fbpx
Nieuws

Techniekdebat: onenigheid over saldering

De verkiezingen komen eraan en de salderingsregeling staat, onverwacht, toch weer op de agenda van de politieke partijen. Voor de sector betekent het: nog langer onzekerheid. “Dat is precies wat we niet willen, we willen heldere keuzes”, zegt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra.

Videoverslag onderaan dit artikel

Dat zei Terpstra bij het grote Techniek Verkiezingsdebat woensdagmiddag bij de Technohub in Woerden. Bij dat debat waren vijf Tweede Kamerleden aangeschoven. Dat waren Mona Keijzer (BBB), Tjebbe van Oostenbruggen (NSC), Silvio Erkens (VVD), Derk Boswijk (CDA) en Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA).

Zonnepanelenkampioen

De salderingsregeling is al lang onderwerp van discussie. Mede door het genereuze terugleversysteem (wat je teruglevert mag je op de energierekening wegstrepen van de levering aan jou), is Nederland internationaal een zonnepanelenkampioen geworden. Maar ondertussen nemen de nadelen toe: netcongestie en hoge kosten voor mensen die geen zonnepanelen hebben.

De Tweede Kamer besloot in februari tot een afbouw van de saldering die begint in 2025 en dan langzaam afbouwt tot 0 in 2031. De wet moet alleen nog door de Eerste Kamer worden goedgekeurd. Daar is een meerderheid vooralsnog tegen het wetsvoorstel. Met name de BBB en GroenLinks-PvdA zijn hier belangrijke tegenstemmers.

Verkiezingen Tweede Kamer

Maar er is een behoorlijk grote kans dat de Eerste Kamer niet gaat stemmen voordat de Tweede Kamerverkiezingen zijn gehouden (22 nov). En dan kan het politieke landschap er ineens heel anders uitzien. De Tweede Kamerverkiezingen hebben weliswaar geen invloed op de zetelverdeling in de Eerste Kamer, maar geven straks wel een nieuwe politieke machtsbalans weer.

Mona Keizer van BBB is in ieder geval tegen afschaffing, zo zei ze. “De overheid zwalkt en mensen durven daardoor niet meer te investeren. We moeten de salderingsregeling dus houden.” Ook GroenLinks-PvdA is tegen afbouw, zei Suzanne Kröger. “We zijn in principe wel voor afbouw, maar pas als aan de randvoorwaarden is voldaan.” De partij wil dat er toezeggingen worden gedaan voor pv-panelen voor minder bedeelden, zoals huurders van woningcorporaties. Anders zijn straks alleen de huizenbezitters degenen die geprofiteerd hebben van zonne-subsidie.

Subsidies waar alleen de rijken van profiteren

Opvallend was de opstelling van Tjebbe van Oostenbruggen van Nieuw Sociaal Contract. Terwijl zijn politieke baas Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer nog tegen afbouw van de salderingsregeling had gestemd, gaf Van Oostenbruggen nu aan voor afbouw te zijn. “Tesla-subsidies en subsidie voor pv: dat moeten we niet meer doen.”

Dat betekent voor de verhoudingen in de Eerste Kamer niet zo veel, want de partij van Omtzigt zit nu niet in de Eerste Kamer. Maar mocht de Eerste Kamer er nu tegenstemmen, en er moet een nieuw wetsvoorstel komen, dan hebben de voorstanders van afbouw het in de Tweede Kamer straks wel iets makkelijker, gezien de verwachte winst van Nieuw Sociaal Contract.

Onduidelijkheid blijft

Veel onduidelijkheid dus nog en dat was niet waar Doekle Terpstra met hem de zonne-installateurs op hoopten. De markt voor zonnepanelen is na de coronacrisis enorm ingezakt. “Het zou de sector helpen als er duidelijkheid komt over afbouw. Of die afbouw er nou wel of niet komt, dat maakt ze eigenlijk niet zoveel uit, als er maar tenminste iets besloten wordt.” Maar of dat gaat gebeuren is dus allerminst zeker.

