fbpx
Nieuws

Triple Solar wint innovatieprijs

Triple Solar is de winnaar geworden van de Innovative Energy Solutions award, die dinsdag op de Vakbeurs Energie is uitgereikt. Triple Solar is fabrikant van een pvt-paneel dat zonnepaneel (elektra) met een thermische module combineert. In combinatie met een warmtepomp kan zo dag en nacht, zomer en winter warm water verwarming en tapwater geleverd worden. Deze systeemcombinatie heeft de prijs gewonnen.

Op het thermische gedeelte van het paneel zit een fotovoltaïsch (PV) paneel gelamineerd. Hierdoor is het mogelijk om, in combinatie met een warmtepomp, zowel warmte als elektriciteit te genereren. En een mooie bijkomstigheid: doordat de warmte van de zon weggevoerd wordt uit het paneel, wordt de efficiëntie van het zonnepaneel hoger. Het geheel heeft het uiterlijk van een normaal zonnepaneel, zonder rand of klemmen. Het systeem is op de vakbeurs Energie te zien in combinatie met een warmtepompsysteem van Nibe. De systeemcombinatie is inmiddels wereldwijd gepatenteerd.

Op de vakbeurs Energie pitchten de drie genomineerden hun innovatieve projecten, producten en/of concepten voor een vakjury onder leiding van Kornelis Blok, hoogleraar energiesysteemanalyse aan de TU Delft. Naast Blok maakten ook energie-experts Rik Luiten, Jan van Betten, Gerrit van Werven en Mark Meijer deel uit van de vakjury.

Gasloos verwarmen

Volgens Triple Solar-directeur Cees Mager is het warmtepompsysteem een ‘sluitend systeem’ voor gasloos verwarmen. Het systeem is inmiddels in meer dan honderd woningen en utiliteitsgebouwen toegepast, zoals in Alkmaar bij het huis van Gijs van Wijk, hoofd techniek van Thuisbaas, het bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het energieneutraal maken van woningen. Met het bijplaatsen van een paar extra zonnepanelen is het huis energieneutraal geworden. “Het systeem is momenteel het meest energiezuinige warmtepompsysteem voor de energieneutrale renovatie en nieuwbouw van woningen,” zegt Mager. Hij is al meer dan tien jaar bezig met duurzame energie en het ontwikkelen van een beter alternatief voor de lucht/water warmtepomp. Volgens hem ontneemt Triple Solar sceptici al hun argumenten tegen warmtepompen. “Het systeem is efficiënt, betaalbaar, onderhoudsvrij, geluidloos, heeft geen milieu-impact en is breed toepasbaar.”

Andere genomineerden

Er waren twee andere genomineerden. De Ulow-E2 is een ultra lage temperatuur radiator van Radson. Deze produceert niet alleen stralingswarmte, maar ook versterkte convectiewarmte dankzij de geïntegreerde ventilatoren. Op deze manier kan de radiator een optimaal warmtecomfort garanderen op ultra lage watertemperaturen van 35°/30°. Derde genomineerde was HoCosTo BV. René Geerts heeft een modulaire bufferconstructie ontwikkeld, geschikt voor warmteopslag. In combinatie met zonnecollectoren kan een huis, school, gebouw, (kassen)bedrijf of (sport)complex zelfstandig warmte opwekken, opslaan in de warmtebuffer en gebruiken wanneer nodig.

1 reactie op “Triple Solar wint innovatieprijs

  1. j w m t van Eys schreef:

    mooi zo, goede ontwikkelingen die hard nodig zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.