fbpx
Nieuws

CO2-meter verplicht in elk klaslokaal

Elk klaslokaal in Nederland moet een werkende CO2-meter bevatten. Ook krijgen scholen extra hulp en ondersteuning om luchtreinigers in te zetten.

Dat heeft minister Wiersma van Onderwijs laten weten aan de Tweede Kamer. In februari werd dit al aangekondigd.

De minister wil alles uit de kast trekken om ervoor te zorgen dat de ventilatie op scholen verbetert. Op een groot aantal scholen is dit nog niet op orde. De afgelopen jaren trok het kabinet miljoenen aan (Suvis-)subsidie uit voor verbeteringen. Maar het is nog niet genoeg, concludeert de minister. “Op een kleiner aantal scholen is men nog niet zover, dus daar moet een schep bovenop. Ik moedig ook die scholen nu extra aan gebruik te maken van alle mogelijkheden die er zijn.” Met het najaar in aantocht is de angst dat slecht geventileerde lokalen weer tot verspreiding van virussen kunnen leiden.

Hoewel CO2 maar een klein bestanddeel is van de lucht, wordt koolstofdioxide aangewend als indicator voor luchtverversing en luchtkwaliteit. Er is een directe correlatie tussen de CO2-concentratie en de hoeveelheid ongewenste en schadelijke stoffen, zoals fijnstof, virussen, bacteriën en vluchtige organische stoffen.

De Maatwerkregeling Ventilatie in Scholen (voorheen SUViS-regeling) is uitgebreid voor scholen met actute ventilatieproblemen. Schoolbesturen kunnen via deze regeling maximaal 60% financiering vanuit het Rijk aanvragen. Scholen kunnen voor hulp terecht op ventilatiehulp.nl of bellen met 0800–0224402.

Leren ventileren

Hier kun je een lespakket downloaden over ventileren in klaslokalen.

Luchtreiniger inzetten

Scholen kunnen ook luchtreinigers inzetten in de strijd voor een beter binnenklimaat. In Staphorst hebben zes scholen het initiatief genomen om 75 luchtreinigers te plaatsen. Deze proef wordt uitgebreid naar ruim 200 klaslokalen op andere plaatsen in Nederland. De resultaten en effecten worden in het voorjaar van 2023 verwacht. Deze monitoring komt bovenop het al langlopende onderzoek wat op tientallen scholen gaande is door wetenschappers van de Universiteit Utrecht en de TU Eindhoven.

Hieronder een gesprek tussen ventilatie-expert en Installatie.nl-blogger Steven van den Bergh en Frans Reichardt op de afgelopen VSK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.