europese producenten altijd voorstander waren van een importheffing, waren installateurs hier van meet af aan tegen. Zij zagen dat de prijs van een pv-systeem ineens veel hoger werd, waardoor het moeilijker werd klanten te vinden.

Uneto-VNI heeft altijd tegen de importheffing gepleit. Onlangs nog schreef de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche samen met ruim honderd Europese organisaties en bedrijven een een brief aan EU-voorzitter Juncker met dit verzoek.

Fraude

De importheffing op zonnepanelen en zonnecellen uit China en een aantal andere landen bleek fraude in de hand te werken en eenvoudig te omzeilen. Fabrikanten verplaatsten de productie naar Aziatische landen die niet onder de importheffing vallen. De EU is er ook niet in geslaagd met de maatregel de Europese productie van zonnepanelen te laten toenemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.