fbpx
Nieuws

Uponor lanceert biobased leidingen

Uponor lanceert leidingsystemen die gemaakt zijn met biobased grondstoffen. De productie is deze maand van start gegaan.

“Uponor zal het eerste bedrijf ter wereld worden dat biobased PEX-buizen produceert met een koolstofvoetafdruk die tot 88% lager is in vergelijking met de huidige productnormen”, aldus het bedrijf in een persbericht.

Hernieuwbare grondstoffen

De nieuwe biobased leidingen worden gemaakt met hernieuwbare grondstoffen en duurzaam geproduceerde elektriciteit. Deze maatregelen resulteren in een vermindering van de koolstofvoetafdruk met maximaal 88% ten opzichte van standaard PEX-buizen op de markt.

Deze schatting is gebaseerd op eigen berekeningen van Uponor volgens de Europese milieunorm voor productverklaringen, EN15804. De koolstofvoetafdruk zal extern worden onderzocht wanneer de milieuproductverklaringen (EPD) voor de biobased PEX-buizen worden gepubliceerd.

Duurzame keten

De toeleveringsketen voor biobased PEX-buizen is gecertificeerd door ISCC (International Sustainability and Carbon Certification), een onafhankelijke organisatie die zorgt voor traceerbaarheid en transparantie gedurende het hele leverings- en productieproces. “De ISCC-certificering zorgt ervoor dat alle materialen die we gebruiken in de BioPEX-buizen zijn afgestemd op de overeenkomstige hoeveelheid hernieuwbare grondstof in het leverings- en productieproces”, aldus Uponor-directeur Robert Molund.

Het gaat om de producten Uponor Comfort Pipe Plus, Uponor Aqua Pipe en Uponor Combi Pipe. De producteigenschappen van de biobased leidingen zijn hetzelfde als die van de standaard uitvoeringen. De biobased producten komen volgende week al in Scandinavië op de markt. Wanneer ze in Nederland verkocht gaan worden is nog niet bekend, laat importeur Nathan weten, maar waarschijnlijk niet voor 2023.

1 reactie op “Uponor lanceert biobased leidingen

  1. Andre Dröge | DCBAdvies schreef:

    Gaat Uponor deze biobased leidingen ook (laten) opnemen als cat1 product in de NMD (Nationale Milieu database)? Uitbreiding van cat1 materialen vanuit de installatiebranche is hard nodig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.