fbpx
Nieuws

‘Stunten met zonnepanelen moet stoppen’

‘Stunten met zonnepanelen moet stoppen'

Gemeenten moeten stoppen met stimuleren van collectieve inkoopacties voor zonnepanelen. Dat stellen installateurs en distributeurs van panelen. De acties verhinderen volgens hen namelijk een gezonde ontwikkeling van de markt, meldt Trouw.

 

 

Een petitie, waarin een oproep wordt gedaan aan gemeenten de markt niet langer te verstoren met dergelijke gezamenlijke inkoopacties, is inmiddels door zo’n 770 installateurs getekend. De reacties op www.petities24.com liegen er niet om. “Nu zijn het zonnepanelen. Wat is het volgende? Brood? Keukens? Kerstpakketten? Dit moet gewoon stoppen.” De markt is volwassen, gemeenten moeten zich hier buiten houden, zeggen ze. “Als lokale installateur kom ik helemaal niet meer aan bod, terwijl de zonnepanelen juist nu een goede kans zijn voor een beetje omzet en werk.”

 

Laagste bieder

Vrijwel de hele branche staat achter de petitie, zegt een van de initiatiefnemers.Volgens Niels de Vos, van het Amsterdamse bedrijf Greeny Bros komen installatiebedrijven door de inkoopacties in de problemen doordat ze niet mee kunnen concurreren in veilingen waarbij de laagste aanbieder de opdracht krijgt. De Vos: “We willen dat gemeenten zich niet meer gedragen als een concurrent of bedrijven bevoordelen. We vinden het ook echt principieel onjuist dat de overheid op deze manier zijn autoriteit commercieel laat uitnutten.”

 

Kijken naar kwaliteit

Uneto-VNI laat weten dat het voorstander is van promotie-acties, maar dat deze hun doel voorbij schieten als deze marktverstorend zijn. “Dat gebeurt wanneer één partij op basis van uitsluitend de laagste prijs als partner van een gemeente een actie mag uitvoeren.” Daarnaast waarschuwt Uneto-VNI voor een te eenzijdige focus op prijs; kwaliteit van de zonnepanelen en bijbehorende apparatuur en aandacht voor vakkundige installatie zijn minstens zo belangrijk voor het uiteindelijk optimaal functioneren van het systeem en het realiseren van een goed rendement.

2 reacties op “‘Stunten met zonnepanelen moet stoppen’

 1. kengen j schreef:

  Jullie hebben groot gelijk,de markt is volwassen genoeg. Deze stabiliseert zich zelve. Ook de afwerking van een installatie maakt het verschil.
  Ik ben een zelf plaatser en weet inmiddels wat de problemen zijn. Dat de gemeenten zich bemoeien met hun eigen problemen dan hebben ze al werk genoeg.
  Leve de vrijheid van keuze,het is aan de klant om die zelf te maken. Er is niets leuker dan dat zelf mogen doen.
  Als ik de prijzen bekijk in Nederland dan mogen jullie daar blij zijn dat ze zo laag liggen tegenover bij ons in België. Ik koop ze ook in Nederland en in België bij een Nederlander.

  m.v.g J. Kengen

 2. dennis schreef:

  Allemaal 1 pot nat!! VEH, UNETO en de grotere aanbieders.
  Importheffing, salderen, subsidie, clusteren, energiebedrijven geprivatiseerd in een markteconomie laten opereren.
  En uneto staat aan de zijlijn want wie betaald….bepaald!!!
  En zo is de cirkel weer rond.
  Zinloze discussie dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.