fbpx
Nieuws

Tuinbouwkassen van zonnepanelen

Wetenschappers van de Universiteit van Californië hebben een tuinbouwkas gemaakt van zonnepanelen. Deze panelen laten zonlicht door voor de planten, maar gebruiken het zonlicht ook voor de opwekking van elektriciteit.

Hiervoor is gebruik gemaakt van een nieuwe, goedkopere techniek dat zonlicht van bepaalde golflengtes doorlaat en andere weerkaatst. Ondanks de beperkte lichtinval, blijkt op basis van onderzoek, dat de planten minstens even goed groeien als in gewone kassen en in sommige gevallen zelfs beter.

Doorzichtige zonnepanelen

De kas werkt op dezelfde wijze als een gewone kas. Het vangt licht en warmte, waardoor planten onder optimale omstandigheden kunnen groeien. Het grote verschil is dat de normale glazen panelen vervangen zijn door doorzichtige rood-paarse zonnepanelen. Deze zijn zo ontworpen dat ze het licht van specifieke golflengtes doorlaten.

De golflengtes die weerkaatst worden, worden gebruikt voor de opwekking van energie. Deze panelen worden Wavelength Selective Photovoltaic Systems (WSPVs) genoemd. In de panelen is een lichtgevende verf verwerkt, dat licht absorbeert en energie overbrengt naar smalle PV-strips, waar de elektriciteit wordt geproduceerd.

Goedkopere techniek

Dankzij de techniek achter WSPVs kan op een efficiëntere en goedkopere wijze dan traditionele pv-cellen elektriciteit opgewekt worden. De kosten per paneel bedragen 65 (dollar)cent per Watt. Dat is 40 procent minder is dan de gebruikelijke zonnepanelen, op basis van siliconen.

In theorie zou het blokkeren van een bepaalde golflengte nadelig kunnen zijn voor het fotosynthese-proces van de planten. Maar in de praktijk is gebleken dat 80 procent van de geteste planten hetzelfde groeiden als in een gewone kas. De overige 20 procent van de planten bleek zelfs beter te presteren dan normaal. Het is niet duidelijk waarom dat het geval is.

Energieslurpers

Tuinbouwkassen vereisen veel energie, met name voor de verwarming, monitoring en verlichting gedurende de donkere uren van de dag. Ze zijn dan ook behoorlijke energieslurpers en wereldwijd neemt het aantal tuinbouwkassen alleen maar toe. Om de CO2-footprint van de kassen te verminderen zal deze technologie een goede stap in de richting zijn.

WSPVs is een techniek dat op dit moment nog in ontwikkeling is en waar nog verder onderzoek naar gedaan moet worden. Het zal dus nog wel even duren voordat het verkrijgbaar is op de markt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.