fbpx
Nieuws

Uniforme BIM-bieb komt eraan

 

Komende zomer kunnen installateurs putten uit een uniforme objectenbibliotheek voor ontwerpen, bouwen en onderhouden van complexe installaties binnen de bebouwde omgeving. Branchevereniging Uneto-VNI  zet tijdens de VSK twee belangrijke stappen op weg naar volwaardig ‘BIMmen’: de overdracht van ETIM-RT én de lancering van de ‘Uniforme Objectenbibliotheek’.   

ETIM-standaard

Op 4 februari draagt de installateurskoepel  ETIM-RT over aan stichting Ketenstandaard Bouw en Installatie. De afgelopen jaren is de internationale ETIM-standaard voor technische producten aangevuld met parameters die nodig zijn voor reken- en tekentoepassingen (RT). Fabrikanten kunnen dan hun technische producten ook voor deze toepassingen classificeren in ETIM-RT. Als alle producten zijn beschreven volgens deze standaard, is het voor bouwpartijen en softwareplatforms makkelijker om 3D-productinformatie uit te wisselen.

3-D modelleren

Daarnaast lanceert Uneto-VNI op 4 februari het project ‘Uniforme Objectenbibliotheek’. Met de data uit ETIM-RT kunnen uniforme en uitwisselbare objecten gegenereerd worden in de CAD-systemen van de installatiebedrijven. De afgelopen maanden is hard gewerkt om de samenwerking met alle partners op te starten. Een team van specialisten van de betrokken IT-bedrijven zit nu in het ontwerpproces dat begin volgend jaar op basis van een Proof-of-Concept wordt afgerond. De ontwikkeling van de open database technologie wordt gebaseerd op de internationale IFC-standaard. Naar verwachting worden tegen de zomer van 2016 de eerste objectmodellen en plug-ins voor de CAD-systemen opgeleverd. De dataprovider 2BA zal hier een belangrijke rol in gaan spelen.

Installateurs kunnen op 4 februari, tijdens de VSK, in de Utrechtse Jaarbeurs een informatiesessie bijwonen. Eregast  en astronaut André Kuipers leidt de lancering in en komt uitleggen wat de ruimtevaart met de bouw- en installatiesector te maken heeft. Hier de uitnodiging voor installateurs.

 

2 reacties op “Uniforme BIM-bieb komt eraan

  1. Mark Bruining schreef:

    Goede stap richting uniformiteit. Echter is hierbij ook rekening gehouden met de standaarden van adviseurs? Ik mis vrijwel altijd een BIM-gedachte die tijdens het ontwerpproces aan bod komt. O.a. de overdracht van ontwerpmodellen gaat nog niet bepaald vlekkeloos.

    Daarnaast zal de ETIM ervoor zorgen dat een model propvol met parameters komen te staan.

  2. Ashley schreef:

    So these models will just be static models? No parametric inside?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.