fbpx
Nieuws

Stekerbare meterkast in prefab trap

Woningen worden steeds meer prefab en plug and play gebouwd. In een particuliere nieuwbouwwoning in Zwolle is een nieuwe stap gezet: een groepenkast die volledig plug-and-play is aan te sluiten.

In de modulaire nieuwbouwwoning is een prefab meterruimte-trap-module geplaatst met  een groepenkast, waarbij de afgaande groepen én de voedende zijde stekerbaar zijn uitgevoerd.

De groepenkast staat in verbinding met de buiten de woning geplaatste ondergrondse bouw-/woonhuisnetaansluiting (OMZA box). Die OMZA-box ontvlecht de werkzaamheden van bouwer en de netbeheerder.

De netbeheerder kan namelijk de woning op het net aansluiten, ongeacht of er bijvoorbeeld nog steigers rond de woning staan. De plug and play groepenkast is geleverd door elektrotechnisch leverancier Eaton.

Modulefabriek

Het pilotproject in Zwolle voert Eaton in samenwerking met partners De Modulefabriek, Hegeman Bouwgroep, Löwik Installatietechniek, VBI en Faay uit. Het project is een nieuwe fase in het steeds verder prefabriceren en standaardiseren in de woningbouw, zonder het unieke en eigen karakter van de architectuur van de woningen te belemmeren.

Belangrijk onderdeel binnen die balans tussen standaardisatie en eigenheid is de elektrische installatie binnen de woning. Met de in de meterruimte-trap-module voorgemonteerde Eaton Systeem 55 groepenkast is het aansluiten van groepen plug-and-play. Ook de leidingenschacht (cv- en waterleidingen, riool, ventilatie) is prefab gemonteerd: die zit in het schalmgat.

Draadloos

Op de prefab kingsize Faay wanden zijn draadloze voorgeconfigureerde Eaton (Go Wireless) schakelaars gemonteerd. Dat maakt de installatie van schakelaars op de prefab wanden gemakkelijker, minder kostbaar en hierdoor kan de  bouwtijd worden gereduceerd. Bovendien hebben bewoners zelfs aan het eind van het bouwproces nog alle keuzevrijheid voor de plaatsing van het draadloze schakelmateriaal.

De draadloze schakelaars voor verlichting, zonwering en andere elektrische apparatuur zijn compatibel met de meeste merken schakelmateriaal. De installateur hoeft hierdoor geen zakeinden met buizen, draden en inbouwdozen voor schakelaars aan te brengen, maar hij kan, volgens Eaton, schoon en snel werken met alle vrijheid om schakelaars op de gewenste plek aan te brengen of naderhand te verplaatsen.

Vlamboogdetectie

De voorgemonteerde Systeem 55 groepenkast is uitgerust met AFDD+ beveiligingscomponenten met vlamboogdetectie. Deze componenten zijn nog niet verplicht, maar worden wel aanbevolen volgens de IEC 60364 en NEN1010 normen. Vlambogen zijn een van de hoofdoorzaken van branden in woningen met een oorsprong in de elektrische installatie.

In Nederland ontstaan meer dan een derde van de woningbranden in de elektrische installatie. Daarmee zijn toekomstige bewoners van de woning in Zwolle beter beschermd tegen brand dan volgens de standaardvoorschriften vereist is.

In het komende nummer van Installatie & Sanitair is een uitgebreide reportage geplaatst over de Modulefabriek van Löwik en Hegeman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.