12 reacties op “Techniekdebat: onenigheid over saldering

 1. Ben schreef:

  Dit soort maatregelen/onduidelijkheid kost de Nederlandse economie miljarden. Consumenten kijken wel uit om nog te investeren in PV. Waar blijft d fatsoenlijke terug lever vergoeding? PV installateurs worden ontslagen terwijl de Zonneweides met miljarden subsidies worden aangelegd door loonslaven uit Roemenië, Hongarije ,en Bulgarije waar alleen de investeerder maar Nederland geen cent beter van wordt . Echt weer een Nederlands staaltje economie.

  • Mark schreef:

   Helemaal met u eens.
   De overheid, heeft alles aan de markt overgelaten.
   ER is al jaren geen visie op de Energie Transitie, er zou eens soort “deltaplan” moeten zijn om hier duidelijk over te zijn.
   Nu loopt alles vast en kost onze economie meer dan het oplevert

 2. Arjen Smit schreef:

  Laat de markt zijn werk doen voor de energie transitie
  Alleen nog dynamische contracten
  Geen saldering voor de basisprijs
  Wel saldering voor de belasting.

 3. Dennis schreef:

  Het verhaal dat het altijd naar de rijken gaat is onzin! €30.000 euro investeren om €100 per maand te besparen, terugverdien tijd is 25 jaar en ga er maar vanuit dat er na 10 tot 15 jaar weer een grote investering gedaan moet worden omdat de installatie op is en dus vervangen moet worden. De rijken zorgen dat Nederland aan zijn Brusselse verplichting voldoet en dat mag ook beloond worden!

 4. Petrus schreef:

  Nederland hangt van subsidies aan elkaar. Je moet hard zoeken wil je geen subsidie ontvangen. Dus niet uitsluitend “de rijken” investeren maar ook andere “normale mensen”. Kijk alleen maar naar de bijtellingsregeling voor personenauto’s, zowel electrisch als brandstofauto. De markt wordt compleet gemanipuleerd met deze gewetenloze subsidieregelingen. Uitsluitend om de economie draaiende te houden. Nergens in de wereld worden zoveel subsidies verstrekt als in Nederland. Kappen daarmee.

 5. Johan Dekker schreef:

  Ik lees toch regelmatig dat de consumenten zonder zonnepanelen de vergoeding aan consumenten met zonnepanelen betalen! Kan iemand mij in normaal Nederlands eens uitleggen hoe dat dan zit? De financiële vergoeding van mijn terug geleverde energie (overschot) wordt door mijn leverancier aan het einde van het jaar verrekend met een bedrag van €0,076 cent! per Kwh. bij mijn weten is dat de kostprijs van opgewekte stroom!
  Hoezo betaald dan iemand zonder panelen mijn vergoeding?

  • Tjibbe schreef:

   Ik ga het proberen:
   Stel, vrijwel iedereen heeft zonnepanelen, alleen Jan met de Pet niet. De energieleverancier moet de relatief goedkope energie in de zomer weg strepen tegen de relatief dure energie in de winter en maakt door dit salderen verlies.
   Dit verlies wordt betaald door Jan met de Pet , onder de streep wil het energiebedrijf natuurlijk geen verlies maken. Het prijsverschil tussen de dure en goedkopere stroom komt dus op Jan zijn schouders te liggen.

 6. Ben schreef:

  Denk je nou echt dat de prijzen voor Jan met de Pet (waar ik mij zelf ook onder reken) zullen dalen als de saldering stopt. Zijn de stroomprijzen vanaf 2013 gestegen toen particulieren zonnepanelen op hun woning begonnen te leggen ? Het probleem is begonnen met de zonneweides en windmolens die het stroomnet overbelasten.

