
Een nieuw kabinet moet voorrang geven aan een modern, innovatief industriebeleid. Dat beleid moet zorgen voor een snellere energietransitie, betere zorg en meer veiligheid. Dat schrijven de ondernemersorganisaties FME, Uneto-VNI, Koninklijke Metaalunie en Bouwend Nederland in een brief aan informateur Edith Schippers. Samen vertegenwoordigen ze ruim 27.000 bedrijven, 600.000 werknemers en een omzet van 140 miljard euro. De industriewerkgevers willen dat een nieuw kabinet techniekonderwijs topprioriteit maakt en een miljard euro investeert in onderzoek en innovatie.
Techniekonderwijs
Volgens de werkgevers zijn er de komende jaren minimaal 50.000 technische vakmensen op alle niveaus nodig. Daarom moet iedereen toegang kunnen krijgen tot techniekonderwijs. Ook pleiten ze voor een investeringsfonds zodat álle kinderen in het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs kennismaken met techniek.
Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI: “Het gaat om de banen van de toekomst. Met technische vakmensen kunnen we onze woningen en gebouwen CO2-neutraal maken en onze zorg beter én goedkoper. We moeten nú investeren in de werkgelegenheid van morgen.”
Innovatie
De industriecoalitie ziet grote kansen om ons land beter en duurzamer te maken. Daarvoor zijn investeringen nodig van de branches zelf, maar óók van de overheid. Het nieuwe kabinet moet volgens de werkgevers een miljard euro vrijmaken voor onderzoek en innovatie. Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland: “Alleen met innovatieve, schaalbare oplossingen kunnen we de vele bouw- en infra-uitdagingen van de toekomst aan. We moeten nu vaart maken om onze infrastructuur te vernieuwen en te verduurzamen. We hebben het onder meer over 4.400 bruggen en 100.000 kilometer aan oude rioleringen.”
Arbeidsmarkt
Het werkgelegenheidsperspectief in alle technische sectoren is groot. Werkgevers ervaren echter belemmeringen in de arbeidsmarktwetgeving waardoor zij terughoudend zijn om mensen in vaste dienst te nemen. Fried Kaanen, voorzitter van Metaalunie: “Het systeem werkt niet. De ontslagprocedure is strikter geworden, dit veroorzaakt vliegangst. Het is tijd om knelpunten aan te pakken, zoals de transitievergoeding bij ontslag na twee jaar ziekte, de excessen van de Wet modernisering ziektewet en de WGA-duur. Zo kunnen we de komende jaren tienduizenden jonge mensen een vaste baan en carrièreperspectief bieden. Die kans mogen we niet laten lopen.”
het tekort aan vakmensen is niet alleen van deze tijd het speelt al een aantal jaren.
een mogelijke oplossing zou zijn om installatie techniek en elektrotechniek niet meer in een MBO BOL opleiding te laten volgen maar alleen in een BBL variant.
kijk naar de doorstroom in de BOL opleidingen naar een vervolg opleiding wat nu onvoldoende gebeurt.
leerlingen de BBL kiezen meer bewust voor de vakrichting en zullen vaak wel kiezen om door te gaan in hoger niveau in hun vak.
Misschien moet men eens bewust worden van de benodigde kennis en vaardigheden in de techniek , vooral in de installatietechniek omdat die vele aspecten bevat, en die ook als zodanig waarderen en belonen.
De ict en financiele dienstverlening is meer sexy en betaalt schandalig veel beter.
Idem bij de banken, het kennisnivo van het “winkelpersoneel” is/was vaak bedroevend, maar de salarissen zijn er bovengemiddeld.
Dat is bij een goede technicus op mbo nivo in de (installatie)techniek vaak andersom