fbpx
Nieuws

Test vandaag je cv-ketel

Een nationale testdag voor je cv-ketel? Vandaag, 25 september, is door de grote landelijke installateur Feenstra uitgeroepen tot de dag waarop iedereen moet kijken of de cv-ketel nog wel stookseizoen-proof is.

Voordat de winter echt invalt en nu de temperaturen nog enigszins te pruimen zijn, is het raadzaam de cv-ketel te testen. Dit zegt Feenstra, een van de grootste servicebedrijven van het land, dat er zelfs speciaal een consumentensite voor heeft laten maken. De ketel testen kunnen consumenten door een aantal radiatoren open te draaien, en de thermostaat op 25 graden te zetten. Hierdoor gaat de ketel even op vol verwarmingsvermogen.

Storingen vroegtijdig opsporen

Minder storingen door prestatiecontract ketels

De test heeft een groot voordeel. Eventuele storingen komen zo aan het licht voordat het écht winter wordt. Op de eerste koude winterdag hebben installatiebedrijven altijd te maken met topdrukte. Dan springen veel toestellen op storing, bijvoorbeeld omdat ze aan het einde van hun technische levensduur zijn, of slecht onderhouden zijn. Maar het kan ook zijn dat de systeemdruk te laag is. Bewoners kunnen na instructie zelf hun cv-installatie bijvullen of ontluchten.

Drie stappen

Feenstra adviseert om op de Nationale cv-ketel Test Dag (25 september) een eenvoudige check uit te voeren op de installatie. De test bestaat uit drie eenvoudige stappen:

1)Draai drie radiatoren (meer mag ook) helemaal open.

2)Zet de thermostaat handmatig op 25 graden (in ieder geval een aantal graden hoger dan de binnentemperatuur op dat moment is).

3)Laat de thermostaat minstens een half uur op deze stand staan.

3 reacties op “Test vandaag je cv-ketel

  1. R.H. Henstra schreef:

    Om het storingen seizoen voor te zijn laten wij als VVE het jaarlijks onderhoud al begin september plaatsvinden. Zo is dat binnen een week gebeurd. Anders wordt de monteur om de haverklap weggeroepen voor storingen elders en is hij een maand bezig.

  2. Kennis v Zaken schreef:

    Wanneer iedereen en ook de installateur om de 2 jaar de warmtewisselaar reinigt pakking vervangt en de ontsteking, kan je tijdens de winterperiode op 2 oren slapen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.