fbpx
Nieuws

Technieksector herijkt toekomstbeeld

Welke oplossingen kan de technieksector bieden in een wereld die steeds complexer wordt en waarin we tegen steeds vaker tegen de grenzen van ons huidige systeem aanlopen? Die toekomstverkenning wordt gedaan in het rapport CONNECT2030.

Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland reikte vandaag het eerste exemplaar van het rapport uit Ingrid Thijssen van voorzitter VNO-NCW en Ferdi Licher, directeur Bouwen en Energie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

‘Creatieve oplossingen’

Terpstra schetst in het rapport in het kort de context waarin de technieksector opereert: “We leven in turbulente tijden. Een ongekend aantal uitdagingen komt gelijktijdig op ons af. Er zijn grote geopolitieke spanningen en de klimaatcrisis wordt voor iedereen voelbaar. Het besef groeit dat we de aarde niet langer kunnen blijven uitputten. Bovendien hebben we te maken met groeiende economische en sociale ongelijkheid en zijn er zorgen over de onevenwichtige arbeidsmarkt.”

Terpstra hoopt dat CONNECT2030 eraan bijdraagt dat de technieksector en onder meer kennisinstellingen, overheden, opdrachtgevers en burgers dichter bij elkaar komen om samen te werken aan de grote uitdagingen. Terpstra: “Er komt heel veel op ons af. We hebben creatieve oplossingen, nieuwe zienswijzen en innovatieve technieken nodig. In 2030 en ver daarna.”

Aan CONNECT2030 is ruim een jaar gewerkt. De onderzoekbureaus TNO en Panteia hebben bij de totstandkoming samengewerkt met een team van deskundigen uit de technieksector. Uitgebreide trendanalyses, tientallen expertinterviews en zes klankbordsessies met ruim 150 deskundigen van organisaties binnen en buiten de sector vormen de basis voor het rapport.

Inspiratie

Met regelmatige toekomstverkenningen wil de technieksector een leidraad en inspiratie bieden voor de eigen ondernemers, maar ook voor politiek en overheid, onderwijs en wetenschap, opdrachtgevers en partners. CONNECT2030 is opgesteld in opdracht van Techniek Nederland, Wij Techniek, ISSO en TVVL. Voor meer informatie en downloaden van toekomstverkenning CONNECT2030: startmetconnect.nl/connect2030.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.