 7. Geim schreef:

  Dat verhaal van Jan met de pet wordt door de overheid verspreid, om het sentiment op hun hand te krijgen. De overheid loopt namelijk zelf een boel belastinginkomsten mis door het salderen, maar als dat verhaal naar buiten gebracht wordt, winnen ze er geen stemmen mee.
  Afhankelijk wie je vraagt kost de salderingsregeling zo rond een half miljard per jaar. Voor 2023 was er in het SDE++ budget 8 miljard beschikbaar.

 8. Martino Spee schreef:

  Mijn God! Wat een gedraai om de feiten heen alweer. Deze discussie moet ergens anders over gaan.
  Afschaffen zou geen punt moeten zijn, althans niet voordat er een oplossing is voor het volgende:
  Met het afschaffen van het salderen zal het gasverbruik in Nederland niet verder afnemen, aangezien er dan niemand meer kiest voor een warmtepomp. Deze is dan totaal niet meer rendabel. Een investering van ca. 4000 euro (incl. subsidie) én een verbruik van 1000 euro per jaar (2500 kWh) zonder salderen zorgen ervoor dat zo’n ding economisch onaantrekkelijk wordt. Geen mens die dat dan nog gaat doen. Weg klimaattransitie!!! De portemonnee van de gemiddelde Nederlander is ook belangrijk.
  Het klimaat zou het doel moeten zijn in deze discussie en niet of een burger wel of niet een paar cent voordeel heeft!!! De energiemaatschappijen maken al miljarden winst, moet dat nog meer worden!?

  Dan is verder onlangs besloten door de regering dat vanaf 2026 de aanschaf van een hr-ketel gepaard moet gaan, volgens een ingevoerde basisnorm, met de aanschaf van een warmtepomp …………. behalve als de terugverdientijd meer dan 7 jaar is MWAAAHHHH!!!!! Wat een wanbeleid ………. dat geldt voor iedereen dus!!!!!!! En al zeker zonder salderen
  Over dit beleid echter geen woord in de media! Dit scheve gedoe doen we gewoon. Komt beter uit misschien? Voor de voorstanders in ieder geval.

 9. Gert Visser schreef:

  Een jaar of 4 geleden schafte ik een airco aan omdat ik de hittegolven zo zat was. Die kostte €900 inclusief montage (nu €1200) en werkte tot mijn verrassing ook andersom. Sindsdien voorziet hij in oktober, november, maart en april in vrijwel de gehele warmtebehoefte hier en gebruikt daartoe gedurende 14 uur lang zo’n 350Watt, zeg maar 4,5kWh ofwel €1,80.
  Voordien verstookte ik al snel 6m3 gas ofwel €6,60 voor hetzelfde doel.
  Zo’n lucht/lucht-warmtepompje is zo gek nog niet. Vanwege de zonnepanelen heeft hij altijd ‘gratis’ gedraaid en dat gaat nog wel even zo door begrijp ik. Maar ook zonder dat salderen verwarm ik m’n woonkamer (29m2) voor een appel en een ei volgens mij.

 10. Cornelis van keulen schreef:

  Salderen moet gewoon blijven, warmtepomp trekt een 5000 kwh per jaar, en dan nog de afwasmachine, oven enzenz erbij zit je zo op 8000-9000 kwh, en als je ook nog electrische auto hebt zit je op 14000 koper jaar x 0,40 cent, en de belasting erop is al verdubbeld en vanaf 2030 kost het het dubbele een 0.80 cent en 2040 schijnt het weer te verdubbelen.
  Armoede zal stijgen naar 3 a 4 miljoen mensen als het allemaal doorgaat, alleen de netwerkkosten stijgt volgend jaar al een 200€ en voor waterschap ook, en boodschappen en kan zo nog even doorgaan. Werken beide maar niet te behappen elke maand, verdwijnt salderingsregeling dan zijn de trappen gaar.Toch blij dat wilders gewonnen heeft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.