fbpx
Nieuws

Terpstra geeft visie op erkenning

Op 13 maart heeft voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI de visie van de brancheorganisatie op een toekomstige wettelijke erkenningsregeling voor cv-ketels en warmwatertoestellen overhandigd aan minister Plasterk van Wonen en Rijksdienst. In de zogenaamde Uniforme Kwaliteitsregeling beschrijft Uneto-VNI onder andere de vakbekwaamheidseisen voor monteurs.

Ook bevat het een opzet voor de in- en externe kwaliteitsbewaking en sanctiebeleid bij onjuiste uitvoering van werkzaamheden. Minister Plasterk heeft toegezegd deze inbreng mee te nemen in de opzet van de toekomstige regeling.

Plan van aanpak

Minister Plasterk kondigde daarnaast aan dat het ministerie volgende maand het plan van aanpak presenteert voor de regeling. Het ministerie heeft Uneto-VNI gevraagd om hieraan een bijdrage te leveren. Daarnaast worden ook consumentenorganisaties, KvINL, Sterkin en SCIOS betrokken bij dit proces.

Uneto-VNI vindt het belangrijk dat de wettelijke erkenningsregeling er komt als antwoord op het terugdringen van het aantal ongevallen met koolmonoxide bij cv-ketels. Als het aan de brancheorganisatie ligt, bevat de regeling straks eisen die nu al onderdeel zijn van het kwaliteitskeurmerk OK CV. Zo moet de vakbekwaamheid van monteurs en uitgevoerde werkzaamheden steekproefsgewijs worden gecontroleerd.

Tegelijkertijd moet de toekomstige regeling geen onnodige administratieve rompslomp en kosten met zich mee mag brengen. Bovendien moet de erkenningsregeling zowel hanteerbaar zijn voor het grootbedrijf als voor zzp’ers.

Erkenning

In december 2016 kondigde de toenmalige minister Blok aan dat vanaf 1 januari 2019 alleen erkende bedrijven met vakbekwaam personeel nog cv-ketels en warmwatertoestellen op gas mogen aanleggen en onderhouden. De tussenliggende tijd is nodig voor de wetgeving, het opzetten van erkenningsregelingen, het verbeteren van de kwaliteitsbewaking door bedrijven en het bijscholen van monteurs. Uneto-VNI zal haar leden ondersteunen om tijdig aan de nieuwe eisen te kunnen voldoen.

1 reactie op “Terpstra geeft visie op erkenning

  1. willem schreef:

    Voorzitter Doekle Terpstra van Uneto-VNI weet van aanpakken. Goed voor alle betrokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.