fbpx
Nieuws

Stadswarmtepomp stiller gemaakt

11

Stadswarmtepomp Enzavu, een lucht/water-warmtepomp in binnenopstelling, is door technische aanpassingen aan de kanalen nog stiller geworden.

Dit claimt Enzavu in een persbericht. De stadswarmtepomp Nav5a-i werd begin 2019 al gepresenteerd, maar heeft een aantal technische aanpassingen gekregen.

De warmtepomp wordt geplaatst zonder buitendeel. Dit maakt hem een optie voor plaatsen waar een buitendeel niet gewenst is. De lucht moet door kanalen aan en afgevoerd worden naar binnen. De in- en uitlaat is veranderd van rond naar ovaal. Ook heeft de uitlaat op het dak een nieuw uiterlijk.

Omdat de warmtepomp -en haar geluidsproducerende componenten- binnen staan opgesteld, moet het in bestaande bouw voldoen onder de 40 dB blijven, in nieuwbouw onder de 30 dB. Volgens Jack de Mooij van Enzavu laat de stadswarmtepomp zich nu vergelijken met het geluid van een vaatwasser. “Het is mogelijk dat de gebruiker het geluidsniveau nog verder omlaag brengt door de warmtepomp volledig te omkasten met geluiddempend materiaal. Ook de lucht aan- en afvoerslangen kunnen in deze omkasting geplaatst worden.”

Doorvoeren

Ten opzichte van een jaar geleden is het bedrijf overgestapt naar horizontale dakdoorvoeren. Wanneer deze worden gespoten in de kleuren van de dakpannen, zijn ze bijna onzichtbaar.

De lucht aan- en afvoer vindt plaats door middel van twee doorvoeren in het dak of door de gevel. Voor grotere appartementencomplexen bestaat de mogelijkheid om de lucht aan- en afvoer centraal door een schacht plaats te laten vinden. Elk appartement krijgt op deze wijze zijn eigen installatie. Ook zijn alle onderdelen nu beter bereikbaar. Daarnaast heeft de warmtepomp nu ook de mogelijkheid om te koelen.

Zowel hybride als gasloos

De stads-warmtepomp is een lucht/water warmtepomp. Deze onttrekt zijn energie aan de buitenlucht. In de basis versie verzorgt hij enkel het verwarmingsdeel. Hiervoor zijn slechts twee luchtaansluitingen door het dak of de gevel nodig. De energie wordt vervolgens afgegeven aan een verwarmingssysteem binnen (water). Voor tapwater is er een hydromodule. De verwarmingscapaciteit in combinatie met de optionele hydromodule is 6.1 kW en geeft de mogelijkheid om 40 minuten achter elkaar te douchen (circa 300 liter). Mocht dit vermogen van 6.1 kW voor een woning niet toereikend zijn, dan bestaat ook de mogelijkheid om de warmtepomp in cascade te plaatsen en hiermee het vermogen te verhogen.

De stads-warmtepomp is geschikt voor zowel hybride als gasloze oplossingen. De warmtepomp kan in combinatie met een hydromodule ook het tapwaterdeel voor zijn rekening nemen. Ook kan via een elektrisch element de stroom van eventueel aanwezige zonnepanelen hiervoor gebruikt worden.

Toevoeging PCM

Enzavu gaat samenwerken met Orange Climate. Dit bedrijf, bekend om zijn PCM-cassettes, gaat de faseovergangstechniek samen met de stadswarmtepomp verkopen. Jack de Mooij: “Omdat de PCM’s de warmte of koude energie op kunnen slaan is het mogelijk om ons systeem ook in grotere woningen te gaan gebruiken. Konden wij tot nu toe nieuwbouw huizen met een woonoppervlakte van ongeveer 185m2 voorzien in hun warmte en koude vraag. Door de toevoeging van PCM’s zijn wij in staat om ook woningen met een groter woonoppervlakte te bedienen.”

Doordat de Nav5A-i inclusief hydromodule als een compacte plug-and-play installatie wordt aangeleverd, bedraagt de installatietijd volgens de importeur gemiddeld slechts een dag. In seriematige bouw bedraagt de de installatietijd slechts vier uur.

11 reacties op “Stadswarmtepomp stiller gemaakt

 1. A. Pos schreef:

  Ik heb belangstelling voor een warmtepomp. Kan dit in een goed geïsoleerde tussenwoning.

 2. David jansen schreef:

  Hallo Ik zou graag daar informatie over ontvangen ik ben van plan mijn woning te gaan verbouwen en ik wil gas vrij zijn ik hoor het graag

 3. andre schreef:

  Mooi product met een fatsoenlijk formaat en vermogen voor een goed geïsoleerde woning in de bestaande bouw. Met dit product kunnen heel wat woningen zo van het gas af.

 4. Jos Huibers schreef:

  Kan dit dan gasloos voor een apartement van 100 m2 uit 1996? Er liggen 12 zonnepanelen op het dak. Zo ja, wat zijn dan de kosten?
  Graag een serieuze opgave.
  Mvrgr
  Jos

 5. Mark Dikkeboom schreef:

  Beste, graag zou ik rendement /cop van deze warmtepomp willen weten.
  Alvast bedankt .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.