fbpx
Nieuws

Tekort aan technici loopt op

De tekorten aan technici lopen verder op. De vraag naar duurzame installatietechniek neemt verder toe, maar het aantal beschikbare mensen die dit moeten realiseren blijft achter.

Ruim acht op de tien technische bedrijven (82%) verwacht de komende vijf jaar een tekort aan technici binnen hun organisatie. Een flinke stijging ten opzichte van 2015, toen 60 procent dit aangaf. De grootste tekorten worden de komende vijf jaar verwacht in de industriële elektrotechniek (20%), installatietechniek (20%) en industriële automatisering (18%).

Dit blijkt uit de TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland. Ruim 700 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

Tekort aan technici afgelopen tien jaar toegenomen

Uit cijfers blijkt dat het tekort aan technici alsmaar oploopt. In de periode 2015-2020 had driekwart van de bedrijven (74%) te maken met een kwalitatief en/of kwantitatief tekort. In 2010-2015 was dit nog 63 procent van de technische bedrijven. Hoewel er vraag is naar technici op alle ervaringsniveaus, is het gebrek aan mensen met gemiddelde ervaring (2-5 jaar werkervaring) het grootst. Twee derde (65%) van de bedrijven verwacht hier de komende vijf jaar een tekort aan, tegenover 31 procent die een tekort verwacht aan starters (0-2 jaar werkervaring) en 43 procent aan seniors (5+ jaar werkervaring).

Oorzaken tekort aan technici

De oorzaak voor het tekort aan technici is volgens technische bedrijven te wijten aan het feit dat jongeren steeds minder vaak kiezen voor een technische opleiding (43%). Vergrijzing (14%) en slechte aansluiting van het regulier onderwijs op het bedrijfsleven (14%) staan op een gedeelde tweede plaats. Initiatieven vanuit het bedrijfsleven (38%) en initiatieven vanuit het onderwijs (23%) worden dan ook gezien als de meest efficiënte aanjagers voor het terugdringen van dit tekort.

John Huizing, directeur ROVC: “Het tekort aan technici speelt al jaren, maar lijkt steeds groter te worden. Er is onvoldoende nieuwe aanwas. Daarom moet er geïnvesteerd worden in het onder de aandacht brengen van technische beroepen. Mensen schrijven de branche als geheel vaak in één keer af, terwijl het een heel breed vakgebied is dat diverse mogelijkheden biedt en bovendien continu in ontwikkeling is. Het is daarom van essentieel belang dat starters en zij-instromers worden geïnformeerd over en geënthousiasmeerd voor een baan in de techniek en hier ook het juiste, persoonlijke advies over krijgen. Gelukkig zijn er verschillende initiatieven in de vorm van subsidies om aanwas te stimuleren. Om uitstroom te beperken is het tegelijkertijd belangrijk om als ervaren technici de kans te krijgen om je te blijven ontwikkelen en zo mee te bewegen met de branche.”

10 reacties op “Tekort aan technici loopt op

 1. Rens schreef:

  Wat voor opleiding moet je dan volgen na de Mavo?

 2. e - installateur schreef:

  beroep wat zwaar onder gewaardeerd wordt.
  managers en dat soort dom volk kan het eerste jaar mts elektro nog niet eens volbrengen, zelfs niet als ze moeten van pappie en of mammie.
  verder zijn er ook teveel administatief opgeleiden die in zn geheel overbodig worden door automatisering en dergelijke.
  het ontbreekt de jeugd ook aan interesse en doorzettingsvermogen meestal.

 3. e-installateur schreef:

  hbo levert trouwens ook geen technici, te veel wiskunde en geen vakkenis.

 4. Appie schreef:

  @e-installateur

  Zonder HBO-ers / Managers / ‘dat soort dom volk’ valt er voor de installateurs over pakweg 10 /20 jaar niets meer te installeren omdat er dan geen nieuwe producten/systemen worden bedacht en ontwikkeld. Waar wiskunde/Stromingsleer over het algemeen ook wel vrij belangrijk voor is.

  Het is zeker een een beroep dat belangrijk is en ondergewardeerd wordt, maar ik vraag me af wat de bovengenoemde groep mensen hieraan kan doen. Mensen interesseren voor het vak, lijkt me belangrijk!

 5. Rian schreef:

  Laat maar lekker oplopen die tekorten,
  Werk hebben is niks maar werk houden
  Kan ik eindelijk ook eens meer loon gaan vragen
  Techniek sterft hoe dan ook uit met de komst van alles via internet

  En anders laten ze toch gewoon mensen uit Oostblok komen?!

  • knetter schreef:

   Die zijn er al(teveel) bij de meeste projecten lopen alleen nog maar oostblokkers. Dit omdat de jeugd dit werk niet meer wil doen.

 6. Jan schreef:

  Door alle regels die alleen maar erger worden is het vak gewoon niet meer interessant.vooral onderbetaald als je met ict zitten beetje knopjes bedienen het dubbele verdient.als ik opnieuw mocht kiezen had ik dat gedaan.niet dat ik het werk niet leuk vind maar toch word steeds minder aantrekkelijk gemaakt te veel administratie doen te veel regels.snap wel dat ze naar ict of andere vakken kiezen.

 7. Kieft schreef:

  Nu weer de gasketelwet.
  Installateurs worden op kosten gejaagd.
  Je haalt in 2019 een certificaat waar je tot nu toe niets aan hebt.
  Vervolgens blijkt dat je een administratieve rompslomp bij moet houden wat je ongeveer 1500 Euro per jaar kost.
  Als eenpitter is dit niet te doen en zoals eerder gezegd zo wordt het steeds minder interessant.
  Zo is de zorg ook naar de kloten gegaan.

 8. Lammetje schreef:

  En de boeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.