fbpx
Nieuws

ROVC opent hypermodern opleidingscentrum

Onder grote belangstelling heeft technisch opleider ROVC woensdag zijn nieuwbouwpand in Ede geopend. In het TechCenter worden dagelijks 400 cursisten ontvangen voor opleiding in industriële en installatietechniek. Het pand zelf is een ‘living lab’: de installatietechniek van het gebouw zelf is een levende leeromgeving voor installatiecursisten.

De nieuwbouw in Ede herbergt 19 theorielokalen en 3000 m2 praktijkruimte. In het gebouw zelf zijn zeven klimaattechnologieën geïntegreerd. Dit zijn bijvoorbeeld een WKO-systeem, een lucht-water warmtepomp en een VRF-systeem. De systemen zelf en de informatie uit deze systemen maken onderdeel uit van het praktijkgedeelte van de cursussen op het gebied van installatie.

‘Belangstelling F-gassen verzesvoudigd’

Nico van Leeuwen – ROVC

Wandelen door het BIM-model

Naast dat alle technieken in het pand zichtbaar zijn voor cursisten, vormt het pand ook input voor de cursussen van ROVC. BIM, het 3D Bouw Informatie Model, biedt virtueel inzicht in het gebouw met al haar techniek, tot in de fijnste details. Dit model heeft ROVC gekoppeld aan zijn eigen gebouwbeheersysteem (GBS). Zo wordt het mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld de energieprestatie of de luchtbehandeling van het pand virtueel na te bootsen, maar ook het werkelijke verbruik op dat specifieke moment te tonen. Dit is ook op afstand te doen vanuit andere locaties: in de praktijklessen gaan technici hiermee aan de slag. De techniek van de nieuwbouw is voor een groot deel bijeengebracht door partners van het ROVC. Technisch dienstverlener WSi Techniek uit Groenlo heeft de installatie gerealiseerd.

Groei opleidingen

Het hightech nieuwbouwpand van ROVC vervangt het pand dat in 2018 tot op de grond toe afbrandde. Directeur John Huizing was woensdag bij de feestelijke opening erg dankbaar voor de hulp uit de installatiebranche die de opleider kreeg na de brand; van fabrikanten, leveranciers maar ook van concurrerende opleiders. ROVC is in de afgelopen jaar weer goed opgekrabbeld. Door partnerschappen aan te gaan met fabrikanten en leveranciers wist de opleider een belangrijk deel van de bouwkosten te dekken . De opleider, inmiddels met 36% gegroeid, opende onlangs een vestiging voor de industrie in Helmond , een vestiging voor domotica in Helmond, en staat op het punt zich ook te vestigen in Amsterdam en Zwolle. Ongeveer een derde van de opleidingen die ROVC biedt is incompany. Daarvoor zijn alle opstellingen uit de twee grote praktijkvloeren modulair en verplaatstbaar.

F-gassen ontploft

Hardlopers bij de installatie-opleidingen is de F-gassen cursussen, die nodig zijn voor de installatie van airco’s en warmtepompinstallaties. “De belangstelling voor deze opleiding is ontploft”, zegt business developper Nico van Leeuwen bij een rondleiding. Leidde ROVC daar voor de brand jaarlijks 150 mensen in op, dit aantal is inmiddels gestegen tot boven de 1000 per jaar. Dit heeft tot gevolg dat cursisten nu maanden in de wacht staan om de opleiding te kunnen volgen. Daarnaast wordt het TechCenter het vakcentrum voor Binnenklimaat Nederland, waarmee het zich gaat specialiseren in luchtbehandelingsoplossingen voor de utiliteit. Ook komt er meer aandacht voor meet- en regeltechniek, in het bijzonder het inregelen van gebouwbeheersystemen.

In de komende Installatie een reportage over dit bijzondere pand vol technische snufjes.

1 reactie op “ROVC opent hypermodern opleidingscentrum

  1. Sines van Geel schreef:

    Naar aanleiding van dit artikel komt bij het volgende naar boven borrelen
    Ben trots om als freelance docent verbonden te zijn aan het ROVC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.