fbpx
Nieuws

Uneto-VNI wil meldpunt onbevoegd installateur

Installatiebranchevereniging Uneto-VNI wil een meldpunt instellen voor situaties waarin onbevoegde installateurs aan gastoestellen hebben gewerkt, en de verkregen informatie gaan delen met de overheid.

Dat is één van de voorgenomen maatregelen van Uneto-VNI, naar aanleiding van de voorgestelde wettelijk verplichte certificering voor bedrijven die werken aan gasverbrandingsinstallaties.

Handhaving

Op de VSK-beurs gaf Fred Vos, vakspecialist klimaattechniek bij Uneto-VNI, een inkijkje in de plannenmakerij bij de branchevereniging. Het meldpunt is één van die plannen. Het meldpunt moet het de overheid – in dit geval de gemeenten – makkelijker maken om straks de wet beter te kunnen handhaven.

“Uneto-VNI wil een meldpunt om signalen uit de praktijk bij de overheid onder de aandacht te brengen”, zei Vos. “We zullen zo het toezicht door de gemeenten proberen aan te jagen.”

Deurbeleid

Ook wil Uneto-VNI ongecertificeerde bedrijven schrappen uit (of niet opnemen in) het register van installateurs die met gastoestellen werken. Vos: “Voor nieuwe leden zal dit direct gebeuren. Voor bestaande leden komt er een overgangsperiode.” Effectief betekent dit een deurbeleid: Uneto-VNI zal de regeling opnemen in haar kwaliteitseisen waar bedrijven en medewerkers aan moeten voldoen.

Eind januari kwam het ministerie van Binnenlandse Zaken naar buiten met het wetsvoorstel dat de certificering mogelijk moet maken. Uneto-VNI werkt nu aan een voor installateurs begrijpelijke samenvatting van deze wet en ook aan een reactie op het wetsvoorstel. Voor die reactie vindt nog afstemming plaats met een aantal brancheleden. Dat moet allemaal vrij snel, want die reactie moet eind februari bij het ministerie binnen zijn.

De wettelijke regeling komt voort uit het veelbesproken koolmonoxide-rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, dat in november 2015 werd gepubliceerd. Hierin kwamen tekortkomingen in de certificeringsstructuur aan het licht.

5 reacties op “Uneto-VNI wil meldpunt onbevoegd installateur

 1. Raijmond schreef:

  Gaan de heren van het Uneto-VNI ook alle werknemers van grote onderhouds bedrijven controleren op hun certificaten.
  Wat gaat er gebeuren met onderhouds monteurs die al vele jaren goed onderhoud plegen en nog nooit een fout hebben gemaakt en wel goed ketels af kunnen stellen.
  Krijgen die ook de kans hun kunnen te laten zien.
  Hopelijk komen er meer opleidings instanties dan alleen de Uneto-Vni . Kunnen er meer bedrijven hier aan verdienen dan alleen die ene grote instantie

 2. John schreef:

  Dat er iets moet komen om het kaf van het koren te scheiden mee eens. Maar heren regel nou eerst eens hoe de regeling er uit komt te zien AUB en geef ons installateurs eens wat duidelijkheid na al die jaren van vrijwillige regelingen en clustergroepen.

  Denk dat heel veel kleine zelfstandige installateurs en de grote ook neem ik aan eerst wat duidelijkheid willen.
  Regel dat eerst en ga dan kijken hoe of wat, die blij makerij met er is iets in de maak wat volgende maand weer van tafel word geveegd mentaliteit zijn we aan klein beetje beu heren.

  Daadkracht zoek maar eens op in het woordenboek!

  john

 3. Sjaak schreef:

  Cowboys en klusbedrijven die LED, PV of Wp verkopen veroorzaken een slechte installaties, die achteraf te duur zijn, met hoge exploitatiekosten met andere worden false concurrentie voor de installateurs die wel opleidingen volgen.
  Naar mijn mening een economisch delict? ( ben geen jurist wel installateur)

 4. I.Haan schreef:

  Waar zijn wij toch mee bezig, iedere beunhaas kan om de hoek CV ketels kopen en plaatse, of krijgen wij voor aankoop soms distributie bonnen?
  Maar ja de heren achter hun bureau’s moeten toch ook eten, en de beste stuurlui staan nog steeds aan de kant!

 5. Hendrik schreef:

  Kunnen de (grote) bedrijven die gecertificeerd zijn dan ook stoppen met inzetten van ongeschoold personeel die doodleuk cv ketel onderhoud doen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.